Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑAurora: Το πλοίο που φέρνει .... ρεύμα στην Κρήτη

Aurora: Το πλοίο που φέρνει …. ρεύμα στην Κρήτη

Ένα νέο πλοίο εντάσσεται στο στόλο της Nexans, αναδόχου εταιρείας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής και αναμένεται να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για τη χώρα. Το  πλοίο “Aurora” προστέθηκε πρόσφατα στον στόλο της Nexans και μάλιστα η άφιξή του θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εργασιών πόντισης των ηλεκτρικών καλωδίων, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την Αττική το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η  ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί  ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που κατασκευάζονται σήμερα στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων στο Ηράκλειο της Κρήτης,  σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η κατασκευή του έργου εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος. Ειδικότερα:

– Οι γεωτεχνικές μελέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, τόσο για τους Σταθμούς Μετατροπής όσο και για τον εξοπλισμό τους.

– Τα καλωδιακά τμήματα κατασκευάζονται ήδη στα εργοστάσια των αναδόχων στην Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.

– Ο βασικός εξοπλισμός των Σταθμών Μετατροπής παράγεται σήμερα στα εργοστάσια των κατασκευαστών στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κίνα.

– Οι εργασίες εκσκαφής για τα καλωδιακά τμήματα έχουν ξεκινήσει στην πλευρά της Αττικής και στο Ηράκλειο

– Προς το τέλος Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει και η πόντιση του πρώτου τμήματος του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια συνεχούς τάσης από τη Nexans ενώ τρέχει η πόντιση από την Prysmian των οπτικών ινών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2024 που είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας και των δύο διασυνδέσεων, η εξοικονόμηση για όλους τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος (μέσω των ΥΚΩ) θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ και θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ το 2030. Επιπλέον, πολύ σημαντικό όφελος του έργου είναι ότι, σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του, θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα κατά την κορύφωση της κατασκευαστικής διαδικασίας θα απασχολούνται ταυτόχρονα στα εργοτάξιά πάνω από 700 εργαζόμενοι.

Η σημασία

Σήμερα στην Κρήτη υπάρχουν 25 θερμικές μονάδες με συνολική ισχύ 687MW. Για την αντιμετώπιση των θερινών αιχμών, μάλιστα, γίνεται συστηματικά ενοικίαση γεννητριών.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διασύνδεσης της Κρήτης (Κρήτη-Πελοπόννησος) δεν θα σβήσουν μονάδες υπό την έννοια της οριστικής απόσυρσης, όμως θα περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία των πιο παλαιών και ρυπογόνων μονάδων. Μετά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης, η ζήτηση του νησιού θα μπορεί υπό κανονικές συνθήκες να καλύπτεται πλήρως από τις διασυνδέσεις και την τοπική παραγωγή ΑΠΕ, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία θερμικών μονάδων. Αυτό σημαίνει ότι θα σβήσουν οριστικά τα  «βρώμικα» φουγάρα στο νησί και οι εκπομπές CO2 για παραγωγή ενέργειας θα μηδενιστούν.

Επίσης, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης θα σημάνει επίσης και άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα του νησιού – η οποία σήμερα ανέρχεται περίπου στο 30% της ζήτησης. Αυτή τη στιγμή η Κρήτη διαθέτει δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 300 MW. Ήδη με τη λειτουργία του «μικρού» καλωδίου θα υπάρξει αισθητή διαφορά με δυνατότητα εγκατάστασης περαιτέρω 200 MW -ανεξαρτήτως τεχνολογίας- με το «πράσινο» περιθώριο να διευρύνεται συνεχώς έως ότου τεθεί σε λειτουργία και η «μεγάλη» διασύνδεση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ