Ήταν 22 Μαϊού 2010, όταν ένας νεαρός Αμερικανός ζήτησε να πληρώσει 2 πίτσες που είχε παραγγείλει με ένα κρυπτονόμισμα που είχε μόλις κυκλοφορήσει. Για καλή του τύχη, η πιτσαρία το δέχτηκε και έτσι, έγινε η πρώτη συναλλαγή με bitcoin στον πλανήτη. Έντεκα χρόνια αργότερα, ξέρουμε ότι αυτές, ήταν οι πιο ακριβές πίτσες που έχουν πουληθεί στην ιστορία, καθώς τα 10.000 bitcoin που πληρώθηκαν, τότε αντιστοιχούσαν σε περίπου 25 δολάρια, όμως σήμερα η αξία τους ξεπερνά τα 472 εκατομμύρια δολάρια!
Fast forward στο 2021: Η μεγαλύτερη συζήτηση είναι το “ράλι” του bitcoin. Έχοντας σπάσει άλλο ένα ρεκόρ, φτάνοντας την τιμή του στα 48.297 δολάρια, οι κρυπτοευαγγελιστές ωρύονται ότι ήρθε το τέλος (των άλλων νομισμάτων), ενώ κάποιοι άλλοι αναλυτές, προειδοποιούν ότι ίσως να οδεύουμε προς το… τέλος υπό άλλη έννοια: Ότι το bitcoin θα είναι μια από τις μεγαλύτερες φούσκες όλων των εποχών. Άλλωστε, κάτι παρεμφερές έχει ξαναγίνει, το 2017, οδηγώντας πολλούς μικροεπενδυτές στην απόγνωση.
Η αλήθεια είναι πάντως, ότι τώρα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από το 2017. Για παράδειγμα, έχουμε πολλούς περισσότερους θεσμικούς επενδυτές, μεγάλα funds, ακόμα και τράπεζες που επενδύουν στα bitcoin. Ενδεχομένως να αλλάξουν ακόμα περισσότερο, αν το bitcoin πάρει την άδεια της SEC, της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς και διαπραγματεύεται ως ETF. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα της ασφάλειας παραμένει. Με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Kaspersky να προβλέπει ότι οι επιθέσεις χάκερ και κράκερ μέσω του Διαδικτύου θα είναι -και μάλιστα με διαφορά- το μεγαλύτερο πρόβλημα ασφαλείας του 2021, οι κλοπές ψηφιακών πορτοφολιών, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια εκδότρια αρχή που να εγγυάται την επένδυση, κάνει τα πράγματα πιο… γκρίζα.
«Το Bitcoin είναι τρελό. Μόνο ο Θεός ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει». Τα λόγια του στρατηγικού αναλυτή Matt Maley για το ράλλυ του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, είναι χαρακτηριστικά. Tώρα που τo bitcoin ξεπέρασε το υψηλό όλων των εποχών (19.783 δολ.) που είχε πιάσει τον Δεκέμβριο του 2017 και δημιουργεί συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά, όλοι αναρωτιούνται ποιες είναι οι διαφορές με τότε.
Εάν τότε πολλοί μίλαγαν για “φούσκα”, με την τιμή του κρυπτονομίσματος να καταρρέει στα 4.000 δολάρια, σήμερα ποιος μπορεί να υιοθετήσει την ίδια επιχειρηματολογία; Μόνο για φέτος, το κρυπτονόμισμα μετρά άλμα άνω του 150%. Ο στρατηγικός αναλυτής της Gain Capital, Matthew Weller, λέει πως το σημερινό ράλι του Bitcoin έχει μικρότερη δόση… υπερβολής και η ανοδική του πορεία κρίνεται πιο βιώσιμη σε σχέση με το 2017. Όχι μόνο επειδή στη φετινή πορεία του απέδειξε πως δεν αντιμετωπίζεται ως εναλλακτικό safe haven asset.
Αλλά επειδή εδραιώνει την παρουσία του ανεξαρτητοποιούμενο από τα “ασφαλή καταφύγια”, όσο οι ρυθμιστικές αρχές οικονομίων, όπως η ΕΕ και η Κίνα ετοιμάζουν ψηφιακά νομίσματα και όσο το ίδιο το bitcoin νομιμοποιείται, χρησιμοποιούμενο, για παράδειγμα από την paypal.
Με τους θεσμικούς επενδυτές να το προτιμούν όλο και περισσότερο, το ερώτημα είναι ποιος είναι ο επόμενος σταθμός. Η τεχνική αναλύτρια Katie Stockton λέει ότι bitcoin “μπορεί πλέον να διασπάσει ανοδικά τα 20.000 δολάρια χωρίς πολλά εμπόδια», ενώ ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων του Bloomberg Intelligence, Mike McGlone, προβλέπει ότι όταν ξεπεραστεί το “εμπόδιο” των 20.000 δολαρίων, το bitcoin θα κατευθυνθεί προς την κεφαλαιοποίηση του ενός τρισεκατομμυρίου, δηλαδή 1 bitcoin=50.000 δολ.
Εάν αυτό ακούγεται τρελό, τότε ο χαρακτηρισμός “χρυσάφι του 2020” που του αποδίδει ο Tom Fitzpatrick της Citi, είναι λίγος. Επισημαίνει τις αναλογίες μεταξύ της αγοράς χρυσού του 1970 και του bitcoin, προβλέποντας ότι το ράλλυ θα κάνει peak τον Δεκέμβριο του 2021, με το bitcoin να φτάνει τα 318.000 δολάρια. Φυσικά, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που περιμένουν κατάρρευση του κρυπτονομίσματος. Ποιος θα αποδειχθεί ότι έχει δίκιο;
Γιώργος Καραγιάννης