Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSAlpha Finance: Αναμένει διψήφια αύξηση κερδών για τράπεζες έως το 2026

Alpha Finance: Αναμένει διψήφια αύξηση κερδών για τράπεζες έως το 2026

Μετά το μπαράζ των θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες από ξένους οίκους, ήρθε η σειρά της Alpha Finance να κάνει τις δικές της, λίαν θετικές εκτιμήσεις για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, σημειώνοντας πως έως το 2026 θα παρουσιάζει ρυθμούς κερδοφορίας άνω του 10%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών για το 2024 – 26 δείχνουν ότι η κερδοφορία θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2023 σε απόλυτες τιμές, καθώς η επιδείνωση των περιθωρίων (με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων) θα αντισταθμιστεί από την υψηλότερη πιστωτική επέκταση και τη αύξηση των προμηθειών.

Επιπλέον, τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να κινηθούν ελαφρώς υψηλότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου και να αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις δανείων. Η ισχυρή κερδοφορία θα ενισχύσει τα κεφάλαια, διευκολύνοντας έτσι την ανταμοιβή των μετόχων μέσω μερισμάτων και πιθανών επαναγορών μετοχών, προσθέτουν οι αναλυτές.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Alpha Finance ενσωματώνουν τη δυναμική των οργανικών εσόδων που ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, οδηγώντας έσοδα και κερδοφορία υψηλότερα κατά 11% και 10% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά στη στοχοθεσία των τραπεζών, οι νέες προβλέψεις είναι ευθυγραμμισμένες για το 2024 και ελαφρώς πιο συντηρητικές για το 2025 – 26, αναφέρει η χρηματιστηριακή, με τους αναλυτές της Alpha Finance να διατηρούν μία πιο προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά στις προβλέψεις εσόδων.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι παρά τις ισχυρές επιδόσεις τους (+13% από την αρχή του έτους, +50% ετησίως), οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες, δεδομένου ότι διαπραγματεύονται στο περίπου 70% της ενσώματης λογιστικής αξίας και με υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, γεγονός που κάνει οποιαδήποτε διόρθωση ευκαιρία εισόδου, σχολιάζει. Η αναμενόμενη ανακοίνωση πληρωμής μερισμάτων θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, προσθέτει η χρηματιστηριακή.

Τέλος, η Alpha Finance προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών στόχων κατά 25% περίπου, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση «αγοράς» και για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει με προτίμηση στην Eurobank (τιμή στόχος τα 2,45 ευρώ), εν μέρει λόγω των αναπτυξιακών της πρωτοβουλιών. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για την Τράπεζα Πειραιώς (στόχος 4,90 ευρώ), λόγω του ελκυστικού συνδυασμού κερδοφορίας/αποτίμησης, αλλά και για την Εθνική Τράπεζα (στόχος 9,10 ευρώ) δεδομένης της ισχυρής κερδοφορίας και των δυνατοτήτων που της παρέχει η υπερεπάρκεια κεφαλαίων που παρουσιάζει.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ