Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗASEAN-Λαβρόφ: Καταγγέλλει τις "καταστροφικές" ενέργειες των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία

ASEAN-Λαβρόφ: Καταγγέλλει τις “καταστροφικές” ενέργειες των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε σήμερα τις «καταστροφικές» ενέργειες των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία, κατηγορώντας κυρίως την Ουάσινγκτον ότι ωθεί την Ιαπωνία σε «στρατιωτικοποίηση», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πέρας της συνόδου κορυφής της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Λάος.

«Ο καταστροφικός χαρακτήρας των αμερικανικών ενεργειών σε αυτό το τμήμα του κόσμου είναι προφανής», σημείωσε και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι ευθύνονται για την αποτυχία να υιοθετηθεί τελική δήλωση στη σύνοδο κορυφής με τις «επίμονες προσπάθειές (τους) να πολιτικοποιηθεί» το έγγραφο.

«Η Ρωσία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες των χωρών της ASEAN, που αποσκοπούν στη διατήρηση της ειρήνης», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Λαβρόφ.

«Η Δύση επιθυμεί από την πλευρά της αυτή η σύμπραξη (με την ASEAN) να κατευθύνεται πρώτα απ’όλα κατά των συμφερόντων της Ρωσίας και της Κίνας», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατήγγειλε την ιδέα της δημιουργίας μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας κατά το πρότυπο του NATO, την οποία υποστηρίζει η Ιαπωνία.

«Οι ιδέες να δημιουργηθούν στρατιωτικά μπλοκ ενέχουν πάντα κινδύνους αντιπαράθεσης, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε θερμή φάση» σύγκρουσης, προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Όσον αφορά την Ιαπωνία, ανησυχούμε σοβαρά από την στρατιωτικοποίηση της χώρας αυτής», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι το Τόκιο μετέχει ολοένα και περισσότερο σε διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις και αυξάνει τις στρατιωτικές του δαπάνες.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «είναι προφανές ότι οι Ιάπωνες ωθούνται να ακολουθήσουν αυτόν τον προσανατολισμό από τις ΗΠΑ», τον αντίπαλο στην περιοχή της Κίνας, που είναι σύμμαχος της Μόσχας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ