Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑAnimasyros 2024: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ

Animasyros 2024: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ

 

Με μια εντυπωσιακή τελετή στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης ξεκίνησε, το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, το 17ο Animasyros 2024 powered by ΔΕΗ Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων και με επίσημο χορηγό τη ΔΕΗ. 

Κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Κ. Καραμητσάνης, ο οποίος κήρυξε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ καλωσορίζοντας το κοινό στη φετινή διοργάνωση με κεντρική θεματική «Αφρική: Μία Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων». Η εκδήλωση είχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα ενώ αναμεταδόθηκε ζωντανά στην πλατεία Μιαούλη και διαδικτυακά.

Την αυλαία του φετινού Animasyros 2024 άνοιξαν η καταξιωμένη μεσόφωνος ‘Αρτεμις Μπόγρη συνοδευόμενη από τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα με μία pop-up συναυλία όπερας. 

Στη σκηνή του κατάμεστου θεάτρου, αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Αλέξης Αθανασίου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος. Αμέσως μετά, αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρη Παπαγεωργίου και το λόγο έλαβαν ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γεώργιος Κορμέντζας, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, η Πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Marcela Hanusová, καθώς και η Διευθύντρια Προσέλκυσης Επενδύσεων σε Τουρισμό, Ακίνητα και Δημιουργικές Βιομηχανίες της Enterprise Greece Χίλντα Αλυσανδράτου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διπλωματικών αποστολών και θεσμικών φορέων, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του ΕΚΚΟΜΕΔ – Creative Greece.

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Κ. Καραμητσάνης κάλεσε στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων τη Δρ. Στέλλα Κυρίμη, Διευθύνουσα Σύμβουλο του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ, η οποία ανακοίνωσε τη μεγάλη νικήτρια της υποτροφίας «Πέτρος Κυρίμης» προς τιμήν του Πέτρου Κυρίμη, ένα από τα σημαντικότερα έργα του οποίου ήταν η δημιουργία των πρώτων ολοκληρωμένων σπουδών ανιμέισον στην Ελλάδα, που ο ΑΚΤΟ εισήγαγε το 1994. Η υποτροφία, συνολικής αξίας 19.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην απόφοιτη Λυκείου Νεφέλη Μανδηλαρά, η οποία θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το τριετές πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών BA (Hons) in Animation, σε συνεργασία με το Middlesex University London, και να ανοίξει τα φτερά της στον μαγικό κόσμο του ανιμέισον. 

Αμέσως μετά, ακολούθησε η προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας κινουμένων σχεδίων «Sultana’s Dream» της Isabel Herguera, συμπαραγωγής Γερμανίας και Ισπανίας. Στην ταινία, η Inés, μία Ισπανίδα καλλιτέχνις που ζει στην Ινδία, ανακαλύπτει τυχαία το Sultana’s Dream, μια φεμινιστική sci-fi ιστορία γραμμένη στη Βεγγάλη το 1905 από τη Rokeya Hossain. Το κείμενο περιγράφει τη Ladyland, μια ουτοπία όπου οι γυναίκες κυβερνούν τη χώρα ενώ οι άντρες ζουν σε απομόνωση και είναι υπεύθυνοι για τις δουλειές του σπιτιού. Γοητευμένη από την ιστορία, η Inés ξεκινά ένα ταξίδι σε όλη την Ινδία για να ανακαλύψει το μοναδικό μέρος όπου οι γυναίκες μπορούν να ζουν ειρηνικά. Την ταινία προλόγισε η σκηνοθέτις μαζί με τον συνσεναριογράφο της ταινίας, Gianmarco Serra.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε στην Αυλή του Θεάτρου με ένα μεγάλο πάρτι με μουσική που επιμελήθηκε η ομάδα του En Lefko 87.7.

Οι εκδηλώσεις του Animasyros 2024 λαμβάνουν χώρα σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Σύρου, όπως το Θέατρο Απόλλων, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, η Συνεδριακή Αίθουσα Επιμελητηρίου Κυκλάδων (Βαλμά), η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην ‘Ανω Σύρο, η πλατεία Μιαούλη και η πλατεία Φοίνικα, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης.

H τελετή απονομής βραβείων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων, ενώ το Animasyros ολοκληρώνεται, το βράδυ της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, με την avant-premiere της ταινίας «Looney Tunes: Ο Πόρκι και ο Ντάφι σώζουν την γη», με την υποστήριξη της Feelgood Entertainment.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ