*Αυξημένο μεν το γεωπολιτικό ρίσκο αλλά Wall Street και VIX/CBOE ενισχύουν την πλευρά όσων εκτιμούν πως, προσώρας η όλη κατάσταση- λόγω Μέσης Ανατολής- είναι διαχειρίσιμη. Προσώρας και σύμφωνα πάντα με τα τελευταία δεδομένα. Στις 5.751,07 ο S&P500 την προηγούμενη εβδομάδα με οριακή άνοδο 0,22% και 4,18% σε μηνιαίο διάστημα. Χαμηλότερα του ορίου των 20 στις 19,92 μονάδες ο δείκτης VIX/CBOE.
*Στη Νέα Υόρκη περιμένουν την ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, την “αυλαία” ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου, κ.λ.π. Σήμα για ύφεση “στέλνει” η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων, όσοι εκτιμούν την προγνωστική δύναμη της λεγόμενης «αντεστραμμένης καμπύλης» στις αγορές ομολόγων, εξακολουθούν να πιστεύουν πως προοιωνίζεται ύφεση. Ο δείκτης είναι γνωστός ως αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων – η γραμμή που χαράσσεται μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σε διαφορετικές διάρκειες, συνήθως μεταξύ διετών και δεκαετών εκδόσεων. Πάντως και με την Wall Street στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον το τελευταίο που θα ήθελαν είναι η επιβεβαίωση ανάλογων προβλέψεων. ΄Η η περαιτέρω άνοδος των τιμών πετρελαίου, αν και η κρίση την προηγούμενη εβδομάδα έστρεψε σημαντικά κεφάλαια προς το δολάριο, τα αμερικανικά ομόλογα (ως ασφαλέστερα assets).
*Για τον πληθωρισμό: οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις συντείνουν σε ονομαστικό στο 2,3% (από 2,5%) ενώ ο δομικός αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,1% (από 3,2%). Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε για τον δείκτη θα καταγράφεται η πέμπτη συνεχόμενη μείωση και η χαμηλότερη μέτρηση του από τον Φεβρουάριο του 2021.
*Στα αποτελέσματα, σήμερα Τρίτη ανακοινώνει η Pepsico, την Πέμπτη η Delta Airlines και την Παρασκευή ημέρα τραπεζών-επενδυτικών με JPMC, Wells Fargo, BlackRock.
*Για το ΧΑ η ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης του 10% της Εθνικής συνιστά επιτυχία-ως προς το αποτέλεσμα- εξέλιξη που αποτιμήθηκε θετικά από τους ξένους οίκους. Η θέση της S&P πως η όλη διαδικασία αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα απηχεί σημαντικό μέρος της προσέγγισης των επενδυτικών οίκων, και δη των αμερικανικών. Παράλληλα η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας βάζει τέρμα στην περίοδο αναμονής, άντλησης κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων. Φάνηκε δε με την αντίδραση της Παρασκευής πως, μέρος της ρευστότητας που “απεγκλωβίζεται” από το placement επανατοποθετείται εντός παιδιάς. Στοιχείο που συνεκτιμάται από σήμερα, λόγω των αλλαγών στην στάθμιση του Γενικού Δείκτη- καθώς αυξάνεται η “βαρύτητα” για τον τίτλο της Εθνικής, ενώ προστίθεται η Τράπεζα Κύπρου ως 61η μετοχή του ΓΔ. Επίσης αλλάζει η στάθμιση της ΕΤΕ στους δείκτες FTSE/Russell και MSCI, εξέλιξη που δυνητικά μπορεί να ενεργοποιήσει εισροές/εκροές. Για τον επιπλέον λόγο, καθώς αύριο Τρίτη ο οίκος FTSE θα ανακοινώσει το market classification των αγορών, κατάταξη που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.
*Αύριο, Τρίτη, η εκδήλωση της Cenergy Holdings “Ενώνουμε τον κόσμο της Ενέργειας” εν όψει της αμκ ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ακόμη ένα βήμα για την υλοποίηση του American Dream του ομίλου. Επί ημερών Ιωάννη-Ιορδάνη και Μιχαήλ Στασινόπουλου το πιο καθοριστικής σημασίας project εκτός συνόρων. Ο Απόστολος Σκουμπούρης μας έχει ενημερώσει σχετικά για την επένδυση στις ΗΠΑ, και τις μεγάλες προσδοκίες. Στα 9,86 ευρώ με άνοδο 2,82% και συναλλαγές 177 χιλ. τμχ
*Οδηγός για τους long, η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.
*Τραπεζικό “καρέ” στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τη μετοχή της Εθνικής με αντίδραση 2,49% στα 7,738 ευρώ, της Πειραιώς με 2,31% στα 3,772 ευρώ, της Alpha Bank με 1,62% στα 1,5085 και της Eurobank με 0,62% στα 1,962 ευρώ. Την ίδια μέρα ενεργοποιήθηκαν ευρύτερα τόσο στα τραπεζικά όσο στην πλειονότητα των blue chips. Σημαντικές εισροές σε μετοχές των Jumbo (με 3,98% στα 26,12 ευρώ), Lamda Development (με 3,09% στα 7,68 ευρώ), Cenergy Holdings (2,82% στα 9,86), TCI (2,50% στα 34,90), Metlen (0,89% στα 34), Motor Oil (1,82% στα 21,24), HelleniQ Energy (1,45% στα 7), ΟΠΑΠ (2,23% στα 16,06), ΟΤΕ (1,68% στα 15,78), ΔΕΗ (0,34% στα 11,70) κ.α. ενισχύοντας την εκτίμηση περί επανατοποθετήσεων από “ισχυρά χέρια”.
*Αναφέρεται η DeA σε Νεμπής Effect, για τον ΟΤΕ. Και πως να μην, όταν μετά τις νέες αγορές την Παρασκευή στα 15,42-15,80 ευρώ η μεταβολή είναι θετική κατά 17,05% απ’ όταν ανέλαβε επικεφαλής του Οργανισμού.
*Πλέον, θα πρέπει να αναφερόμαστε και σε Προκοπίου Effect καθώς από την ημέρα που απέκτησε το 2% του μ.κ της Lamda Development το “χαρτί” έχει ενισχυθεί 12,5%. Το “κλειδί” των υπεραξιών; στο κόστος κτήσης που είχε η Lamda Development, το premium που πούλησε στην εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή, συν το επιπλέον premium που θα έχει ο νέος μέτοχος. Θυμίζω και τη μη ρύθμιση Κωστή Χατζηδάκη που διατηρεί το φορολογικό bonus σε Lamda Development και Zerko Enterprices. Στα 25 εκατ. ευρώ το τίμημα, έχει βγει και με το παραπάνω.