Με έκπληξη αλλά και ψυχραιμία καθώς δεν αλλάζει κάτι δραματικά για τις εταιρείες του ομίλου ούτε επηρεάζει σημαντικά τις όποιες νέες δουλειές στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει ο όμιλος Cenergy Holdings S.A. την αιφνιδιαστική απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που καθόρισε ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ ύψους 41,04% στη θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου.
Η άποψη των ανθρώπων του ελληνικού ομίλου είναι ότι το… όψιμο θέμα με τους δασμούς στις ΗΠΑ προκύπτει από το… πουθενά και στην ουσία δεν υφίσταται αιτιολογικό, καθώς η υπόθεση και τα στοιχεία αφορούν την περίοδο του 2019, με τη σημερινή εικόνα να είναι τελείως διαφορετική.
Όπως γνωστοποίησε χθες με επίσημη ανακοίνωση η Cenergy Holdings S.A., στις 8 Φεβρουαρίου το υπουργείο Εμπορίου (DoC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής δημοσίευσε τα τελικά αποτελέσματα της διοικητικής διαδικασίας επανελέγχου που διεξήγαγε το DoC για την περίοδο αναφοράς από τις 19 Απριλίου 2019 έως τις 30 Απριλίου 2020 (“POR”) σε σχέση με μια διαταγή για επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα, το DoC καθόρισε για την περίοδο αναφοράς ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ ύψους 41,04% με βάση το σύνολο των διαθέσιμων δυσμενών πραγματικών περιστατικών (AFA) για την υποχρεωτικά συμμετέχουσα εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., τον κλάδο σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings.
Αυτό σημαίνει ότι η Σωλ. Κορίνθου καλείται να καταβάλει εφάπαξ και αναδρομικά 14 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό, η ελληνική εταιρεία θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει και σύμφωνα με πληροφορίες θα καταθέσει έφεση στο Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ αλλά και ασφαλιστικά μέτρα ώστε να αποφύγει την άμεση εκταμίευση αυτού του ποσού.
Σε κάθε περίπτωση, πλέον εδώ και καιρό η Σωλ. Κορίνθου δεν έχει την αμερικανική αγορά ως προτεραιότητα, καθώς έχει κερδίσει σημαντικά συμβόλαια για πολύ κομβικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης σε άλλες χώρες, κυρίως Ευρώπη, Ισραήλ κ.λπ., οπότε η εξάρτηση από τις ΗΠΑ έχει περιοριστεί πολύ. Η εταιρεία έχει ανοιχτεί σε δεκάδες χώρες με αναλαμβάνοντας εξειδικευμένα έργα που υποστηρίζουν το παγκόσμιο green deal, όπως οι σωλήνες για «πράσινο» υδρογόνο που κερδίζουν έδαφος.
Θυμίζουμε πως η Σωλ. Κορίνθου έχει παρουσία σε πάνω από 40 χώρες και πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους και πιο προηγμένους παραγωγούς σωλήνων χάλυβα για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, με παγκόσμιο δίκτυο.