Παρασκευή, Ιανουάριος 24, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣCSR Hellas: Είκοσι χρόνια δράσης

CSR Hellas: Είκοσι χρόνια δράσης

Τα 20 χρόνια του γιόρτασε πρόσφατα το CSR Hellas με την πραγματοποίηση διαδικτυακής συζήτησης. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της προσπάθειας για την εισαγωγή της έννοιας της κοινωνικής υπευθυνότητας στις επιχειρήσεις στη χώρα με τρόπο συστηματικό και συνδεδεμένο με τη δράση και τη στρατηγική τους και στήριξε με τη δράση και το έργο του τον κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης σε όλη την επιχειρηματική και κοινωνική του διαδρομή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ξεχωριστή αναφορά έγινε στην εκδήλωση στη μοναδική συνεισφορά του Νίκου Αναλυτή, που συμμετείχε στη δημιουργία του Δικτύου σε όλα τα στάδια από τη σύλληψή του ως ιδέα και έως το 2012.

Θέματα της εκδήλωσης ήταν το νέο επιχειρηματικό πλαίσιο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και τις σημαντικές αλλαγές, που σημειώνονται σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Στην ανάγκη κατανόησης των αυξανόμενων απαιτήσεων που έχει η κοινωνία σήμερα από τις επιχειρήσεις εντάσσοντας την εταιρική κοινωνική ευθύνη στην στρατηγική τους αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας και υπό τη διπλή του ιδιότητα του Προέδρου του ΣΕΒ και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, ιδρυτικών μελών του CSR Hellas. Παράλληλα τόνισε ότι “για να κτίσουμε μια κοινωνία που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην συνέργεια μεταξύ κοινωνίας και επιχειρήσεων, οφείλουμε να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα των διαφορετικών πλευρών και να διαμορφώσουμε σταδιακά ένα πλέγμα αξιών οδηγώντας σε ένα σύστημα αναγνώρισης και επιβράβευσης των σωστών συμπεριφορών ενώ αυτές με τη σειρά τους θα αποτελούν πλέον τη «νόρμα». Η έμφαση στην κατεύθυνση αυτή θα δοθεί από την ίδια την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, αλλά και την κοινωνία των πολιτών”.

Ο καθ. Χαρίδημος Τσούκας, καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick από την πλευρά του ανέφερε ότι η επιχείρηση για να κερδίζει πρέπει να κερδίζει και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. «Στο σημερινό περιβάλλον υπάρχει αναστοχαστικότητα και προβληματισμός σχετικά με το ρόλο των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων και ανέφερε τη διάκριση σε τρεις διαφορετικές αξίες που σύμφωνα με την άποψή του χαρακτηρίζουν την σύνδεση των επιχειρήσεων με τον κοινωνικό τους ρόλο: τη φιλαλληλία, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη αντίληψης της συνεισφοράς στο κοινό καλό, και τελικά σε κάτι ευρύτερο.

Στην κοινωνία της μέλισσας και τις αρχές του Ιπποκράτη, αρχές που συνδέονται με την φύση και την βιοποικιλότητα, αναφέρθηκε ο Ν. Κουτσιανάς, συνιδρυτής της Apivita εξηγώντας το μοντέλο που έκανε την εταιρία επιτυχημένη και ταυτόχρονα διαφορετική, συμπληρώνοντας ότι «η εξουσία οφείλει να υπηρετεί την κοινωνική συνοχή», ενώ παρατήρησε την ανάγκη σύμπραξης με τους νέους και ενίσχυσης της καινοτομίας χρησιμοποιώντας το απτό παράδειγμα της νέας εταιρίας που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας της Symbiosis για να υπογραμμίσει κλείνοντας την σημασία της αναγεννητικής βιωσιμότητας σε συνδυασμό με την κοινωνική ευθύνη.

Οι συνέργειες μεταξύ δομών του δημόσιου τομέα αλλά και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, σημείωσε ο Στ. Μπένος, πρόεδρος ΜΚΟ ΔΙΑΖΩΜΑ, μιλώντας για την προσωπική του διαδρομή μέσα από τις εμπειρίες τόσο από την υπηρεσία του στον δημόσιο βίο όσο και από την οργάνωση και λειτουργία της ΜΚΟ ΔΙΑΖΩΜΑ. Η σύμπραξη αλλά και η σωστή διακυβέρνηση των οργανισμών και των σχέσεων τους είναι προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε εγχειρήματος τόνισε μεταξύ άλλων καταλήγοντας ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συνέργειες αυτές, πρέπει να έρθουν κοντά σε ένα όραμα, έναν σκοπό, να εργαστούν μαζί για αυτό σε μία σχέση που περιλαμβάνει το αξιακό περιβάλλον και υπηρετεί ένα σαφές επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο επίσης πρέπει να υπάρχει και να εξελίσσεται».

Στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, τα θέματα σχετικά με την βιώσιμη και υπεύθυνη κοινωνικά ανάπτυξη θα μπουν ψηλότερα και με μεγαλύτερη έμφαση στην ατζέντα της οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η πανδημία προκάλεσε εντονότερη ανάγκη να τεθούν οι προτεραιότητες για την βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη με ευθύνη για το παρόν αλλά και για το μέλλον των ανθρώπων και των κοινωνιών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ