don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Attica Bank free float το “κλειδί”, ετοιμάζονται στο ΤΧΣ για Εθνική, το μερίδιο της Metlen στην Protergia, όλα δείχνουν…υψηλές πτήσεις (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), επάνοδος (ΤΙΤΑΝ), επιστροφή στο μέρισμα (Lavipharm) και η… θετική υποδοχή Νεμπή

*Στον απόηχο ακόμη ενός ιστορικά υψηλού (ας όψονται οι megacaps) και λίγο πριν τις νέες δηλώσεις Πάουελ και την ανακοίνωση πληθωρισμού Ιουνίου στις ΗΠΑ, ο S&P500 προς και τις 5.600 μονάδες. Σήμερα τα σπουδαία για τους traders.

*«Ο χρόνος πιέζει»: η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι επαφίεται στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μετά τις αμφιβολίες που εκφράζονται για την κατάσταση της υγείας του. «Επαφίεται στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Τον προτρέπουμε όλοι να λάβει μια απόφαση επειδή ο χρόνος πιέζει». Και αίφνης, δημοσκοπήσεις (ξανά) εμφανίζουν την Χίλαρυ Κλίντον. Όντως την πολιτικό η οποία από την θέση της υπ.Εξ- επί Μπάρακ Ομπάμα, μην ξεχνιόμαστε, πυροδότησε την…Αραβική “Άνοιξη”, με τα γνωστά επακόλουθα. Ο κόσμος (ψηφοφόροι) ξεχνά ή δεν θυμάται, το σύστημα όμως όχι. Το έδειξε, τελευταία και στην Γαλλία. Αυτό “ρώσικο τραινάκι” και όχι ομόλογο χώρας- δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη- είπε σχολιαστής, σε εκπομπή του CNBC. Δυστυχώς δεν είχε άδικο.

*Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ- χθες- η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Δεν ήταν κακός- βάσει όσων είπε- ο πρωθυπουργός συζητώντας με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και CEO πλέον της Corus International, Ντάνιελ Σπεκχαρτ. Για το παρασκήνιο θα ρωτήσω έναν φίλο και ειδικό επί αυτών των θεμάτων. Αγεφύρωτο το χάσμα, όσον αφορά στο Κυπριακό, αλλά ο Ρ.Τ Ερντογάν ήταν σαφής: …«Η ‘Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ είναι ήδη πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών στα μάτια μας… Προσπαθούμε για το πώς να τη φέρουμε στο σημείο της πλήρους ένταξης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

*Όμως, αλλού είναι τα φλέγοντα: ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών τους, αψηφώντας τις δυτικές προσπάθειες να πιεστεί η ρωσική οικονομία. Κατά την επίσκεψη του Μόντι στη Μόσχα τη Δευτέρα και την Τρίτη, ο ίδιος και ο Πούτιν δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το ετήσιο διμερές εμπόριο στα 100 δισ $ έως το 2030 (από 65 δισ $ σήμερα). Το…Holy Grail για Δύση vs Ανατολή η Ινδία.

*Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί το προηγούμενο διάστημα ότι ενδέχεται να πουλήσει ευρωπαϊκό χρέος, εάν η G-7 αποφασίσει να κατασχέσει τα ύψους 300 δισ. δολαρίων δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, αποκαλύπτουν πηγές στο Bloomberg. Μάλιστα, το Ριάντ ήταν σαφές καθώς “έδειξε” το χρέος της Γαλλίας. Με εννοείτε… Και ενώ όλα αυτά γύρω-τριγύρω από την Ευρώπη, στις Βρυξέλλες είτε καθεύδουν, είτε βραδυπορούν περισσότερο από χελώνα. Προσώρας, “μετρούν τα ψηφαλάκια” μη τυχόν και δεν επανεκλεγεί η GUvdL.

*Συγκριτικά πάντα, το ευτύχημα για εμάς είναι πως- μέχρι τώρα- ήμαστε έξω από το στόχαστρο. Θα το επαναλαμβάνουμε, συχνά-πυκνά, γιατί από αυτό εξαρτάται λ.χ το γεγονός ότι η Πειραιώς άντλησε 650 εκατ. (αρχικά για 500 εκατ.) με 4,625% (με 5ετές green bond). Αλλά και το hyper deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Masdar για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν θα έκλεινε εάν ήταν υπό άλλες συνθήκες (καλοκαίρι 2015) η ελληνική οικονομία, το εγχώριο banking. Tα του Καίσαρος…για να μην παρεξηγούμεθα.

*Τεράστια κινεζική επένδυση στην Τουρκία, αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία της Άγκυρας- που συνεχίζει να ακολουθεί…ευέλικτη πολιτική σε όλα τα μέτωπα- προβλέπει την δυνατότητα παραγωγής 150.000 ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων ετησίως. Ο διευθύνων σύμβουλος της BYD, Wang Chuanfu και ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Mehmet Fatih Kaci υπέγραψαν τη συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου τη Δευτέρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής. Το αναφέρω, ακριβώς επειδή η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αποκτά έναν άμεσο ανταγωνιστή, με έδρα παραγωγής στην…αυλή της. Θυμίζω πως, επί Τραμπ οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει-επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές Mercedes e.t.c που κατασκευάζονταν στην…αυλή τους, στο Μεξικό.    Θυμίζω ότι το μέτρο είχε αποδώσει, όπως και οι πρακτικές Inflation Reduction Act που υιοθετήθηκαν έκτοτε, εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και θα παραμείνουν σε ισχύ από Νοέμβριο και μετά άσχετα το ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

*Θα το πάω λίγο πιο πέρα, παλαιότερο ερώτημα που έχει τεθεί τόσο σε ευρωβουλευτές όσο σε επιχειρηματίες του κλάδου-Aegean- εάν και κατά πόσον είναι σύννομη η απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση της Turkish, “οχήματος” προβολής ισχύος της γείτονος και άμεσου ανταγωνιστή των ευρωπαϊκών αερομεταφορών. Εν τέλει στις Βρυξέλλες θα αντιπαραθέσουν αποτελεσματική πολιτική προστασίας της ανταγωνιστικότητας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Και δεν αφορά μόνο τα οχήματα, τις αερομεταφορές.

*Αποκοπή μερίσματος χθες για Jumbo (1 ευρώ), HelleniQ Energy (0,60), Πειραιώς (0,06315). Μισό δισ από τις 3 εισηγμένες και συνολικά 1,5 δισ μέσα στον Ιούλιο.

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με σχεδόν…μονοπωλιακή θέση στις παραχωρήσεις, υψηλό ανεκτέλεστο και ισχυρή θέση στην κατασκευαστική αγορά, πολλοί θεωρούν ότι φτάνει η στιγμή που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στο ΧΑ. «Αγκάθι» αποτελούσε η χρηματοοικονομική δομή και με τα έσοδα από την πώληση της συμμετοχής της στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οι προβληματισμοί απαντώνται. Ο κυρίαρχος στις παραχωρήσεις, ενώ δεν δημοσιοποιείται ευρύτερα το ότι ο όμιλος “κρατά” τον κλάδο απορριμμάτων, αλλά και ταμιευτήρες κ.λ.π. Συνεπώς, μόνο τυχαίο δεν ήταν η χθεσινή νέα άνοδος, με 2,33% στα 17,60 ευρώ, με συναλλαγές 297 χιλ τμχ. Και ακόμη ήμαστε στο μέσον της διαδρομής. Αυτό δεν είναι ένα απλό “καλωσόρισμα”.

*Προς εβδομαδιαίο πάρτυ-υποδοχής- του νέου επικεφαλής του ΟΤΕ εξελίσσεται χρηματιστηριακά/επενδυτικά. Με 5η στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις στο συν η μετοχή, με μεθοδικό “σκούπισμα” στην διάρκεια και “τράβηγμα” προς το “κλείσιμο”. Όσο, για το που θα συνεχίσει την καριέρα του ο προηγούμενος, μην δίνετε και πολύ βάση στις…διαρροές που γίνονται από συγκεκριμένες πηγές και τον θέλουν προς άλλη εισηγμένη- με πλησίστια έδρα-. Εν τέλει, ήθελαν τον Νεμπή τους οι Deutsche Bank, NBG Securities, JPMC. Εξ’ αρχής, ξεκάθαρη και σταθερή η θέση της DeA.

*Lavipharm: Η επιστροφή στην διανομή μερίσματος μετά από 18 χρόνια είναι η πειστικότερη απόδειξη της ολικής επαναφοράς της Lavipharm. Η μόνη εισηγμένη ενός κλάδου με 113ετή αδιάλειπτη παρουσία- ιδρύθηκε το 1911 από τον Ιωάννη Λαβίδα- η εισηγμένη θεωρείται ο επενδυτικός/χρηματιστηριακός “πρεσβευτής” του, που μετά από…οδύσσεια και με τον Τηλέμαχο Λαβίδα έχει επιστρέψει στην οικονομική…Ιθάκη. Το 2023 o όμιλος Lavipharm εμφάνισε πωλήσεις 57,4 εκατ. (+27,2%), EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ (+72%) και καθαρά κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ το 2022. Τα κέρδη επηρεάστηκαν από τα χρηματοοικονομικά κόστη και τις αποσβέσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ του Catapresan. O καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 23 εκατ. ευρώ αλλά φέτος θα αυξηθεί λόγω των μεγαλύτερων επενδυτικών αναγκών. Βρήκα ενδιαφέρον αυτό που είπε ο Βασίλης Μπαλούμης (και το ανέδειξε ο Βασίλης Κώτσης/business daily) ότι για να βγάλει η εταιρεία κέρδος/ ebitda 100.000 ευρώ στην Ελλάδα χρειάζεται να κάνει πωλήσεις 600.000 ευρώ, ενώ για το ίδιο κέρδος το εξωτερικό χρειάζεται μόλις 200.000 ευρώ τζίρο. Από τους πιο έμπειρους και γνώστες ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης.

*Άμεση επάνοδος αγοραστών, νέα άνοδος έως τα 29,95 (υψηλό ημέρας) στη μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ. Τι παίζει εδώ; θα σας πω. Στόχος το ιστορικό υψηλό (από την εισαγωγή στο Euronext) των 32,20 ευρώ. Αποτίμηση στα 2,345 δισ και σύμφωνα με την ελεύθερη διασπορά (αποτίμηση free float), την συναλλακτική δραστηριότητα με επιπλέον 255 εκατ. (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) θα αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιο για επάνοδο στον MSCI Greece Standard. Ένταξη-αναβάθμιση του ομίλου TCI στον πιο αναγνωρίσιμο δείκτη- “καλάθι” ελληνικών εταιρειών- υποστηρικτική προς το σχεδιαζόμενο ΙΡΟ της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America (πρώτο 6μηνο 2025; και ανάλογα με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ).

*Attica Bank: Το “κλειδί” είναι το free float, για αυτό και το χθεσινό 19,17% στα 14,30 ευρώ, με συναλλαγές 47.400 τμχ. Έως αύριο, Παρασκευή η νέα ολιγοήμερη παράταση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων (κυρίως τεχνικά ζητήματα).

*Πρώτα θα δημιουργηθεί το απαραίτητο μέγεθος και μετά η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Για τη ΜΕΤΚΑ ο λόγος. Κύκλος εργασιών πάνω από 1,2 δισ και κέρδη μεγαλύτερα των 100 εκατ., εδραία θεμέλια.

*Η προετοιμασία για τη νέα διάθεση μετοχών Εθνικής Τράπεζας ξεκίνησε με το ΤΧΣ να λαμβάνει απόφαση για έναρξη διαδικασίας πρόσληψης συμβούλου διάθεσης. Εφόσον οι συνθήκες στις αγορές βοηθήσουν, η διάθεση θα διενεργηθεί τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο. Ορόσημο αποτελούν οι αμερικανικές εκλογές. 

*Από τις εξελίξεις σε Elpedison και HelleniQ Energy θα εξαρτηθούν αρκετά στο energy. H Metlen έχει θέσει ως στόχο να ενισχύσει το μερίδιο της στο 30% (Protergia). Στην ενημέρωση της Δευτέρας ήταν σαφείς, μπορεί και μέσω εξαγοράς. Εάν, ελέγξει την Elpedison (και έμμεσα) το φθάνει. Γνώστης του κλάδου, μας έλεγε ότι σε ορίζοντα 2026 στον κλάδο θα είναι 1+3 παίκτες, εννοούσε ΔΕΗ+ Metlen/Protergia, ΗΡΩΝ, nrg. Για να δούμε λίγο τα μερίδια/ποσοστά: ΔΕΗ διαθέτει τον προηγούμενο μήνα το 52,23%, από 49,05%, η Protergia το 15,05% από 17,14%, ο ΉΡΩΝ το 11,24% από 12,30%, η Elpedison το 6,14% από 6,18%, η Nrg το 5,58% από 5,86%…και… ΑTTIKI GSC το 3,19% από 3,32%, η EPA_THESS το 2,60% από 2,36%, η Volterra το 1,66% από 1,91%, η Volton το 1,34% από 1,20%, η EUNICE_TRADING το 0,26% από 0,28%, η ELINOIL το 0,17% από 0,19%, η OTEESTATE το 0,13% από 0,06%, η VIENER το 0,05% από 0,06%, η SOLARENERGY το 0,03% από 0,04%, η ELTA στο 0,03% (σ.σ. στοιχεία από το energame/Δημήτρης Αβαρλής). Στη χαμηλή και μέση τάση η ΔΕΗ συνεχίζει να διαθέτει το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά, ενώ στην υψηλή τάση η Protergia έχει το μεγαλύτερο ποσοστό.

*Στο 48,15% πλέον το ποσοστό της Reggeborgh στο μ.κ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

*Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για τον κύκλο εργασιών του 2024, η Jumbo. Η στοχοθεσία που είχε θέσει ο Απόστολος Βακάκης ήταν στο εύρος του 8% έως 10%, με την χθεσινή ανακοίνωση (στις 18.29′ πέρασε στο athex) χαμηλώνει στο κάτω όριο-8%-.

*Ένας από τους λόγους που στα γρήγορα πρόλαβα να δω είναι πως το Timisoara 2, πηγαίνει για αρχές 2025. Κράτησα δε και την αναφορά ότι, δεν θα μετακυλήσει το βάρος των δυσλειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, διατηρώντας σταθερές τις τιμές.

*Αυτά, για την ώρα…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask