*Ποια κατάρριψη του κινεζικού “μπαλονιού” από τις ΗΠΑ, ποια ακύρωση της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Κίνα… Όλα τα λεφτά για την κυβέρνηση η επέλαση της Barbara (ακόμη να καταλάβω γιατί θερμοκρασίες υπό το μηδέν, χιόνια στην Αττική κ.λ.π φαινόμενα αρχές Φεβρουαρίου συνιστούν… κακοκαιρία), συμφωνώντας απόλυτα με τον Νίκο Ελευθερόγλου. Υπό τους ήχους του ύμνου του ΕΑΜ η θριαμβική είσοδος του Αλέξη Τσίπρα στο γήπεδο του “Απόλλωνα” στην Πάτρα. Επίσης, με δηλώσεις Χρήστου Σπίρτζη, πως θα επαναφέρουν στην χώρα με το καλό ή το άγριο ή Παύλου Πολάκη για ΕΡΤ σοβιετικού τύπου. Ξεκάθαρο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται προς το κέντρο. Εύλογο το ερώτημα φίλου (παλιού Ανδρεϊκού) σε μια τέτοια περίπτωση γιατί να μην ψηφίσει κάποιος τους original, δηλαδή ΚΚΕ. Τι έχουμε να ακούσουμε ακόμα, μέχρι την “πρώτη κάλπη”.
*Στα δικά μας όμως, γιατί με τους μικροκομματισμούς που να μπλέκεις. Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών συμπληρώθηκαν την Παρασκευή. Με τον ΓΔ στις 1.033,44 μονάδες, τον FTSELarge Cap στις 2.154,26 μονάδες, τον Τρ.Δ στις 793,88 με την αξία συναλλαγών να σταθεροποιείται πάνω από τα 100 εκατ. (κατά μέσο όρο συνεδρίασης) για τρίτη σερί εβδομάδα.
*Μπορεί να πέρασε στα “ψιλά”: Λουκέτο στην Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας (Olympus Bank), σύμφωνα με το προ 2ετίας παράθυρο για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων χωρίς “κούρεμα καταθέσεων”. Ωστόσο, δείχνει την σπουδή να θωρακισθεί το σύστημα, για αυτό και το εγχείρημα της συγκρότησης ενός μη συστημικού πόλου ήταν επιβεβλημένη.
*Θετικά τα μηνύματα από την επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς Securities, στο Παρίσι. Με την συμμετοχή των Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Motor Oil, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, TITAN Cement, Sarantis, Fourlis, EXAE, Ideal Holdings, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ. Ούτως ή άλλως, σταθερές για ακόμη μία εβδομάδα οι εισροές από ξένα επενδυτικά σπίτια.
*Ήταν να μη γίνει η κίνηση-ματ της Intracom Holdings με την ΚΛΜ. Ο ευρύτερος κλάδος ακινήτων-ΑΕΕΑΠ δυναμικά στο προσκήνιο. Ακριβώς, όπως τα αναλύει ο Απόστολος Σκουμπούρης για τα… αίματα που “άναψαν” στο real estate. Να συμπληρώσω μία επιπλέον παράμετρο σε όσα εύστοχα αναφέρει ο Απόστολος: στρώνεται το κατάλληλο έδαφος ενόψει της εισαγωγής των Noval Propert (όμιλος Viohalco), Trade Estates (Fourlis), Orilina (Howard-Νάτσης). Όσον αφορά στην πλευρά Κόκκαλη, η αγορά προεξοφλεί νέες προσθήκες στο portfolio της Intracom Properies. Θυμίζω, η Intradevelopment έχει το 34,32% του μ.κ της ΚΕΚΡΩΨ, ενώ ο όμιλος έχει θέση και στο project Voria- που θα υλοποιηθεί από την πλευρά Λασκαρίδη. Καινούργια δεδομένα, νέα δυναμική που με τον τρόπο της θα αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά.
*Έχουμε και λέμε:
-πρόταση της Thrinvest για συμμετοχή στην Attica Bank,
-εξελίξεις στο τετράγωνο Attica Group-ANEK- Strix/Πειραιώς- MIG, με ανάδυση 1-2-3 μετόχων μειοψηφίας με ποσοστό μεγαλύτερο του 5%,
-εξαγορά της Κλουκίνας-Λάππας από τον όμιλο Intracom Holdings-“όχημα” για είσοδο της Intracom Properties στο ΧΑ,
-επιβεβαίωση της πλευράς Φιλίππου πως έχει στα χέρια της προσφορά ξένου ομίλου για την ΒΙΣ,
-να προσθέσω την μετεξέλιξη της Inform-Lykos σε AustriaCard
-συν 2-3 περιπτώσεις εισηγμένων, όπου τα μέλη (οικογενειών) στο δ.σ “δεν μιλιούνται” μεταξύ τους, άρα δυνητικά “εξαγοράσιμες” οι εταιρείες και στην αγορά επικρατεί… μία ωραία ατμόσφαιρα, που θα έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
*Από σήμερα, Δευτέρα, νέα ΣΜΕ για μετοχές των Aegean, Autohellas, Elvalhalcor, Quest, Intrakat, Avax. Για Intrakat, Avax εισάγονται και προϊόντα δανεισμού.
*Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες της συνεργασίας Aegean-TUI France έχει κάποιος την εξήγηση του 3,82% στα 6,80 ευρώ την Παρασκευή. Περιφερειακή βάση στην Λιλ, για απ’ ευθείας πτήσεις από Μαρόκο, Τυνησία, Ισπανία μέχρι Μαυροβούνιο, Κροατία, Βουλγαρία κ.α. Αλλάζει πίστα η εταιρεία, για αυτό και τα 613,3 εκατ. τα θεωρώ undervalue. Να σημειωθεί, πως από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο η TUI France διακινεί το 20% των επιβατών που μεταφέρει από/προς Γαλλία. Μια επίσκεψη στο https://www.tui.fr/comparateur-de-vols/partenaires/aegean/ αρκεί για να κατανοηθεί το μέγεθος της 3ετούς συμφωνίας και του προσδοκώμενου οφέλους για την εισηγμένη.
*Κοντά στην Aegean, η Autohellas με νέες επιχειρηματικές εξελίξεις να δρομολογούνται.
*Ξεπούλησαν 14.000 εισιτήρια σε χρόνο ρεκόρ, για το τουρνουά DAVIS Cup στο ΟΑΚΑ. Είδες ο Τσιτσιπάς (παρά τη νέα ήττα του από τον… άσπονδο Τζόκοβιτς). Ιδού έτερο πεδίο επιχειρηματικών προοπτικών: Συνεργασία του μεγάλου Ράφα Ναβάλ με το Sani Resort (Ανδρέας και Σταύρος Ανδρεάδης- GIC), συνεργασία με Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο με τον Πάτρικ Μουράτογλου για το Mouratoglou Tennis Center στο Costa Navarino, η ενοικίαση για άλλα 35 χρόνια των 16 γηπέδων τένις στο ΟΑΚΑ από το κοινό επενδυτικό σχήμα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο με τον Ιωάννη Στασινόπουλο (του ομίλου Viohalco). Και ακόμη έχουν να “τρέξουν” και άλλα projects σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Χαλκιδική. Με αυτά και με εκείνα, που αφορούν στον upper class τουρισμό, πως να μην… επαναπατρισθεί η Grivalia Hospitality και να κάνουν μεγάλα σχέδια ο Γιώργος Χρυσικός και ο Prem Watsa. Το 5άστερο στα (πρώην) Αστέρια Γλυφάδας, το eco friendly 5άστερο στους Πεταλιούς που ακολουθεί κ.ο.κ.
*Πέμπτη βράδυ τα νεότερα για την 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Θα αποτελέσει η Motor Oil τον 10ο του Greece Standard; θα γίνει κάποια έκπληξη από Πειραιώς; Hellenq Energy; Οι 9 του πιο αναγνωρίσιμου διεθνούς δείκτη, για μετοχές ελληνικών εταιρειών: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, ΔΕΗ, Alpha Bank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική και Mytilineos. Η Societe Generale “βλέπει” και αύξηση της στάθμισης της ελληνικής αγοράς ως προς την συμμετοχή στις αναδυόμενες/ Emerging Markets.
*Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις που θα αποδώσουν και επενδυτικά. Οριστικοποιήθηκε η σύσταση της Hellenic Hydrogen, της κοινής εταιρείας Motor Oil (51%)- ΔΕΗ (49%) με στόχευση στην υλοποίηση έργων ενταγμένων στον “πράσινο μετασχηματισμό”. Διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος- με 20ετή και πλέον θητεία στην αγορά ενέργειας-αναλαμβάνει το project του “πράσινου υδρογόνου”. Η διοίκηση της Mytilineos συζητά με την Mitsubishi Heavy Industries για συνεργασία στο green energy. Όπως η παραγωγή Υδρογόνου και η Δέσμευση Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) που ονομάζεται CCS (Carbon Capture & Storage). Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα είναι βόμβα μεγατόνων, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Θα επικεντρωθώ στο δεύτερο γιατί για το πρώτο λίγο πολύ γνωρίζουμε. Υπάρχουν τρεις τρόποι να συμβεί αυτό: α) κατά τη διάρκεια της καύσης, όπου ο Άνθρακας διαχωρίζεται και καίγεται το Υδρογόνο, β) από τα καυσαέρια και γ) από την ατμόσφαιρα που είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση. Η ΜΗΙ έχει αναπτύξει το β) ακόμα και το γ). Στη συνέχεια το CO2 αποθηκεύεται στο υπέδαφος ή σε υπόγειες κοιλότητες από τις οποίες αφαιρέθηκε το πετρέλαιο, εμπλουτίζει χωράφια κ.ά.. Πρόσφατα προχώρησε σε joint venture με την Exxon Mobil με την οποία έχουν κατασκευάσει έργα CCS που αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου παγκόσμια. Είναι τεχνολογίες αιχμής και θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια απορροφώντας τεράστιες επενδύσεις, που αν τις υιοθετήσει η Μυτιληναίος, αλλάζει πραγματικά πίστα. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχουν και ETFs που ποντάρουν στις εταιρείες που αναπτύσσουν αυτή τη τεχνολογία με καλύτερο το NYSE : KRBN.