Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣAlpha Private Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις στην μετά Covid-19 εποχή

Alpha Private Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις στην μετά Covid-19 εποχή

Τους λόγους αισιοδοξίας των επενδυτών για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, ανέλυσαν τα Στελέχη Private Banking του Ομίλου Alpha Bank, στην ψηφιακή εκδήλωση “Νέα Αφετηρία για την Ελληνική και την Παγκόσμια Οικονομία”, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 Πελατών.

Π. Ρεμούνδος: Ανακάμπτει δυναμικά η παγκόσμια οικονομία μετά την «τρικυμία» του κορωνοϊού

«Μετά τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση παγκοσμίως, οι οικονομίες ανακάμπτουν, αλλά με διαφορετικό ρυθμό. Ξεχωρίζουν για τη δυναμική τους οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ έπονται η Ευρωζώνη μαζί με την Ελλάδα, η δυναμική των οποίων αναμένεται να ισχυροποιηθεί όσο θα βελτιώνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο πεδίο των επενδύσεων, παραδοσιακά ξεχωρίζουν, σε αυτή φάση του κύκλου, οι κατηγορίες των μετοχών και τα εμπορευμάτων έναντι των ομολόγων», σημείωσε ο κ. Πάνος Ρεμούνδος, Διευθυντής Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων της Alpha.

Ο κ. Ρεμούνδος τόνισε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι αισιοδοξίας για την οικονομική προοπτική: η πρόοδος των εμβολιασμών παγκοσμίως που ήδη φέρνει απτά θετικά αποτελέσματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, τα συνεχιζόμενα προγράμματα στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών και, βεβαίως, τα συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης των κυβερνήσεων, με αιχμή του δόρατος τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για πρόγραμμα στήριξης $ 1,9 τρισ. και πρόσθετο σχέδιο αύξησης δαπανών για υποδομές τα επόμενα 8 έτη στα $ 2,25 τρισ., αλλά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους Ευρώ 750 δισ., που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ.

Επίσης ο κ. Ρεμούνδος υπογράμμισε ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία τροφοδοτεί συχνές εναλλαγές επενδυτικών τοποθετήσεων, που σε αυτή τη χρονική στιγμή περιορίζει την ελκυστικότητα δυναμικών κλάδων της οικονομίας όπως η τεχνολογία και ευνοεί τους μετοχικούς κλάδους που έχουν κυκλικό χαρακτήρα, λόγω της προοπτικής ανοίγματος της οικονομίας, όπως ο χρηματοοικονομικός τομέας, η κατανάλωση, τα μέταλλα και η ενέργεια.

Β. Σπυροπούλου: Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης – Ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη σημαντική ευκαιρία που συνιστά για τη χώρα η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ανέλυσε στην παρουσίασή της η Βιολέτα Σπυροπούλου, Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Μετοχικών Επενδύσεων της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., σημειώνοντας ότι η κινητοποίηση επιπλέον ιδιωτικών κεφαλαίων και οι νέες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις δημιουργούν συνολικές επενδύσεις άνω των Ευρώ 57 δισ.

Όπως τόνισε η κυρία Σπυροπούλου, οι επενδύσεις αυτές θα κατευθυνθούν πρωτίστως προς την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την αύξηση της απασχόλησης.

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, η κυρία Σπυροπούλου είπε ότι το 2020 ήταν ένα έτος ορόσημο, καθώς η εξυγίανση του ισολογισμού τους εντατικοποιήθηκε με τη χρήση του σχεδίου «Ηρακλής», με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. «Πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για τις τράπεζες είναι θετικές και αποτελούν μία ελκυστική επενδυτική πρόταση, καθώς διαπραγματεύονται και 40% φθηνότερα σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές ως προς τον λόγο τιμή ανά λογιστική αξία», πρόσθεσε η κυρία Σπυροπούλου.

Ε. Σαραντέα: Η λήψη επενδυτικών αποφάσεων με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της διαχείρισης χαρτοφυλακίου προσθέτει αξία στον επενδυτή

Τέλος, η Επικεφαλής Συμβούλων Χαρτοφυλακίου Διεύθυνσης Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων της Alpha Bank Ευστρατία Σαραντέα, παρουσίασε μία δέσμη καλών πρακτικών σχετικά με τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, ακόμη και στις εξαιρετικά ευμετάβλητες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Όπως τόνισε η κυρία Σαραντέα, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές διαχείρισης χαρτοφυλακίου, θα πρέπει να συνδυάζονται διαφορετικοί τύποι επένδυσης προκειμένου να μειώνεται το ρίσκο, χωρίς να θυσιάζονται μονάδες απόδοσης.

Περιγράφοντας το προφίλ του ορθολογικού επενδυτή, η κυρία Σαραντέα σημείωσε ότι η διαχείριση χαρτοφυλακίου υποθέτει επενδυτή που έχει διαγνώσει τις ανάγκες και τους στόχους του, έχει ορίσει το ρίσκο που επιθυμεί να αναλάβει και δεν αφήνει τα συναισθήματα να επηρεάζουν τις αποφάσεις του, αναζητώντας παράλληλα απόδοση για κάθε έξτρα μονάδα ρίσκου που αναλαμβάνει. «Το να αναζητά κανείς την τέλεια στιγμή, πέραν από τη δυσκολία του να τα καταφέρει, ενέχει παγίδες, με σημαντικότερη να χαθούν ημέρες με θετικά πρόσημα. Ιστορικά οι αποδόσεις μετοχών και ομολόγων υπερβαίνουν αυτές των μετρητών, όταν ο επενδυτής είναι έτοιμος να αντέξει τις διακυμάνσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κυρία Σαραντέα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ