Το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας της ήταν αυτό που ανακοίνωσε χθες η Cenergy Holdings, εκπλήσσοντας με τα μεγέθη της, αλλά και το μεγάλο ανεκτέλεστο. Η εταιρεία ωφελήθηκε από τη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας, ενώ εξασφάλισε σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο, ενώ ο κλάδος καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του ομίλου. Αφενός λοιπόν ενισχύθηκε η ζήτηση για τα προϊόντα καλωδίων, αφετέρου τα ενεργειακά έργα υποδομής τόσο στον τομέα καλωδίων όσο και στον τομέα σωλήνων χάλυβα εκτελέστηκαν ομαλά και οδήγησαν την κερδοφορία της περιόδου.
Παγκοσμίως υπάρχει ένας οργασμός διασυνδεσιμότητας που απαιτεί νέα δίκτυα καλωδίων αλλά και σωλήνων, πολύ υψηλών απαιτήσεων και υψηλά ενεργειακά στάνταρ τα οποία ευνοούν ομίλους όπως η Cenergy Holdings, που μέσω των Ελληνικών Καλωδίων και της Σωληνουργεία Κορίνθου, δραστηριοποιείται ακριβώς σ’ αυτούς τους τομείς.
Οι πωλήσεις της Cenergy Holdings ανήλθαν το 1ο εξάμηνο του 2022 στα 659 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 36% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα που ήταν στα 486 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο εκτοξεύτηκε στα 1,1 δισ. ευρώ και είναι το υψηλότερο που είχε ποτέ ο όμιλος.
Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ για το πρώτο σημειώνοντας άνοδο 8% σε ετήσια βάση. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξάνονται σημαντικά (+74% σε ετήσια βάση) σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2021, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 18,5 εκατ. ευρώ (+59% σε ετήσια βάση – 11,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021).
Τα έργα
Οι πρόσφατες αναθέσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έναν αγωγό αφαλατωμένου νερού, μήκους 201 χλμ., για ορυχείο χαλκού στη Χιλή της εταιρείας Collahuasi, καλώδια interarray μήκους 360 χλμ. για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν πιστοποιημένο αγωγό υδρογόνου στην Αυστραλία καθώς και την πρώτη ανάθεση για τον τομέα καλωδίων στην αγορά της Ασίας ( καλώδια inter-array για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταιβάν).
Καλώδια
Οι αναθέσεις αυτές αποτελούν απόδειξη της επιτυχημένης διαγωνιστικής δραστηριότητας των εταιρειών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στον τομέα καλωδίων, η υψηλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλες τις γραμμές παραγωγής προϊόντων και η ομαλή εκτέλεση υποβρυχίων έργων ιδιαίτερης προβολής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των καλών επιδόσεων.
Όπως προαναφέρθηκε, η ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα ενισχύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τον όγκο πωλήσεων να σημειώνει αύξηση κατά 6% και να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τύπων καλωδίων. Η ανάκαμψη της ζήτησης, μαζί με βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία, μετρίασε τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και οδήγησε σε αισθητή βελτίωση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, που έφτασε τα 47 εκατ. ευρώ. Αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω από την είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές, καθώς και από το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα για μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα στη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου.
Σωλήνες
Μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής ζήτησης, η Σωληνουργεία Κορίνθου βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση αφού το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Αυτό ήταν αποτέλεσμα έντονων εμπορικών προσπαθειών κατά το 2021 που οδήγησαν τελικά σε σημαντικές αναθέσεις έργων σε όλο τον κόσμο.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο τομέας σωλήνων χάλυβα κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα από το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς ο κύκλος εργασιών για την περίοδο αυτή ανήλθε σε 192 εκατ. ευρώ, +79% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από σημαντικά υψηλότερο όγκο πωλήσεων (+43%) σε σύγκριση με το περσινό πρώτο εξάμηνο.
Παρόλα αυτά, οι συνθήκες της αγοράς και οι διεθνείς τιμές του χάλυβα παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες και πολλά ενεργειακά έργα συνεχίζουν είτε να αναβάλλονται είτε να εγκαταλείπονται, ιδίως στις ΗΠΑ.
Εκτός από τις ήδη κλεισμένες παραγγελίες, αναμένεται ένα ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο χρηματοοικονομικό σκέλος, οι υψηλές τιμές πρώτων υλών δεν επηρέασαν σημαντικά τον καθαρό δανεισμό, διότι η εταιρεία συνέχισε την αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.