Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗBrexit: Μόνο 24% των Βρετανών πιστεύουν πως η χώρα τους πρέπει να...

Brexit: Μόνο 24% των Βρετανών πιστεύουν πως η χώρα τους πρέπει να βρίσκεται έξω από την EE

Μόνο το ένα τέταρτο των Βρετανών πιστεύει πως η χώρα του πρέπει να βρίσκεται έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η χαμηλότερη αναλογία από το 2016 που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από τον ευρωπαϊκό συνασπισμό.

Η Βρετανία θα διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές στις 4 Ιουλίου, τις πρώτες από το 2020 που η χώρα αποχώρησε επισήμως από την ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι από καιρό ένα θέμα που διχάζει στη βρετανική πολιτική, το ζήτημα του Brexit ελάχιστα εμφανίσθηκε μέχρι τώρα στην προεκλογική εκστρατεία.

Στο πλαίσιο της έρευνας British Social Attitudes (Κοινωνικές Στάσεις των Βρετανών), η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας, 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η Βρετανία θα πρέπει να βρίσκεται έξω από την ΕΕ, σε σύγκριση με 36% το 2019 και 41% το 2016.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι ο αντίκτυπος του Brexit σε θέματα, όπως η οικονομία και η μετανάστευση, αντιμετωπίζεται τώρα πιο αρνητικά απ’ ό,τι το 2019, όταν είχε διεξαχθεί η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη μεταξύ αυτών που το 2016 είχαν ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.

Γύρω στο 40% αυτών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου, αισθάνονται ότι η οικονομία πηγαίνει χειρότερα εξαιτίας του Brexit, σε σύγκριση με 18% που αισθάνονταν το ίδιο το 2019. Σχεδόν τα δύο τρίτα πιστεύουν τώρα πως η μετανάστευση είναι αυξημένη ως αποτέλεσμα της εξόδου από την ΕΕ, σε σύγκριση με μόλις 5% που περίμεναν προηγουμένως ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

«Εν συντομία, φαίνεται πως για πολλούς απ’ αυτούς που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, το Brexit δεν προέκυψε όπως το περίμεναν», αναφέρεται στην έκθεση, την οποία συνυπογράφει ο δημοσκόπος Τζον Κέρτις.

Η έρευνα μεταξύ 5.578 προσώπων, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι από τις 12 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είχε επίσης εντοπίσει πως η εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση έχει κατακρημνισθεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με το 45% να λέει πως πιστεύει ότι «σχεδόν ποτέ» η βρετανική κυβέρνηση θα θέσει τις ανάγκες της χώρας πάνω από τα συμφέροντα του πολιτικού κόμματός της.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ