Το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκληρώνει μια εντυπωσιακή χρονιά με ετήσια κέρδη που τοποθετούν την αγορά μέσα στις καλύτερες του πλανήτη για δεύτερη συνεχόμενο έτος. Η εβδομάδα που πέρασε έφερε πιο κοντά τον Γενικό Δείκτη με τα υψηλά 52 εβδομάδων ενώ οι τζίροι διατηρούν μια ασυνήθιστη για τα εποχικά δεδομένα ανθεκτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών σε σχέση με πέρυσι είναι 69%, δυναμική η οποία διαχέεται σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.
Η αύξηση δεν είναι αμελητέα καθώς η αγορά έκλεισε μέσα στο Δεκέμβριο ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα εκδόσεων και εταιρικών πράξεων (Helleniq Energy, Trade Estates, Orilina, Ideal Holdings, Τιτάν) που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για την ρευστότητας της Αγοράς μπορεί να θεωρηθεί.
Ο Δεκέμβριος δημιουργεί προσδοκίες για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς, πέρα από τις ονομαστικές αναβαθμίσεις φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον δυνάμεις για ουσιαστικές κινήσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων βοηθώντας να εμπεδωθεί ένα κλίμα μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης. Τα καλά νέα από το εξωτερικό φόρτισαν εκ νέου θετικά την αγορά ως την Πέμπτη, ακολούθησε το ράλι χτίζοντας ένα μικρό ανοδικό σερί με εναλλαγές πρωταγωνιστών.
Στο εξωτερικό οι επενδυτές υποδέχθηκαν τα σχόλια της FED για την πορεία της οικονομίας ιδιαιτέρως θετικά τιμολογώντας τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, με την πρώτη να έρχεται τον Μάρτιο 2024. Οι αγορές πλέον τιμολογούν με πιθανότητα πάνω από 70% το ενδεχόμενο η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024 για πρώτη φορά μετά τον διετή κύκλο αύξησης που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου του 2022.
Η επίδραση αυτής της κίνησης αποτυπώθηκε έντονα στα ομόλογα των μακρινών λήξεων των οποίων οι αποδόσεις μειώθηκαν έως και 30 μονάδες βάσης. Το γεγονός αυτό δεν άφησε ασυγκίνητα τα χρηματιστήρια, η μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου έφερε τους δείκτες Dow, S&P – 500 και Dax σε ιστορικά υψηλά (ή πολύ κοντά σε αυτά) δίνοντας ένα πανηγυρικό τόνο λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς.
Ως το τέλος του έτους οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις που θα εστιάσουν οι επενδυτές αφορούν τις αποφάσεις για τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, τον πληθωρισμό Νοεμβρίου της Ευρωζώνης (19/12, Εκτ. 3,6%) ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (22/12) θα ανακοινωθεί ο αποπληθωριστής Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής δείκτης την φετινή χρονιά ο οποίος εκτιμάται ότι θα εμφανίσει νέα αποκλιμάκωση στο 2,8% από 3% τον Οκτώβριο.
Μετά την Παρασκευή και ως τις 11 Ιανουαρίου που θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ και θα εκκινήσουν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου υπάρχει αρκετός χρόνος με διαχειριστική ελευθερία επιλογών ενόψει της νέας χρονιάς. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε για πρώτη φορά μετά τις 4 Σεπτεμβρίου τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, διόρθωσε σχετικά ήπια προς τις 1.280 μονάδες.
Η υποχώρηση ήταν εν μέρει δικαιολογημένη μετά την προσέγγιση υπερτιμημένων ζωνών στους ταλαντωτές και την κόπωση που παρατηρήθηκε στην ανοδική δυναμική στο κλείσιμο της Πέμπτης. Η κίνηση ωστόσο προς τις 1300 μονάδες επανέφερε τον MACD σε ανοδική τροχιά διατηρώντας παράλληλα την πλαγιοανοδική τάση από τις αρχές Οκτωβρίου.
Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1260 μονάδες, η αντίσταση πριν τα υψηλά έτους τοποθετείται στις 1.300 μονάδες για την διάσπαση της οποία θα απαιτηθούν σημαντικές συναλλακτικές προϋποθέσεις.
Ατζέντα
Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναλωθεί σε συντήρηση δυνάμεων, ενδεχομένως μικρές κατοχυρώσεις κερδών που θα διατηρήσουν το Δείκτη εντός ενός σφιχτού εύρους διακύμανσης μεταξύ 1.275 – 1.310 μονάδων. Αναμενόμενα από την ερχόμενη εβδομάδα η ατζέντα των εγχώριων προγραμματισμένων γεγονότων και ανακοινώσεων μπαίνει σε εορταστικούς ρυθμούς: Χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα 0,40 ευρώ από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου η μετοχή της Motor Oil ενώ την ίδια ημέρα εκκινεί η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της Ideal Holdings στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Την Δευτέρα τέλος ολοκληρώνεται η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Prodea (7,5 ευρώ ανά μετοχή).