Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑBουλή: Θ. Πετραλιάς: στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη

Bουλή: Θ. Πετραλιάς: στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, σε παρέμβασή του πριν από λίγο στη Βουλή. Ο κ. Πετραλιάς απάντησε για τα διαθέσιμα και τις μειώσεις φόρων, μετά από την σφοδρή κριτική του ανεξάρτητου βουλευτή Μάριου Σαλμά. 

«Για όλα αυτά που έχω πει το τελευταίο διάστημα και για όλα αυτά που είπα σήμερα, η εμπιστοσύνη που έδωσα πέρυσι στην κυβέρνηση, δηλώνω ότι αίρεται, καταψηφίζω τον προϋπολογισμό, με την επιφύλαξη μερικών υπουργείων», ανέφερε ο ανεξάρτητος Μάριος Σαλμάς, οποίος έλαβε τον λόγο στη συζήτηση του προϋπολογισμού, με την ιδιότητα του ειδικού αγορητή.

«Αν ήσασταν ένας από τους πέντε μεγάλους παίκτες στην ενέργεια, αν ήσασταν ένας από τους πέντε μεγάλους παίκτες στα τρόφιμα, αν ήσασταν ένας από τους πέντε μεγάλους τραπεζίτες ή αν ήσασταν ένας από τα πέντε μεγάλα funds, υπήρχε περίπτωση να αφήσετε τους πολίτες να αλλάξουν τον κ. Μητσοτάκη; Με τίποτα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ένα πάθος με τη διανομή του δημοσίου χρήματος στους λίγους και με τη δημιουργία ολιγοπωλίων, εκτρέφει αυτή τη μάστιγα των απευθείας αναθέσεων», είπε ο Μάριος Σαλμάς. 

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στη διαχείριση των διαθεσίμων και κατήγγειλε ότι η ανάπτυξη στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση δεν είναι πραγματική. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση δανείζεται δισεκατομμύρια ευρώ, από τους φορείς κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, δηλαδή τις ασφαλιστικές εισφορές, την κρατική υποτιθέμενη χρηματοδότηση των ΦΚΑ, τα δημοτικά τέλη, τα αποθεματικά των νοσοκομείων και άλλα διαθέσιμα ταμειακά, για να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του κράτους και τις παροχές της κυβέρνησης, αλλά και να εξοφλεί ένα μικρό μέρος του χρέους. Συνολικά τα πέντε τελευταία χρόνια η κυβέρνηση δανείστηκε 24 δις ευρώ, από τους ΟΤΑ και τους ΦΚΑ και άλλους φορεί του δημοσίους. Το ονομαστικό δημόσιο χρέους αυξήθηκε την πενταετία 34 δις, από 331 το 2019 στα 365 το 2023 και το ενδοκυβερνητικό χρέος 24 δις ευρώ, από 42 δις το 2019 και 66 δις το 2023», είπε ο κ. Σαλμάς και πρόσθεσε ότι αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή η ανάπτυξη της χώρας είναι εικονική, αφού βασίζεται σε επενδύσεις κατά τη μισή μονάδα και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά τη 1,5 μονάδα. Ως δε επενδύσεις, νοούνται οι ξένες επενδύσεις στο real estate στη χώρα ή και εξαγορές από funds και ομίλων ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων κερδοφόρων, όπως η εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από αραβικό όμιλο. Ως αύξηση ιδιωτικής κατανάλωσης, είπε ο κ. Σαλμάς νοείται η αύξηση της παραμέτρου της τιμής των προϊόντων.

Στο κλίμα αυτό, ο ανεξάρτητος βουλευτής αναφέρθηκε στα νούμερα του προϋπολογισμού και επισήμανε ότι «προστέθηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και το Νοέμβριο στο σχέδιο του προϋπολογισμού 12,5 δις ευρώ, ξεχασμένα, αναβαλλόμενοι τόκοι δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είχαν ξεχαστεί από το 2019». Και την ίδια ώρα, όπως τόνισε, που το χρέος ονομαστικά αυξάνεται, έχουμε 33 δις διαθέσιμα που περιλαμβάνουν ανεπίτρεπτα τις προκαταβολές του ΕΣΠΑ και τις προκαταβολές της δανειακής σύμβασης του ΤΑΑ και την ίδια ώρα δήμοι και περιφέρειες έχουν κάνει στάση πληρωμών, ενώ ΟΑΕΔ, για πρώτη φορά, δεν έχει καταβάλει ακόμα τις προκαταβολές του επιδόματος ανεργίας. 

Σε σχέση με την αγοραστική δύναμη, ο ανεξάρτητος βουλευτής είπε ότι στις 20 του μήνα, ο μισθός τελειώνει, έχει εξανεμιστεί από την ακρίβεια που πιάνει όλο το φάσμα της αγοράς, αφού η παντελής έλλειψη εποπτείας, ρυθμιστικού πλαισίου, ελέγχων και ατιμωρησία, το επιτρέπει, βάσει του «δόγματος Μητσοτάκη» ότι «ιδεολογία δεν χρειάζεται, αρκεί να πάμε μπροστά». 

«Ακριβά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, ακριβό ρεύμα, ακριβό νερό, ακριβά ενοίκια, ακριβή κινητή τηλεφωνία, ακριβές χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, ακριβά επιτόκια δανεισμού, πιο ακριβά φάρμακα», είπε ο κ. Σαλμάς και τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού δεν είναι εισαγόμενο, αλλά ενδογενές και έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. 

Ο βουλευτής μίλησε για καρτέλ στη λιανική, καρτέλ στην ενέργεια και καρτέλ στις τράπεζες, όλα με ευθύνη της κυβέρνησης. «Μια ομάδα πέντε μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που ελέγχουν την παραγωγή, τη λιανική, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές συσσωρεύουν μαζί με τη ΔΕΗ, δις κέρδη, από τον ιδρώτα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Σαλμάς. 

Αλλά και για τις χρεώσεις στις διατραπεζικές συναλλαγές, ο βουλευτής επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι τις άφησε να είναι υπερβολικές μαζί με το περιθώριο επιτοκίου, με συνέπεια να συσσωρεύσουν οι τράπεζες κέρδη 12 δις ευρώ, τα τελευταία τρία έτη, λεφτά που πλήρωσαν οι πολίτες. «Μπορούσε να τα μειώσει η κυβέρνηση. Τώρα λέει ότι θα το ανακοινώσει πανηγυρικά την Κυριακή, όταν κατέθεσα ερώτηση το καλοκαίρι, ο κ. Δήμας απάντησε ότι δεν υφίσταται θέμα ούτε μεγάλου περιθωρίου κέρδους ούτε μεγάλων χρεώσεων», είπε ο βουλευτής. 

Θ. Πετραλιάς: η αύξηση διαθεσίμων

Στον κ. Σαλμά απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. 

«Το χρέος της Γενικής Κυβέρνηση, από 183% του ΑΕΠ το 2019, μειώνεται στο 154% του ΑΕΠ το 2024. Είναι η μεγαλύτερη μείωση χρέους σε όλη την Ευρώπη. Το χρέος της κεντρικής διοίκησης, που περιλαμβάνει και το ενδοκυβερνητικό χρέος, μειώνεται από 196,6 το 2019 στο 169,4 το 2024», είπε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Πετραλιάς είπε ότι το ΕΣΠΑ πρώτα το πληρώνει το κράτος και μετά εισπράττεται, ενώ ως προς τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που είναι περίπου 36 δις, ο υφυπουργός είπε ότι το 2019 οι φορείς Γενικής Κυβέρνησης είχανε περίπου 29 δις repos, 8 δις ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και 6 δις ευρώ στο ταμείο/ρευστό. 

Σήμερα, στο ταμείο υπάρχουν 15 δις ευρώ/ρευστό, 48 δις repos και 8 δις ομόλογα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου. «Επειδή μειώθηκε η ανεργία και έχει παραπάνω έσοδα -ο ΕΦΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ που εισπράττει από ασφαλιστικές εισφορές, το ΑΚΑΓΕ- τα διαθέσιμα πηγαίνουν καλά. Από 5,9 δις το ρευστό τους έχει γίνει 15,4 δις το Νοέμβριο. Και έχουμε τα repos τους στα 48 δις, και έχουν μείνει σταθερά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. ‘Αρα και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξάνονται και τα repos αυξάνονται», είπε ο κ. Πετραλιάς. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις μειώσεις φόρων και στις αυξήσεις αποδοχών. «Όλα αυτά δεν γίνονται αυτόματα. Γίνονται με σκληρή δουλειά την οποία δεν είχε κάνει καμία κυβέρνηση ως τώρα», είπε ο κ. Πετραλιάς.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ