Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSCenergy Holdings: Μεγάλες οι προοπτικές στην Αμερική, έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Cenergy Holdings: Μεγάλες οι προοπτικές στην Αμερική, έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Ο κύβος ερρίφθη και πλέον η διοίκηση της Cenergy Holdings έλαβε την απόφαση για τη μεγάλη επένδυση στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου θα δημιουργήσει μονάδα παραγωγής χερσαίων καλωδίων, με στόχο να καλύψει την πολύ μεγάλη ζήτηση στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς τα δίκτυα της Αμερικής χρίζουν μεγάλη ανανέωση, καθώς και ποιοτική αναβάθμιση.

Έτσι, ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος, στοχεύει να βάλει «πόδι» σε μια αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων – όπως είναι οι ενεργειακές συνδέσεις στην αχανή χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αλλά και ευρύτερα σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική. Έχοντας απόλυτη εξειδίκευση στην κατασκευή κάθε μορφής καλωδίου και κυρίως των πλέον απαιτητικών διασυνδέσεων κορυφαίας τεχνολογίας και ISO, ο ελληνικών συμφερόντων όμιλος έως το τέλος του 2024 θα έχει ξεκινήσει το χτίσιμο της μονάδας στην Αμερική.

Η θυγατρική της Cenergy, η Hellenic Cables Americas, αγόρασε παραθαλάσσιο οικόπεδο στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης περίπου 153.800 τ.μ. (38 acres), αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια μακρά διαδικασία δέουσας επιμέλειας και ελήφθησαν όλες οι συνήθεις σε ανάλογες συναλλαγές εγκρίσεις.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου χερσαίων καλωδίων για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με κόστος περίπου 200 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του ακινήτου.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, που θα εξαρτάται όμως από τις τελικές συμφωνίες απορρόφησης των παραγόμενων καλωδίων από τους κατασκευαστές των έργων και τις σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις.

Αυτό σημαίνει πως η Cenergy Holdings κατ’ αρχήν θα «χτίσει» μονάδα με βάση τα στάνταρ για τη δημιουργία χερσαίων καλωδίων, που χρειάζονται μικρότερες επενδύσεις και σαφώς μικρότερες τεχνολογικές απαιτήσεις, ενώ αν εξασφαλιστεί ότι και τα υποβρύχια καλώδια θα απορροφηθούν μέσω κλεισμένων projects, τότε θα προχωρήσει και στη δεύτερη φάση, που θα είναι πιο εξελιγμένη.

Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο αυτής της επένδυσης, η Hellenic Cables Americas, εξασφάλισε απαλλαγές 58 εκατ. ευρώ, καθώς υπέβαλε επιτυχώς στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project).

Ισχυρό momentum ο τομέας καλωδίων

Οι πωλήσεις στον τομέα καλωδίων, το 2023, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ (1.047 εκατ. – 9% αύξηση σε ετήσια βάση), κυρίως λόγω των έργων (26% αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση). Η σταθερή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές (δηλ. Κεντρική Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειος) βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους ανά τόνο προϊόντος στα ηλεκτρικά και τηλεφωνικά καλώδια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής, το βελτιωμένο μείγμα πωλήσεων και τα σταθερά υψηλά περιθώρια κέρδους στα καλωδιακά έργα, αύξησαν το αναπροσαρμοσμένο EBITDA του τομέα κατά 40% σε ετήσια βάση.

default

Ο όμιλος έχει ευρύ χώρο για να αυξήσει περαιτέρω τα οικονομικά μεγέθη του καθώς μέχρι το 2030 προβλέπονται επενδύσεις 584 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για διασυνδέσεις, σταθερά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, διασυνοριακή δυνατότητα μεταφοράς κ.ά., διασφαλίζοντας μία πολύ σημαντική επιχειρηματική/επενδυτική προοπτική.

Οι αναβαθμίσεις από εγχώριους οίκους

Μετά την ανακοίνωση της επένδυσης στην Αμερική, αναμένονται νέες αναβαθμίσεις από εγχώριους και διεθνείς οίκους. Ασχέτως αυτού, προ ημερών η NBG Securities ανέβασε την τιμή στόχο από τα 8,65 στα 11 ευρώ, διατηρώντας σύσταση outperform. Συνάμα, αναβάθμισε τις προβλέψεις της, αναμένοντας μέση ετήσια άνοδο των εσόδων, των a-EBITDA και των καθαρών κερδών κατά 11%, 14% και 26% αντίστοιχα, ως το 2026.

Το περιθώριο ανόδου ως την τιμή – στόχο διαμορφώνεται στο 19%, με την NBG να επισημαίνει τις θετικές προοπτικές για την εταιρεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μετοχή αποτελεί την καλύτερη πρόταση για να τοποθετηθεί κανείς στην τάση ενεργειακής μετάβασης ενώ προσφέρει έκθεση και στην τάση ψηφιοποίησης. Παράλληλα, αναβαθμίζει τις προβλέψεις της, αναμένοντας μέση ετήσια άνοδο των εσόδων, των a-EBITDA και των καθαρών κερδών κατά 11%, 14% και 26% αντίστοιχα, ως το 2026.

Από την πλευρά της, η Euroxx Χρηματιστηριακή προ αρκετών εβδομάδων είχε ανεβάσει το στόχο επίσης στα 11 ευρώ (από 8 ευρώ προηγουμένως), με σύσταση «overweight». Οι αναλυτές τονίζουν πως οι πολλαπλασιαστές είναι πολύ ελκυστικοί ενόψει των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν, με εξασφαλισμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ, επισημαίνει. Η εταιρεία καθοδηγεί τώρα για ένα προσαρμοσμένο EBITDA για το 2024 από 230 εκατ. ευρώ έως 250 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής αύξησης του βιβλίου παραγγελιών.

Ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

«Καλπάζει» το ανεκτέλεστο του ομίλου τα τελευταία χρόνια, καθώς από ένα δισ. ευρώ το 2021, το 2022 ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2023 είχε διαμορφωθεί στα 3,15 δισ. ευρώ. Το πρώτο φετινό τρίμηνο ήταν στα 3,1 δισ. ευρώ (καθώς προϊόντος του χρόνου παραδίδονται και έργα), ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν κλειδώσει νέες συμβάσεις έργων, κάτι που θα φανεί στα αποτελέσματα εξαμήνου.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 395,74 εκατ. ευρώ έναντι 381,3 το αντίστοιχο διάστημα του 2023, το προσαρμοσμένο EBITDA έφτασε τα 54,4 εκατ. ευρώ από 44 εκατ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 23,6 εκατ. ευρώ από 15,36 ευρώ το 2023.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ