*Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το ντιμπέιτ Χάρρις- Τραμπ ήχησε σαν το καμπανάκι στην τελευταία στροφή.
*Χθες ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Αυγούστου, σήμερα ο δείκτης τιμών παραγωγού. Την προσεχή Τετάρτη η συνεδρίαση της Fed. Σήμερα η συνεδρίαση της ΕΚΤ και οι ανακοινώσεις Λαγκάρντ. Προεξοφλημένη η μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μ.β, όμως από μόνη της δεν αρκεί. Θα πρέπει η επικεφαλής της ΕΚΤ να αναφερθεί με όση σαφήνεια της επιτρέπει η περίσταση πέραν της τακτικής που θα ακολουθήσει με τα επιτόκια κυρίως το πως θα ενεργήσει όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα της ρευστότητας (Μ3).
*Υποθέτω ότι τις προειδοποιήσεις Ντράγκι τις λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο. Παρά το σχεδόν αντανακλαστικό ΝΕΙΝ της γερμανικής πλευράς- δια στόματος Κρίστιαν Λίντνερ- η υλοποίηση…χθες των βασικών μέτρων που εισηγείται η ομάδα του Ιταλού δείχνει μονόδρομος. Προσέξτε, στην Έκθεση αναφέρεται η ανάγκη για δαπάνες 800 δισ ευρώ επιπλέον, ετησίως για τουλάχιστον 2-3ετία. Επί της ουσίας η παρέμβαση Ντράγκι δεν αφορά στο πως θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης αλλά με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η επιβίωση της. Πρακτικά, χρειάζεται ένα Ταμείο Ανάκαμψης κάθε χρόνο για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Λίγο πολύ αυτό που λέει η Έκθεση Ντράγκι είναι ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μία πολιτική επαναληπτικής ετήσιας δράσης ανάλογη αυτής με την οποία κινήθηκε απέναντι στην πανδημία το 2020–2021–2022. Τι θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του σχεδιασμού; ενοποίηση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς και έκδοση χρέους, η δημιουργία ενιαίας αγοράς σε όρους ευρώ να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην επιθετικότητα ΗΠΑ και Κίνας. Μπορεί να επιτευχθούν αυτά…χθες; εάν ναι, τότε το συζητάμε, ειδάλλως… Κρίνοντας από την κατ’ αρχήν αντίδραση του Γερμανού υπ.Οικ πολύ δύσκολα, καθώς σε ένα χρόνο από σήμερα (Σεπτέμβριος 2025) θα διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται και 3ο μήνυμα προς την κεντρική κυβέρνηση από το Βρανδεμβούργο (στις 22 Σεπτεμβρίου).
*Ποιος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος επιχειρηματίας ο οποίος έσπευσε να υποδεχθεί τις θέσεις Ντράγκι; ο Ευάγγελος Μυτιληναίος-με την ιδιότητα του προέδρου της πανευρωπαϊκής ένωσης βιομηχανιών μεταλλουργίας/Eurometaux. Για να έχουμε αντίληψη της σπουδαιότητας που αποδίδεται στα κόστη ενέργειας από την ομάδα που συνέταξε την Έκθεση Ντράγκι η λέξη ενέργεια αναφέρεται μετρημένες 118 φορές. Μάλιστα 118 φορές, τόσο μεγάλη σημασία αποδίδεται όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κατά τ’ άλλα για τον πρωθυπουργό η επίλυση του προβλήματος αφορά πρωτίστως τα νοικοκυριά…
*Δύο-τρεις κλάδοι όντως ευνοούνται από τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ, κυρίως των “ασφαλειών”. Υποχρεωτική- και σωστά- η ασφάλιση των στοιχειωδών αλλά με όρους που να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τον πολίτη. Και με τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών να τηρούνται ανάλογα. Τα έλεγε από χθες η DeA για τον πληθωρισμό και το 3άρι μπροστά τον Αύγουστο. Αναφέρθηκε στην αύξηση/επιβάρυνση του κόστους ασφάλισης/στα νοσήλεια κ.λ.π Αλλά και την άνοδο/επιβάρυνση στα κόστη ενέργειας (11%). Όπως και το συν 65,2% στην ένδυση-υπόδηση, αλλά και η επιβολή τέλους κλιματιστικού (sic).
*Από τη μία το οικονομικό επιτελείο διαφημίζει τη μείωση των φόρων (άμεσων), από την άλλη όμως η επιχειρηματικότητα/κοινωνία συνθλίβεται από την ομοβροντία έμμεσων. Γίνομαι σαφής: με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής η Ελλάδα «κατακτά» αρκετές αρνητικές πρωτιές, τα στοιχεία της Eurostat δεν χωρούν αμφισβήτηση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας για τους στόχους Sustainable Development Goals (SDGs) το 26,3% του πληθυσμού βιώνει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (στο 21,6% για την Ε.Ε), το κόστος στέγασης -εποχή που είναι κιόλας- με το 26,7% να ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για να στεγαστεί (στο 8,7% για την Ε.Ε) σπάει κάθε ρεκόρ, ενώ με βάση την κατά κεφαλή αγοραστική δύναμη, το διαθέσιμο εισόδημα υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Για να μη μακρηγορώ, η νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 3,1% τον Αύγουστο, η αρνητική πιστωτική επέκταση τον Ιούλιο, ενδεικτικά και μόνο, διαμορφώνουν το πλαίσιο ασφυξίας για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, των επαγγελματιών, της πραγματικής οικονομίας. Όσο και να επιχειρεί ο συμπαθής Ακης Σκέρτσος να εξωραΐσει την κατάσταση δεν γίνεται, αμείλικτη η καθημερινότητα.
*Πρόσκληση του επικεφαλής της ΕΧΑΕ Γιάννου Κοντόπουλου προς τους αναλυτές για να τους ενημερώσει (Τρίτη) για το έργο που επιτελείται στην κεφαλαιαγορά. Από τα λίγα που μου μετέφεραν γνωστοί συμφώνησα πως ο επικεφαλής της εισηγμένης δεν είχε κάτι νέο, ουσιαστικό να πει. Γενικόλογες προσδοκίες πως το οικονομικό επιτελείο θα προωθήσει μέτρα μέσα στο 2024. Από το 2019 έχει “χαθεί” η έκθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε κάποιο συρτάρι του υπ.Οικ, σχεδόν 9 μήνες δεν έχει γίνει το παραμικρό για φέτος αλλά μέχρι τις γιορτές θα προχωρήσουν…δυστυχώς έτσι δεν προχωρά η αγορά και το ευχολόγιο για αναβάθμιση της άλλο ένα φληνάφημα. Πάντως από παρουσιάσεις σε αγορές του εξωτερικού η ΕΧΑΕ παίζει τα ρέστα της. Θα είχε ενδιαφέρον να συγκρίνει κάποιος τα αυξημένα λειτουργικά κόστη (αμοιβές, μπόνους, σύμβουλοι κ.α), έξοδα προβολής/επικοινωνίας/road shows σε σχέση με το παραγόμενο αποτέλεσμα. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να ισχύει σε μία εταιρεία “ιδιωτικού δικαίου” τα υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας αμείβονται πολλαπλάσια λ.χ. του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Υπό Κ.Σ γιατί (και) στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το “λεφτά υπάρχουν” για τους λίγους.
*Ακραίες διακυμάνσεις για τη μετοχή της Intracom Holdings στην χθεσινή συνεδρίαση. Σε χρόνους d.t, πολλά φημολογήθηκαν, περισσότερα κυκλοφόρησαν. Μετά λόγου γνώσεως ουδέν ζήτημα υφίσταται. By the book η διαδικασία για την “Ευρώπη” Ασφαλιστική, όπως και για την διαδικασία συγχώνευσης/απορρόφησης της Κλουκίνας-Λάππας από την Intracom Properties.
*Ενδιαφέρον από 200 θεσμικούς για το ομόλογο της Πειραιώς. Το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε τα 2,7 δισ., υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 5,4 φορές τον αρχικό στόχο έκδοσης. Το μεγάλο ενδιαφέρον οδήγησε σε μείωση του επιτοκίου. Το κουπόνι στο 5,375% ετησίως και τιμή έκδοσης στο 99,50%. Άνω του 75% της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
*Είδα τα αποτελέσματα της Autohellas, όντως καταγράφεται επιβράδυνση (κυρίως στην χρονομίσθωση) αλλά αντισταθμίζεται με έσοδα από μερίσματα της Aegean και της Trade Estates (σ.σ. η εταιρεία συμφερόντων Βασιλάκη συμμετέχει με 11,92% στην ΑΕΕΑΠ συμφερόντων Φουρλή).
*Είδα και τα μεγέθη της Aegean, θα περιμένω να ακούσω και την ενημέρωση της διοίκησης στους αναλυτές (15.00′) για να έχουμε συνολική εικόνα αύριο.
*Τρίτη πρωί (09.30′) εκδήλωση για την 20ετή παρουσία της ΚΡΙ ΚΡΙ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όλο και κάτι πιο τελευταίο θα έχει να πει ο Παναγιώτης Τσινάβος για την αγορά των ΗΠΑ.
*Ως προς την Ideal Holdings κάποια πραγματάκια που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Μπήκαν ήδη κάτω από την ομπρέλα της byte, οι Ιdeal electronics, adacom κτλ. Για καλύτερη γνώση των επενδυτών, θα ανακοινώνεται κάθε τρίμηνο NAV της μετοχής το οποίο όπως ανακοίνωσε η διοίκηση βρίσκεται τώρα στα 7.8 (5.8 πέρυσι τέτοια εποχή!!!). Δηλαδή 33% απόκλιση από τρέχουσα τιμή! Γίνονται συζητήσεις για εξαγορές με τουλάχιστον μία να ολοκληρώνεται κατά τις εκτιμήσεις έως τέλος του έτους (εγώ θεωρώ πολύ πιο κοντά) και μας ανακοίνωσαν ότι υπάρχει δυναμικό 180 εκατομμυρίων για επενδύσεις. Σιγά σιγά βέβαια βλέπω κινησουλες από κάτω. Ήδη σήμερα σε ένα εύρος 5 λεπτών ζητάνε 14.000 κομμάτια και πουλάνε 3.500, άρα μάλλον σιγά σιγά θα φύγουμε από αυτή την αποτίμηση, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την τωρινή αξία της εταιρείας σε καμία περίπτωση. Αυτά για Ideal Holdings…με την βεβαιότητα πως θα ξανά αναφερθούμε σύντομα.
*Και αυτά προσώρας…