Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSBeta AXE: Η διεθνής κρίση «αδικεί» την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο

Beta AXE: Η διεθνής κρίση «αδικεί» την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το χρηματιστήριο. Αφενός η εταιρική κερδοφορία διανύει το καλύτερο ιστορικά ξεκίνημα χρήσης, αφετέρου οι βασικοί δημοσιονομικοί δείκτες (ΑΕΠ, πλεόνασμα, ανεργία) κινούνται σε ρυθμούς βελτίωσης και πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς.

Σε μια οποιαδήποτε άλλη συγκυρία τα αποτελέσματα των εταιρειών θα τύχαιναν διαφορετικής υποδοχής αφού εκτός από την ποσοτική τους μεγέθυνση, είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά με αποτιμήσεις ομοειδών εισηγμένων επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Με το 25% των εταιριών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου οι εισηγμένες φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ καθαρής κερδοφορίας με άνεση, χτίζοντας δυνατές βάσεις για το δύσκολο β’ εξάμηνο που ακολουθεί.

Παράλληλα το πρωτογενές πλεόνασμα οκταμήνου σε συνδυασμό με τα νέα από την απασχόληση και το ΑΕΠ του β’ τριμήνου αυξάνουν το ενδεχόμενο θετικών αναθεωρήσεων για το υπόλοιπο της χρονιάς. Εκτός από τις αποψινές εκτιμήσεις της DBRS και της Moody’s που αφορούν και το ελληνικό αξιόχρεο, αναθεωρημένες εκτιμήσεις αναμένονται την προσεχή Πέμπτη κατά την καθιερωμένη δημοσίευση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τις χώρες του ευρώ.

Στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας δεσπόζει η συνεδρίαση της FED και η απόφαση για τα επιτόκια το βράδυ της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου. Με βάση τα όσα έδειξε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον Ιούλιο και 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% από τον ίδιο μήνα το 2021. Με αυτά τα δεδομένα η αύξηση που αναμένουν πλειοψηφικά οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δεν μπορεί να είναι κάτω από 75 μονάδες βάσης πηγαίνοντας το κόστος χρήματος των αμερικανικών επιτοκίων στην περιοχή του 3,00 – 3,25%.

Υπό αυτό το πρίσμα το ασφάλιστρο κινδύνου αναπροσαρμόστηκε βίαια, οδηγώντας τις χρηματιστηριακές αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα προεξοφλώντας το σενάριο της αύξησης με το ενδιαφέρον πλέον να εστιάζεται στο αν θα υπάρχει εκ νέου παρέμβαση ως το τέλος της χρονιάς.

Τεχνικά δεδομένα

Τα τεχνικά δεδομένα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα. Οι 854 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας της αντίδρασης από τα χαμηλά των 818 μονάδων με το Γενικό Δείκτη να βρίσκει ισορροπία μεταξύ 830 και 840 μονάδων περιορίζοντας το ημερήσιο εύρος των διακυμάνσεων. Οι δείκτες έμειναν πουλημένοι με μοναδικό ίσως κέρδος των αγοραστών την μείωση των αποκλίσεων στον MACD και το μάζεμα της δυναμικής της πτώσης η οποία έδειξε κάποια σημάδια εκτόνωσης.

Οι 860 μονάδες παραμένουν το ισχυρό οχυρό των πωλητών, επίπεδο το οποίο συμπίπτει με την κίνηση των κινητών μέσων των 200 και 30 ημερών ενώ νωρίτερα στις 850 μονάδες υπάρχει μια δευτερεύουσα αντίσταση τιμών που καθορίζεται από τα πρόσφατα υψηλά και τον κινητό μέσο των 50 ημερών.

Για την ερχόμενη εβδομάδα πριν από οτιδήποτε άλλο θα αναμέναμε τον Γενικό Δείκτη να επιχειρήσει μια νέα απόπειρα προς τις 850 μονάδες, ως εγχείρημα δεν απαιτεί ιδιαίτερο συναλλακτικό όγκο ενώ και η συντηρητική στάση της αγοράς έναντι των εξωτερικών πωλήσεων δείχνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί επιλεκτικά αγοραστικά αντανακλαστικά.

Την Δευτέρα λήγει η προαιρετική Δημόσια Πρόταση της Ideal συμμετοχών για την Byte. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων εξαμήνου, την Δευτέρα ανακοινώνει η Jumbo μετά την λήξη της συνεδρίασης. Την Τρίτη ακολουθεί η Epsilon Net ενώ την Τετάρτη ανακοινώνουν οι Viohalco και AS Company. Την Παρασκευή οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις ολοκληρώνονται με τα αποτελέσματα των ΕΥΔΑΠ και MIG. Τέλος την ίδια ημέρα οι μετοχές της Ιντρακομ Συμμετοχών θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 12 λεπτών ανά μετοχή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ