Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSCenergy Holdings: Οι δασμοί, οι συζητήσεις με τον κολοσσό Ørsted και η…...

Cenergy Holdings: Οι δασμοί, οι συζητήσεις με τον κολοσσό Ørsted και η… απόβαση στην Αμερική

Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν στον όμιλο Cenergy Holdings, τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Viohalco, ύστερα από τις θετικές εξελίξεις με τους δασμούς για τις εξαγωγές μετάλλων προς την Αμερική. Ο λόγος για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μερική κατάργηση των δασμών που είχε επιβάλλει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο στις χώρες της Ε.Ε., που πλέον ανοίγει το δρόμο για… απόβαση στις ΗΠΑ από τον ελληνικό όμιλο.

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αναβαθμίζει τις προοπτικές για τη Cenergy Holdings που μέσω των θυγατρικών της Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια έργα παγκόσμιου βεληνεκούς, πολλά εκ των οποίων λαμβάνουν χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Έχοντας ήδη δυνατή παρουσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσω της Ελληνικά Καλώδια, πλέον μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι και η Σωλ. Κορίνθου με τους χαλύβδινους σωλήνες, με την εταιρεία να έχει δείξει δείγματα γραφής, καθώς έχει επιλεγεί για μερικά από τα κορυφαία έργα σύνδεσης παγκοσμίως.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τον Δανικό κολοσσό Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την από κοινού δημιουργία εργοστασίου στην Αμερική. Η Ørsted είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 50 δισ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να ξεπερνά τα 110 ευρώ.

Στις 4 Οκτωβρίου η Cenergy Holdings σε επίσημη ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε τις συζητήσεις με τον Δανικό κολοσσό, τονίζοντας ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ».

Στην ανακοίνωση τονίζονταν επίσης πως «η συνεργασία βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης των όρων της και τελεί υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια Πολιτεία – ανάθεση που αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους».

Αν κλειδώσει το deal, θα πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς ο ελληνικός όμιλος θα βάλει (παραγωγικό) «πόδι» στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ, όπου η Ørsted έχει ισχυρή παρουσία ευρύτερα.

Στα 600 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο του ομίλου

Η Cenergy Holdings, μέσω των δύο θυγατρικών του Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, έχει διεκδικήσει και αναλάβει ένα εντυπωσιακό παλμαρέ κορυφαίων έργων σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία τριετία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο όμιλος ολοκλήρωσε πολλά κομβικά έργα και στην Ελλάδα όπως η επιτυχημένη ολοκλήρωση της «διασύνδεσης των ρεκόρ» μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και η παράδοση του πρώτου πιστοποιημένου αγωγού μεταφοράς υδρογόνου για το δίκτυο αερίου υψηλής πίεσης στην Ιταλία.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Cenergy Holdings στο τέλος του εξαμήνου διαμορφώνονταν στα 600 εκατ. ευρώ, που αφορά σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα ανά τον κόσμο.

Οι πρόσφατες αναθέσεις της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας, ενός υποθαλάσσιου αγωγού αερίου υψηλής πίεσης στο Ισραήλ, η πρώτη ανάθεση έργου υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης στην Αδριατική Θάλασσα και η υπογραφή συμβάσεων-πλαίσιο με σημαντικούς Ευρωπαίους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας, είναι μερικές από τις επιτυχίες των εταιρειών του ομίλου σε διαγωνισμούς έργων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Κέρδη 60% φέτος για τη μετοχή

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Cenergy Holdings έχει εξαιρετική εικόνα όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου ενισχύεται σε ποσοστό 17%, ενώ από την αρχή του έτους ενισχύεται σε ποσοστό 60%. Τέλος, από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020, όταν όλη αγορά λόγω του σοκ του Covid-19 βυθίστηκε, η μετοχή καταγράφει ράλι σε ποσοστό +352,6%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ