Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSCenergy Holdings: Η ΑΜΚ και η επέκταση στις ΗΠΑ

Cenergy Holdings: Η ΑΜΚ και η επέκταση στις ΗΠΑ

Την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ με σκοπό την επιτάχυνση του στρατηγικού σχεδίου της γνωστοποίησε η Cenergy Holdings στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τα αντληθέντα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για τη στήριξη της επέκτασης του ομίλου στις ΗΠΑ και την υλοποίηση της πρώτης φάσης υλοποίησης του σχεδιαζόμενου εκεί εργοστασίου και στον βαθμό που απαιτείται για την περαιτέρω χρηματοδότηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως στις 27 Αυγούστου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Cenergy Holdings ενέκρινε την απόφαση για την εκκίνηση της διαδικασίας προετοιμασίας για την Ενδεχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά το ανώτατο ποσό των 200 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης τυχόν διαφοράς «υπέρ το άρτιο») μέσω ενδεχόμενης έκδοσης νέων κοινών μετοχών χωρίς ονομαστική αξία («Νέες Μετοχές»), με την επιφύλαξη συνδρομής των συνήθων για την εν λόγω συναλλαγή προϋποθέσεων.

Στην περίπτωση που η Cenergy Holdings προχωρήσει στην Ενδεχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, υπάρχει η πρόθεση τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης της σχεδιαζόμενης κατασκευής μονάδας παραγωγής καλωδίων στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και, στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο, περαιτέρω βελτιώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα.

Η Cenergy Holdings διακρίνει μία σημαντική ευκαιρία στην αγορά των ΗΠΑ που αποτελεί μια μεγάλη και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που παρουσιάζει παρόμοιες μακροχρόνιες τάσεις με τις υπόλοιπες βασικές αγορές της Εταιρείας, όπως είναι η αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση και ο αυξανόμενος αριθμός κέντρων δεδομένων, παράγοντες που αυξάνουν τη συνολική ζήτηση για ενέργεια. Η Cenergy Holdings πιστεύει ότι είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτή την πολλά υποσχόμενη ευκαιρία στην αγορά της Αμερικής, δεδομένων των υφιστάμενων τεχνολογικών δυνατότητων της και του αποδεδειγμένα επιτυχημένου ιστορικού της.

Το πρόγραμμα επέκτασης ευθυγραμμίζεται πλήρως με την στρατηγική του Ομίλου που βασίζεται στους παρακάτω πυλώνες: (1) την προσήλωση στη δημιουργία αξίας έναντι της αύξησης του όγκου πωλήσεων, (2) την αύξηση των εξαγωγών και (3) τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αριστείας, εξυπηρετώντας αποδοτικά την αναπτυσσόμενη αγορά σε ενεργειακές υποδομές.

Η υλοποίηση της Ενδεχόμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς και οι όροι της, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της έγκρισης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Cenergy Holdings που θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες της χορήγησης εξουσιοδότησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, της έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Cenergy Holdings.

«Η Cenergy Holdings εισέρχεται πλέον σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Οι ισχυρές επιδόσεις ολόκληρου του Ομίλου τα τελευταία τρίμηνα και η ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική, ειδικά στον τομέα των καλωδίων, υποστηρίζει την πρόσφατη ανακοίνωσή μας να επιταχύνουμε την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ ταυτόχρονα με μια ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου. Η αμερικανική αγορά είναι μια μεγάλη και γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά με ελκυστικά χαρακτηριστικά για τον τομέα των καλωδίων, και η απόφαση για επέκταση στις ΗΠΑ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου για την επίτευξη κερδοφόρας και βιώσιμης ανάπτυξης, διατηρώντας την προσήλωση του στην κερδοφορία μέσα από τον σαφή ρόλο που διαθέτει στο νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο», ανέφερε ο Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings.

Προοπτικές και Μεσοπρόθεσμα πλάνα

Όπως έχει αναφερθεί τα τελευταία χρόνια, ο τομέας καλωδίων θα συνεχίσει να εκτελεί το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του που αποτελεί, μεσοπρόθεσμα, τον βασικό πυλώνα για τις ισχυρές οικονομικές του προοπτικές. Επιπρόσθετα, ο τομέας αναπτύσσει όλες τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και επενδύει επιλεκτικά στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ. Η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι βελτιώσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι ορισμένες από τις κύριες τάσεις, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, που έχουν αυξήσει σημαντικά τον στρατηγικό ρόλο της βιομηχανίας καλωδίων στην παγκόσμια οικονομία.  Με τη σειρά τους, οι τάσεις αυτές κατευθύνουν τα σημερινά σχέδια παραγωγικής αναβάθμισης του τομέα, τροφοδοτώντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του. Τέλος, η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων (καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης και καλώδια τηλεπικοινωνιών) παραμένει ισχυρή και οι παραγγελίες αυξάνονται μέσω της ανάθεσης μακροπρόθεσμων συμβάσεων-πλαισίων. Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν θετικές προοπτικές για τον κλάδο τόσο για το υπόλοιπο του 2024 όσο και μεσοπρόθεσμα.

Ο τομέας των σωλήνων χάλυβα συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία του βασιζόμενος στην ενισχυμένη θέση του στις διεθνείς αγορές και την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του ικανότητας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί νέες επενδύσεις για τη βελτίωση και αύξησή της, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Κοιτώντας μπροστά, η Σωληνουργεία Κορίνθου υπολογίζει ότι η αγορά των αερίων καυσίμων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς θα αποτελέσει το κύριο μεταβατικό καύσιμο και θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε έργα αγωγών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) και μεσοπρόθεσμα σε έργα υποδομής υδρογόνου. Η βελτίωση των συνθηκών αγοράς συμβάλλει και στην ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, τροφοδοτώντας θετικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Με δεδομένο τόσο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και στους δύο τομείς που παρέχει μια καθαρή εικόνα για τις μελλοντικές επιδόσεις του Ομίλου, όσο και την ισχυρή κερδοφορία που καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2024, η Cenergy Holdings αναμένει αναπροσαρμοσμένο EBITDA της τάξης των 245 – 265 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2024. Οι οικονομικές προοπτικές στηρίζονται σε διάφορες παραδοχές, όπως (α) η ομαλή εκτέλεση των ενεργειακών έργων και στους δύο τομείς, (β) η έγκαιρη και ικανοποιητική εκτέλεση των προγραμματισμένων επεκτάσεων της παραγωγικής ικανότητας, (γ) η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων και (δ) ο περιορισμένος οικονομικός αντίκτυπος από ένα αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, από τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και τέλος από τις ή/και προκλήσεις ή/και πιθανές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπλέον, η Cenergy Holdings λαμβάνοντας υπόψιν την ισχυρή απόδοση των θυγατρικών της, τις ευνοϊκές προοπτικές της αγοράς, τις μακροχρόνιες μεγάλες τάσεις στην ηλεκτροδότηση και την πράσινη ενέργεια καθώς και το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, φιλοδοξεί να επιτύχει μεσοπρόθεσμα οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν οργανική αύξηση των πωλήσεων άνω του 12% ετησίως και ετήσιο αναπροσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 380 – 420 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ