Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSBeta AXE: Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην ελληνική αγορά

Beta AXE: Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην ελληνική αγορά

Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην Ελληνική Αγορά και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εξωτερικό οδήγησε σε σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες το Γενικό Δείκτη. Είναι αναμενόμενο μετά από δυόμισι μήνες συνεχούς ανόδου και εξαιρετικών βραχυπρόθεσμών κερδών σε όλο το εύρος της αγοράς να υπάρχει μια συντηρητικότερη αναδίπλωση της επενδυτικής στρατηγικής ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται στο κοντινό μέλλον και που σε κάθε περίπτωση κάθε άλλο παρά αδιάφορες μπορούν να θεωρηθούν.

Έτσι, νέα όπως το ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Jumbo, Eurobank, Cenergy και Elvalhalcor είχαν μόνο επιλεκτικό ενδιαφέρον με σύντομη διάρκεια. Η Αγορά έχει μπει στην λογική της εξέτασης ποιοτικών και ποσοτικών των πολιτικό-οικονομικών συνθηκών «μέρα με την ημέρα», το πλεονέκτημα θετικής διαφοροποίησης με τις ξένες αγορές έχει χαθεί και η αύξηση της συσχέτισης με την διεθνή τάση δείχνει να επιστρέφει.

Για τους εμπλεκόμενους η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου υπενθύμισε ότι οι Αγορές έχουν και «κάτω», η αίσθηση της μεγάλης βεβαιότητας των δύο πρώτων μηνών έχει κλονισθεί και ο Μάρτιος δείχνει από νωρίς ότι θα είναι ένας μήνας που θα δικαιώσει το χαρακτηρισμό που του αποδίδει η λαϊκή σοφία. Υπό τις παρούσες συνθήκες η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Αμερική την ερχόμενη εβδομάδα (14 Μαρτίου 14:30) αποκτά μεγάλη σημασία για την μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Η προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 6,4% και οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός θα κινηθεί προς το 6% γεγονός που θα δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία σε ομόλογα και μετοχές. Υπάρχουν δύο σενάρια που θα ανησυχήσουν τις αγορές σε μια ενδεχόμενη αστοχία των εκτιμήσεων: Είτε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτής να παραμείνει ίδιος είτε η μηνιαία μεταβολή (Ιαν-Φεβ. ‘23) να είναι μεγαλύτερη του 0,3%, αποκλίνοντας από τον ετήσιο στόχο μείωσης που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων ούτε στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και θα δοκίμαζε την υπομονή της αγοράς.

Τεχνικά δεδομένα

H πίστα για τους αγοραστές αποκτά έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας καθώς προσεγγίζονται ευαίσθητες περιοχές βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Οι 1.030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες.

Προς το παρόν ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών έχει δώσει σήμα πώλησης για πρώτη φορά μετά τις 13 Οκτωβρίου 2022 επιβεβαιώνοντας τον MACD ο οποίος αρκετά έγκαιρα (2/3) είχε «ειδοποιήσει» για την βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην κατεύθυνση της τάσης. Από πλευράς δομής της διορθωτικής κίνησης η διατήρηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ δείχνει ότι δεν έχει περιοριστεί η δυναμική της πτώσης, εντύπωση η οποία ενισχύεται και από το καθοδικό χάσμα της Παρασκευής από το οποίο ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 0,56% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Η υποχώρηση των ταλαντωτών σε υποτιμημένες ζώνες την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως να ενεργοποιούσε κάποια αντανακλαστικά αγορών ωστόσο η αντίδραση θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από την ένταση και το… πάθος που θα επιδείξουν οι αγοραστές. Το σενάριο αυτό έχει σαν προβολή την ζώνη των 1.040 μονάδων στην οποία συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 50 ημερών.

Η ατζέντα της νέας εβδομάδας

Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Εθνική Τράπεζα ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Autohellas και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνουν μεγέθη χρήσης οι International Intercontinental και ο ΟΛΠ. Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, την Δευτέρα επιστρέφουν σε διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Bank μετά το reverse split (1:150) της μετοχής.

Την Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα του Μαρτίου ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της Titan CI στην σύνθεση του δείκτη.

Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s η οποία έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Βa3, σταθερή προοπτική). Στο εξωτερικό τέλος, εκτός από τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την ερχόμενη Πέμπτη 16/03 συνεδριάζει η ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης (εκτ. 3.5%) και κυρίως για την διαχείριση του βιβλίου αγορών των ομολόγων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ