Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑAppodixi: "Βροχή" από καταγγελίες για ύποπτες αποδείξεις το πρώτο 48ωρο της εφαρμογής

Appodixi: “Βροχή” από καταγγελίες για ύποπτες αποδείξεις το πρώτο 48ωρο της εφαρμογής

Πάνω από 700 καταγγελίες για πλαστές και παραποιημένες αποδείξεις αναφέρθηκαν στην ΑΑΔΕ μέσα από την εφαρμογή «αppodixi», που λειτουργεί από χθες μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Το οικονομικό κίνητρο για όσους εντοπίσουν πλαστή απόδειξη φαίνεται ότι λειτουργεί, καθώς σε λιγότερες από 24 ώρες υποβλήθηκαν 399 ανώνυμες καταγγελίες και 327 επώνυμες.

Όλες οι καταγγελίες αξιολογούνται και ελέγχονται από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για αποδείξεις που εκδόθηκαν από πειραγμένες ταμειακές μηχανές ή εάν υφίσταται κάποιο άλλο πρόβλημα.

Οι αναφορές που έγιναν προς την ΑΑΔΕ δείχνουν ότι:

  • Σε κάποιες περιπτώσεις η αξία της απόδειξης ήταν μικρότερη από το ποσό που καταβλήθηκε. Δηλαδή, στην απόδειξη που έλαβε ο καταναλωτής αναγραφόταν μεν το πραγματικό ποσό πληρωμής, για παράδειγμα 20 ευρώ, ενώ στην ΑΑΔΕ το στοιχείο που διαβιβάστηκε από την επιχείρηση ήταν μικρότερης αξίας.
  • Σε άλλη περίπτωση ο φορολογικός μηχανισμός δεν ήταν δηλωμένος στην εφορία.
  • Διαπιστώθηκε ότι εταιρεία εστίασης καθυστερούσε να διαβιβάσει τα στοιχεία των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ (στην εστίαση ο χρόνος διαβίβασης είναι τρεις ώρες από την έκδοση). Αυτό διαπιστώθηκε από την αναφορά που έγινε από τον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, μετά το σκανάρισμα της απόδειξης το μήνυμα ανέφερε τα εξής: Η ταμειακή μηχανή είναι ενεργή και δηλωμένη. Εάν η ώρα έκδοσης είναι πριν από τις 09.30 παρακαλούμε προχωρήστε σε αναφορά για μη διαβίβαση. Σημειώνεται ότι η απόδειξη είχε εκδοθεί στις 08.30.

Με βάση τα στοιχεία, από την πρώτη ημέρα έναρξης της νέας εφαρμογής διαπιστώνεται ότι οι φορολογούμενοι συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έχοντας βέβαια και το κίνητρο του μπόνους που μπορεί να φθάσει έως και 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, ενδεχομένως έως και δέκα φορές, με ανώτατο όριο τις 2.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του ποσού είναι να διαπιστωθεί μέσω του ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί η φοροδιαφυγή η οποία έχει συντελεστεί.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Η νέα εφαρμογή λειτουργεί ως εξής:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

– Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

– Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ