Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε ένα στοίχημα για το momentum και την ψυχολογία όλης της αγοράς εξελίσσεται η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς Financial, σε μια συγκυρία πολύ νευραλγική αλλά και κομβική για όλη την αγορά, που βρίσκεται σε προσπάθεια προεξόφλησης της μετά Covid-19 εποχή.
Η μετοχή της Πειραιώς, μετά την πτώση 43% που είχε η μετοχή στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, δέχτηκε νέες ισχυρές πιέσεις σήμερα κλείνοντας με απώλειες 20,06% στα 0,4280 ευρώ. Διακινήθηκε όγκος 33,5 εκατ. τεμαχίων μέσω τζίρου 15,4 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση κατήλθε στα 355 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως η αύξηση κεφαλαίου, μετά τις λογιστικές διαδικασίες θα γίνει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, εξού και η διαρκής πίεση στον τίτλο.
Η σύγχυση, οι φήμες και οι διαρροές για την τιμή που γίνει η ΑΜΚ, έφεραν την περασμένη εβδομάδα ισχυρότατους κλυδωνισμούς που επηρέασαν όλο τον τραπεζικό κλάδο και ευρύτερα την ψυχολογία της αγοράς. Αυτοί οι κλυδωνισμοί ήρθαν σε μια συγκυρία που η αγορά βρίσκεται σε ένα δημιουργικό momentum σημαντικής αύξησης της ρευστότητας, «στροφής» προς τις μετοχές της κυκλικής οικονομίας και τους ομίλους που πρώτοι θα επηρεαστούν θετικά από το γύρισμα της οικονομίας στη μετά Covid-19 εποχή.
Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 16 Μαρτίου η μετοχή της Πειραιώς Financial ξέσπασε με ράλι +26,17%, την Τετάρτη διόρθωσε σε ποσοστό 6,38%, την Πέμπτη οδηγήθηκε σε ξεπούλημα και στο -22,05%, ενώ την Παρασκευή έκλεισε επίσης με συντριπτική πτώση σε ποσοστό 21,95%! Συνολικά, στις τρεις συνεδριάσεις μετά το ράλι της Τρίτης, έχει πτώση 43%! Παράλληλα, η πτώση των δύο τελευταίων ημερών είχε πολύ μεγάλο βάθος, καθώς την Πέμπτη διακινήθηκαν 29 εκατ. μετοχές με τζίρο 21,58 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή άλλαξαν χέρια 49,45 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρου 27,25 εκατ. ευρώ!
Η αλλαγή στην ΑΜΚ που αποφάσισε η διοίκηση
Θυμίζουμε πως μετά το κλείσιμο της Παρασκευής πληροφορίες από την Πειραιώς έκαναν λόγο για μερικό επανασχεδιασμό της αρχιτεκτονικής της αύξησης κεφαλαίου, προς όφελος των παλαιών μετόχων.
Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας Πειραιώς οι βασικοί όροι της διαδικασίας του book building θα είναι:
Ιδιωτική τοποθέτηση (δηλ. διαδικασία που δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά (ΔΠ) στην Ελλάδα.
Καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για ΔΠ στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους. Θα καθοριστεί εύρος τιμών (min-max) για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά.
Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της ΑΜΚ, ήτοι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή του εύρους.
Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δυο υποκατηγορίες, ήτοι μη ειδικούς επενδυτές και ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, με τη δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς Financial με βασικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 1 δισ. ευρώ.
Εύλογη, θεμιτή και απαραίτητη η διόρθωση
Σε κάθε περίπτωση πάντως και με αφορμή τις εξελίξεις στην Πειραιώς Financial, το ελληνικό χρηματιστήριο διόρθωσε εύλογα αλλά και θεμιτά την περασμένη εβδομάδα, που ήταν η πρώτη πτωτική ύστερα από έξι διαδοχικά ανοδικές. Το timing της διόρθωσης γενικά ήταν αναμενόμενο, απλώς αναζητούνταν η αφορμή.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,97% συνολικά την περασμένη εβδομάδα, όμως στις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής απώλεσε το 3,16% της αξίας του. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,29% στο πτωτικό – διορθωτικό τριήμερο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 9%. Πάντως, παρά τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας ο Μάρτιος εξακολουθεί να είναι ανοδικός (+5,14% για το Γ.Δ.) και ενώ απομένουν εφτά συνεδριάσεις για το τέλος του μήνα.
Μένει να δούμε πως θα κινηθεί αυτή η εβδομάδα, που επίσης έχει τέσσερις συνεδριάσεις λόγω της Εθνικής εορτής την Πέμπτη. Πάντως, στη συνεδρίαση της Δευτέρας η αγορά έβγαλε άμυνες και αναχώματα, καταφέρνοντας να κρατήσει το όριο των 830 μονάδων, παρά τη μεγάλη πτώση σε Πειραιώς και Aegean Airines. Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης έκλεισε στις 832,06 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, ενώ ο FTSE 25 κράτησε οριακά το όριο των 2.000 μονάδων κλείνοντας στις 2.002,45 μονάδες με μικρή πτώση 0,10%.
Στήριξη έδωσαν οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank στο +2,58%, την Εθνική +2,17% και τη Eurobank +0,09%. Καλή εικόνα είχαν και πολλές βιομηχανικές μετοχές. Ξεχώρισε η Motor Oil με άνοδο 4,01% ύστερα από τη σημαντική υπερκάλυψη κατά 5,1 φορές των προσφορών για το ομόλογο την Παρασκευή, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%. Ο τίτλος των ΕΛΠΕ ενισχύθηκε κατά 2,45% εν μέσω πληροφοριών ότι το πρώτο τρίμηνο θα έχει κατακόρυφη βελτίωση αποτελεσμάτων καθώς έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Η Viohalco κέρδισε 3%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Τιράν, ΑΔΜΗΕ, Fourlis, Σαράντης και ΕΧΑΕ. Η θυγατρική της Viohalco ElvalHalcor έκανε ράλι +10,34% με όγκο 210 χιλ. τεμάχια, εν μέσω πληροφοριών ότι επίκεται placement με στόχο την αύξηση του free float που θα ανοίξει και το δρόμο για την εισαγωγή στον FTSE 25, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εισροή νέων κεφαλαίων.