don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Back to business, κυριαρχούν οι πωλητές (Wall Street), τα μερίσματα, γαλακτοκομικά και άλλα, ετοιμάζεται η Metlen (Λονδίνο), οι “αστερίσκοι” της S&P, οι κομισάριοι και τα αμυντικά, το coolcation και η TUI ενισχύει Ελλάδα

*Επιστροφή επενδυτών, επάνοδος πωλητών στην Wall Street. Με τα ευρωπαϊκά σε αργία, στη Νέα Υόρκη οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών ήταν στο στόχαστρο των πωλητών. Νέες σημαντικές απώλειες Nvidia, Amazon, Apple, πιέσεις σε πετρέλαιο, δολάριο, σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός. Πάνω και από τα 3.400$/ουγκιά, εξελίξεις λίγο ως πολύ αναμενόμενες για τους τακτικούς αναγνώστες της DeA. 

*Back to business, και για τις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, η παύση (σ.σ των 90 ημερών) ήταν εξ αρχής το σχέδιο και ενεργοποιήθηκε αφού περισσότερες από 70 χώρες επικοινώνησαν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη μείωση των δασμολογικών και μη δασμολογικών εμποδίων κατά των ΗΠΑ. Όπως σημειώνει (στους FT) η μεταβλητότητα είναι χαρακτηριστικό και όχι σφάλμα στην Τέχνη της Συμφωνίας. Είναι η επιβολή δικαιότερου εμπορίου σε έναν κόσμο χαμηλών ή μηδενικών δασμών ή η σημαντική αύξηση εσόδων και μόνιμη μεταφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ; Ήδη, προ ημερών η διοίκηση της Volkswagen ανακοίνωσε πως θα, μπορούσε να κατασκευάσει ορισμένα αυτοκίνητα Audi στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους δασμούς του προέδρου Nτόναλντ Τραμπ. Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Έχουμε μια στρατηγική ειδικά προσαρμοσμένη και ελκυστική για την αγορά των ΗΠΑ», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο Όλιβερ Μπλουμ της VW. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εποικοδομητικές συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

*Στην συνάντηση των υπευθύνων χάραξης οικονομικής πολιτικής, στην Ουάσιγκτον η προσοχή (και) των επενδυτών. Η πρώτη σειρά εαρινών συναντήσεων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας-μετά την ορκωμοσία Τραμπ, με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να προειδοποιεί (την Πέμπτη) ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται να μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου, η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών έχει αυξηθεί και η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής είναι κυριολεκτικά εκτός χάρτη.

*Σήμερα ανακοινώνονται τα μεγέθη της TESLA, GE Aerospace, αύριο Τετάρτη των Boeing, General Dynamics, την Πέμπτη των AlphaBet, PepsiCo, Merck κ.α.

*Στον απόηχο των απειλών Τραμπ κατά του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πάουελ, η χθεσινή συνεδρίαση. Αναλυτές και Μέσα κόπτονται για την ανεξαρτησία της Fed, ως να μην ακολουθούσε “πολιτική” γραμμή ο επικεφαλής της εδώ και μήνες, αλλάζοντας ανά 3μηνο τις προβλέψεις του για τη μείωση των επιτοκίων, την νομισματική πολιτική. Άραγε δεν υφίσταται-τα τελευταία χρόνια- επί της ουσίας αθέμιτος ανταγωνισμός διεθνώς; Κοινός τόπος πως, η εμπορική πολιτική της Κίνας είναι το γεγονός ότι έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τις βιομηχανίες της με κρατικές επιδοτήσεις, χαμηλού κόστους πιστώσεις και ευνοϊκές πολιτικές που ωφελούν –κατά μία άποψη, αθέμιτα– την εξαγωγική άνθηση σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και ο χάλυβας ή οι ηλιακοί συλλέκτες. Οι ενστάσεις αφορούν το γεγονός ότι πρόκειται για ενέργειες ικανές να οδηγούν σε υπερπαραγωγή και τεχνητά χαμηλές τιμές που λειτουργούν εις βάρος των ξένων ανταγωνιστών της παγκόσμιας αγοράς. Μήπως οι δυτικές εταιρείες στην Κίνα αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνθήκες πρόσβασης που απολαμβάνουν οι κινεζικές εταιρείες στις δυτικές αγορές; από την στιγμή που είναι αντιμέτωπες με κανονισμούς, απαιτήσεις αδειοδότησης και ρυθμίσεις –βλ. για τη λειτουργία των κοινοπραξιών– που λειτουργούν ως εμπόδια εισόδου στην κινεζική αγορά; Δεν επωφελείται η Κίνα από το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα χωρίς να «παίζει» πάντα με τους κανόνες του; Δεν έχει κατηγορηθεί η Κίνα για μεθόδευση αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, για παράδειγμα όταν μια δυτική εταιρεία πρέπει να μοιράζεται τεχνολογία με κινεζικό εταίρο για να εισέλθει στην τοπική αγορά; Ας ξεκαθαρίσει, λοιπόν, η Δύση-ευρύτερα εννοούμενη και των πολιτισμικών συμπεριλαμβανόμενων- τι είδους σχέση θέλει. 

*Για αυτούς τους λόγους, συνοπτικά/ενδεικτικά και μόνον, εμείς εδώ στην DeA δεν πέφτουμε στην ευκολία της κριτικής όσων “φαίνονται”, αλλά επιχειρούμε να βρούμε την ουσία όσων διαδραματίζονται. Και σε αυτό είμασταν, εξ’ αρχής ξεκάθαροι όταν αναλύαμε όσα βλέπαμε να έρχονται.

*Σε αυτό το πλαίσιο, ας δουν και στην Φρανκφούρτη, καλό θα ήταν να κάνουν κάτι περισσότερο από απλή μείωση επιτοκίων δίχως να συνοδεύονται από μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στο ευρώ-σύστημα. Να δούμε πως θα ενεργήσουν οι επενδυτές, από σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές (ομολόγων/χρέους, μετοχών, ισοτιμιών κ.λ.π). Στο 2,495% η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας, σε υψηλό 3ετίας η σχέση δολαρίου/ευρώ, στις 33,89 μονάδες ο δείκτης VIX/CBOE.

*Πρόβα τζενεράλε για την θερινή τουριστική περίοδο, το Πάσχα. Σε γενικές γραμμές το εορταστικό 3-4ήμερο άφησε ενθαρρυντικές ενδείξεις, λιγότερο ή περισσότερο ανά προορισμό. Παράλληλα, φαίνεται πως τείνει να καθιερωθεί η τάση επιμήκυνσης της σεζόν στα άκρα της περιόδου (Απρίλιος-Μάϊος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος). Επίσης ενισχύεται η τάση, κυρίως μεταξύ νεότερων ηλικιών για το λεγόμενο coolcation, δηλαδή διακοπές Ιούλιο-Αύγουστο σε πιο βόρειους προορισμούς. Αλλά και κορυφαίος city break προορισμός η Αθήνα, το 2024 (World Travel Awards 2024). Όπως είχε πει ο Ευγένιος Βασιλικός, από την στιγμή που το Άμστερνταμ έχει 15 εκατ. επισκέπτες, τα 7,5 εκατ. της Αθήνας είναι αριθμός που έχει περιθώρια αύξησης. Τα πρόδρομα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού, είναι κατ’ αρχήν ενθαρρυντικά για το 2025. Διευρυμένο το πρόγραμμα κολοσσών όπως η TUI, για την Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός tour operator υπολογίζει να διακινήσει πάνω από 3 εκατ. επισκέπτες. Ανάλογες προβλέψεις και από λ.χ.  Alltours, Schauinsland-Reisen, κ.α. Ωστόσο, θα πρέπει να βάλουν “πλάτη” άπαντες, από την κυβέρνηση (υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής), τις εταιρείες, τους επαγγελματίες της αγοράς. Θετικό το γεγονός πως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν προχώρησαν σε αυξήσεις το 3-4ήμερο του Πάσχα, απ’ ότι φαίνεται οι επαφές με το υπουργείο απέδωσαν. Να δούμε από Μάιο και μετά, εάν και πως θα λειτουργήσει. 

*Ήρθε, είδε και απήλθε ο πρόεδρος του Eurogroup. O Πασκάλ Ντόναχιου δεν φείσθηκε των θετικών αναφορών για την ελληνική οικονομία, την πρόοδο της κ.λ.π. ΟΚ να τους δούμε τους Κομισάριους όταν θα έρθει η ώρα να απαντήσουν στο (εύλογο/δίκαιο) αίτημα της Αθήνας για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών, καθώς η χώρα πληρώνει χρόνια τώρα υπέρογκα ποσά για τις (αυτονόητες/απαραίτητες) αμυντικές δαπάνες. Γιατί, για το συγκεκριμένο θέμα ο Ιρλανδός πολιτικός (με το Fine Gael) δεν είπε κάτι. 

*Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Standard & Poor’s. Αδιαμφισβήτητα θετική εξέλιξη το ΒΒΒ (από ΒΒΒ-) με σταθερή προοπτική (outlook), που εύλογα διαφημίστηκε από το οικονομικό επιτελείο. Όμως, για τους “αστερίσκους” του οίκου, οι νέοι ένοικοι της πλατείας Συντάγματος προτίμησαν την σιγή ασυρμάτου. Ο οίκος αναγνωρίζει ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική της Ελλάδας εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Ειδικά στους τομείς της δικαιοσύνης και της κτηματογράφησης, οι μεταρρυθμίσεις είναι είτε ημιτελείς, είτε μη αποδοτικές, με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται η απονομή δικαίου, οι επενδύσεις και η διαχείριση δημόσιας περιουσίας. Επιπλέον, οι δείκτες αντίληψης της διαφθοράς παραμένουν χαμηλοί σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θα περιοριστώ σε 3 σημεία: Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σε ανησυχητικά επίπεδα, πάνω από 6% του ΑΕΠ, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με την S&P αποδίδεται α) στην αύξηση των εισαγωγών λόγω δημόσιων επενδύσεων (NextGenEU), β) στην εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, και γ) στη σχετικά περιορισμένη ανταγωνιστικότητα του εξαγωγικού τομέα. Ξεκάθαρη προειδοποίηση, πως χωρίς πρόοδο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και στον περιορισμό της εξάρτησης από εισαγόμενα αγαθά, το εξωτερικό έλλειμμα είναι πιθανό να παραμείνει επίμονα υψηλό (5,9% κατά μέσο όρο έως το 2028), καθιστώντας τη χώρα ευάλωτη σε κρίσεις εξωτερικής χρηματοδότησης.

*Μετά από μία εβδομάδα με θετικό πρόσημο για τους επενδυτές, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεδρίαση ξεκινά σήμερα, για τον Γενικό Δείκτη από τις 1.642,17 μονάδες-μετά από εβδομαδιαία άνοδο 3,76%- για τον Τραπεζικό από τις 1.496,72 με 4,98% και από τις 4.049,63 με 4,15% για τον FTSELarge Cap. 

*Διανομή μερίσματος (0,672/μτχ) από την Τράπεζα της Ελλάδος, και τον ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος (0,7862/μτχ).

*Μετά την συμφωνία Μασούτης- ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, το deal Ελληνικών Γαλακτοκομείων-Vivartia/CVC Capital για την εξαγορά της Δωδώνης. Ακολουθεί και τρίτη σημαντική επιχειρηματική συμφωνία στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής. Η στήλη είχε προϊδεάσει ανάλογα.

*Την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης η ανακοίνωση μεγεθών πρώτου 3μηνου, από τη Metlen. Ακολουθεί η Capital Markets Day, Δευτέρα 28 Απριλίου, στο Λονδίνο. Η στήλη θα έχει άνθρωπο της στο City. 

*Αυτά, για (χρηματιστηριακή) αρχή εβδομάδας, 4+3 συνεδριάσεις για το “κλείσιμο” Απριλίου/πρώτου 4μηνου έμειναν.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask