Η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου ανά δεκαετία διαφοροποιείται. Μεταπολεμικά οι άμυνες ήταν… διακοσμητικές καθώς είχαν ρόλο κομπάρσου, συγκριτικά με όσα ακολούθησαν αρκετά χρόνια αργότερα.
Η ζωή και στο ποδόσφαιρο ωστόσο κάνει κύκλους, γι’ αυτό βιώσαμε στη συνέχεια μία… δικτατορία, στην οποία θα ταίριαζε ο τίτλος: “Παίζω κυρίως για να μη δεχθώ γκολ και στη συνέχεια και για να σκοράρω, εάν μου προκύψει…”.
Αυτή η λογική βρήκε μεγάλο “επιχείρημα” στο βωμό της υποχρέωσης των αποτελεσμάτων, με πρόσχημα τα τρελά χρήματα από κάθε μορφής συμβόλαιο (χορηγικό, τηλεοπτικό κ.λπ.). Ήταν σοκαριστικό πώς υποδέχθηκαν οι ομάδες της Ευρώπης εντός γηπέδου την οικονομική εκτόξευση των συμβολαίων. Με εμμονή στην άμυνα, εις βάρος του θεάματος.
Όμως ακόμη και μία τόσο δυνατή φιλοσοφία (οικονομικής λογικής) στις μέρες μας σβήνει με θεαματικό τρόπο. Καθώς φτάνουμε να βλέπουμε – και στην Ευρώπη πλέον – κάτι που μοιάζει με το ποδόσφαιρο της εποχής Γκαρίντσα!
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η Βραζιλία και η Ουγγαρία καθιέρωναν το άκρως επιθετικό σύστημα 4-2-4 θα ήταν αδύνατον να προβλέψουν τη διαδρομή που θα είχε το ποδόσφαιρο.
Χτες (20/09) η Μπάγερν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βάλθηκαν να μας τρελάνουν στην πρεμιέρα του ομίλου τους στο Champions League. Σε ένα παιχνίδι, πολύ μακριά από τη λογική των τελευταίων όχι ετών αλλά ολόκληρων δεκαετιών, διέλυσαν όλα τα τακτικά πλάνα που διδάσκονται και εφαρμόζουν οι προπονητές της σύγχρονης εποχής!
Ο χαρακτήρας της αναμέτρησης που επέλεξαν να έχουν είχε στοιχεία…τεχνητής νοημοσύνης, διότι έβγαλε στην επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου πρωταγωνιστές που έμοιαζαν με άλλο, πολύ μακρινό, ποδόσφαιρο.
Οι Βαυαροί ήταν το μεγάλο φαβορί πριν από τη σέντρα, κυρίως λόγω της κακής εικόνας της αγγλικής ομάδας στο ξεκίνημα της σεζόν. Έδειξαν μάλιστα να το επιβεβαιώνουν αυτό το δεδομένο σκοράροντας δύο γκολ από το πρώτο ημίχρονο. Κι ενώ ο διαφαινόμενος προβληματισμός είχε να κάνει αποκλειστικά με το εύρος της νίκης της γερμανικής ομάδας, απάντησε από το πουθενά η Γιουνάιτεντ με γκολ – προϊόν της τύχης στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου.
Οι γηπεδούχοι ανέκτησαν τη διαφορά των δύο γκολ, χάρη στο πέναλτι του Κέιν, 3-1, όμως οι παίκτες του Τεν Χαγκ, βρήκαν ξανά δίχτυα με απίστευτο τρόπο, από το πόδι του Κασεμίρο.
Ο Βραζιλιάνος, που με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ κανείς δεν μπορεί να ορκιστεί για την ακριβή του θέση στο γήπεδο, (σε αντίθεση με την παρουσία του στη Ρεάλ), πέρασε για μία στιγμή σε ρόλο φορ! Βρήκε χώρο στην περιοχή, κοντρόλαρε τη μπάλα, έπεσε στο χόρτο κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά οι αμυντικοί της Μπάγερν τον παρακολουθούσαν να ψάχνει τρόπο να σουτάρει. Το έκανε λοιπόν ενώ ήταν ξαπλωμένος (!) και έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Ούλραϊχ μειώνοντας ξανά σε 3-2!
Η Μπάγερν δεν είχε τον πρώτο της προπονητή στον πάγκο, τον Τόμας Τούχελ, επειδή αποβλήθηκε στον περσινό προημιτελικό κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι και οι συνεργάτες του, Λεβ και Μπάρι δεν ήταν σε θέση να δουλέψουν στο πνευματικό κομμάτι στη διάρκεια του αγώνα.
Γι’ αυτό όταν ο Τελ σκόραρε το 4ο γκολ της Μπάγερν στο 92′ το αποτέλεσμα, ενώ θα έπρεπε να “κλειδώσει”, έμοιαζε ακόμη αβέβαιο! Έτσι η Γιουνάιτεντ απάντησε και πάλι, και μάλιστα ξανά με τον Κασεμίρο!
Μία βιαστική διαπίστωση, στα όρια του… τρολαρίσματος, θα μπορούσε να υποδείξει στον Τεν Χαγκ αντί να βάζει τον Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο, να το χρησιμοποιεί ως φορ!
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι άλλη, διότι στις μέρες μας, πολύ περισσότερο μετά το Μουντιάλ του Κατάρ, οι ομάδες επενδύουν περισσότερο στην επίθεση!
Φτάνουμε κατά συνέπεια να βλέπουμε ξανά μεγάλα club, όπως η Μπάγερν, να δουλεύουν με 4-2-4! Αυτό ήταν άλλωστε το σύστημα των βαυαρών, που μπροστά από τους δύο “μοχλούς” της μεσαίας γραμμής, Κίμιχ και Γκορέτσκα, παρατάχθηκαν με Γκνάμπρι, Μουσιάλα, Σανέ και Κέιν.
Μία “ανάγνωση” του παρελθόντος θα εξηγούσε πως αυτό έμοιαζε με 4-2-3-1, όμως ο τρόπος που η Μπάγερν το εφάρμοσε απείχε θεαματικά.
Σε λογική αμέτρητων επιθέσεων και τελικών προσπαθειών, η γερμανική ομάδα έβγαλε από την πρώτη αγωνιστική τη δίψα όπως και την ανάγκη να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, μετά από τέσσερα χρόνια. Την ίδια ώρα η προβληματική Γιουνάϊτεντ, που πήγε στην Alianz Arena έχοντας δεχθεί 10 γκολ στους πρώτους πέντε επίσημους αγώνες της (!), επέλεξε και αυτή επίθεση!
Θα έλεγε μάλιστα κανείς με ακόμη πιο μεγάλα ρίσκα καθώς, εκτός των Μπρούνο Φερνάντες, Ράσφορντ, Πελίστρι και Χόϊλουντ, προστίθετο μπροστά και ο Κασεμίρο! Σε αντίθεση με τη Μπάγερν, η οποία τουλάχιστον τους Κίμιχ- Γκορέτσκα τους κρατούσε πίσω…
Η αγγλική ομάδα έφτασε στο δεύτερο ημίχρονο να παίζει ένα… 4-1-5 και μάλιστα λίγο έλειψε να “κλέψει” την ισοπαλία σε ένα παιχνίδι όπου η Μπάγερν μέτρησε 18 τελικές προσπάθειες, τις εννέα εντός εστίας και η Γιουνάιτεντ συνολικά οκτώ!
Εάν αυτό το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν μας άνοιξε την αυλαία για πολλές ακόμα “παραστάσεις” τέτοιου επιθετικού χαρακτήρα, τότε καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και κάντε παρακαλώ ησυχία.
Οι… Γκαρίντσα του 2023, παρουσιάζουν κάτι που μοιάζει με ψηφιακά ομοιώματα των σούπερ σταρ του μακρινού ποδοσφαιρικού παρελθόντος και είναι έτοιμοι, όπως εκείνοι, για πάρα πολλά γκολ.
Οι μεγάλοι παίκτες των δεκαετιών της ασπρόμαυρης τηλεόρασης πάντως δεν ζουν πια για να διαμαρτυρηθούν για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, όπως κάνουν ήδη οι σημερινοί σταρ του Χόλιγουντ…