Του Απόστολου Σκουμπούρη
Δικαιώνοντας την απόφαση της διοίκησης της Viohalco προ λίγων ετών να μεταφέρει το διοικητικό κέντρο των επιχειρήσεων στην έδρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, στις Βρυξέλλες – συνάμα με την εισαγωγή των μετοχών στο Euronext του Βελγίου – οι θυγατρικές του ομίλου κερδίζουν διαρκώς μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, έχοντας αυξήσει θεαματικά την αναγνωρισιμότητά τους.
Αυτός ήταν και ο απώτερος στόχος του ομίλου Viohalco, όταν αποφασίστηκε η αλλαγή έδρας. Αφενός να έχει καλύτερη πρόσβαση στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και καλύτερη «επικοινωνία» με τις διεθνείς τράπεζες και αφετέρου να ισχυροποιηθεί περαιτέρω το brand του μεγαλύτερου ελληνικού βιομηχανικού ομίλου στο εξωτερικό.
Η πορεία των τελευταίων ετών έχει δείξει πως τα οφέλη είναι πολλαπλά σε στρατηγικό και επιχειρηματικό επίπεδο, δεδομένου ότι ο όμιλος έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο του συστήματος, με πρόσβαση σε όλα τα καίρια όργανα και κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ο όμιλος κλείνει πολύ μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό, τις οποίες φυσικά υλοποιεί στην Ελλάδα, όπου διακρατεί και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.
Χθες, η Cenergy Holdings SA (ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco) ανακοίνωσε πως η θυγατρική της Ηellenic Cables μπαίνει στη μεγάλη και πολύ δυναμική αγορά της Γαλλίας, εξασφαλίζοντας σύμβαση για παροχή καλωδίων υψηλής τάσης. Ειδικότερα, η Hellenic Cables, εξασφάλισε για πρώτη φορά από την εταιρεία Réseau de Transport d’Electricité («RTE»), την υπογραφή σύμβασης προμήθειας υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης 90 kV και 225 kV, των σχετικών εξαρτημάτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης. Η Ελληνικά Καλώδια θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV.
Η σύμβαση είναι διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών και μολονότι δεν ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του έργου, παρέχει ένα «διαβατήριο» στον ελληνικό όμιλο ώστε να μπει στη μεγαλύτερη αγορά υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης της Ευρώπης. Μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που δείχνουν μεγάλοι διαχειριστές δικτύων, όπως η RTE, στις δυνατότητες της Ελληνικά Καλώδια. Τα καλώδια υψηλής τάσης θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα.
Θυμίζουμε ότι στην αγορά της Γαλλίας δεσπόζει ο παγκόσμιου βεληνεκούς όμιλος Nexans, που το φθινόπωρο του 2020 βρέθηκε σε εκτεταμένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά – ή έστω την ευρύτερη επιχειρησιακή συνεργασία σε πολλά επίπεδα – με τον όμιλο Cenergy Holdings, που όμως δεν τελεσφόρησαν.
Άλλα μεγάλα, παγκόσμιου βεληνεκούς έργα
Το 2020 ήταν ένα έτος που η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια κέρδισε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς για έργα παγκόσμιου βεληνεκούς, αναβαθμίζοντας το προφίλ της στη διεθνή «σκακιέρα» και αυξάνοντας το ανεκτέλεστο έργων.
Το Σεπτέμβριο του 2020 υπέγραψε σύμβαση για να προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια inter-array καλώδια 66 kV και εξαρτήματα για το Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, την οποία ανέλαβε η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables). Η σύμβαση αφορά την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Τον Ιούλιο του 2020 η Ελληνικά Καλώδια ανέλαβε την προμήθεια inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen. Ειδικότερα, εξασφάλισε σύμβαση από τη Seaway 7, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Subsea 7, για την προμήθεια καλωδίων inter-array 66 kV και των συναφών εξαρτημάτων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen.
Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Seagreen είναι ένα έργο ισχύος 1.075 MW, που βρίσκεται 27 χλμ. από την ακτή Angus στο Firth of Forth στα ανοικτά της Σκωτίας. Θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει από την Seagreen Wind Energy Limited και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Σκωτία και εκτιμάται ότι θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Η ελληνική εταιρεία ανέλαβε το σχεδιασμό, την παραγωγή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 320 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και την προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της εταιρείας στην Κόρινθο. Η παράδοση προγραμματίζεται έως τις αρχές του 2022.
Επίσης, η ελληνική εταιρεία επελέγη από την Energinet, την εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρισμού της Δανίας ως έναν από τους τρεις κατασκευαστές καλωδίων για υπόγεια συστήματα καλωδίων υψηλής τάσης (145-170 kV), μέσω οκταετούς σύμβασης, η οποία επεκτείνεται και σε άλλες εργασίες.
Η οκταετής σύμβαση (2020-2028) θα καλύψει μέρος των συνολικών αναγκών της Energinet ενώ το εκτιμώμενο μήκος καλωδίων σε αυτό το διάστημα αναμένεται να είναι περίπου 4.200 χλμ. και θα διαμοιραστεί στους τρεις κατασκευαστές είτε με άμεση ανάθεση είτε με διαγωνισμούς ανάμεσα στους κατασκευαστές που συμμετέχουν στη συμφωνία – πλαίσιο.
Συνάμα, μέσα στο 2020 η Ελληνικά Καλώδια έκλεισε έργο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ώστε να προμηθεύσει τα υποβρύχια inter-array καλώδια στο έργο Mayflower Wind, μια κοινοπραξία στην Κοινοπολιτεία της Μασαχουσέτης. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Μασαχουσέτη θα προμηθεύει 804 MW καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος της πολιτείας, με αναμενόμενη έναρξη το 2025.
Η Ελληνικά Καλώδια είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την προμήθεια και αποθήκευση περίπου 300 χλμ. υποβρυχίων inter-array καλωδίων 66 kV, με μόνωση XLPE, για τη σύνδεση των ανεμογεννητριών με τον υπεράκτιο υποσταθμό του πάρκου. Η παραγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 και η τελική εγκατάσταση το 2025. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνικά Καλώδια εδραίωσε την παρουσία της στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών με την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας Hellenic Cables America Inc., προσφέροντας στους πελάτες της άμεση και εξειδικευμένη υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου τους.