Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣAlpha Bank: Ισχυρή στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω της διάθεσης δανειακών κεφαλαίων του...

Alpha Bank: Ισχυρή στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω της διάθεσης δανειακών κεφαλαίων του ΤΑΑ

Τη σαφή βούληση και ετοιμότητα της Alpha Bank να πρωτοστατήσει στην επόμενη ημέρα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας σηματοδότησε η εκδήλωση «Business Tomorrow» της Alpha Bank, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 εταιρικών πελατών, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και στελεχών της Tράπεζας. 

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της λειτουργίας της πλατφόρμας παροχής δανείων με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είχε ως στόχο την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις λύσεις που προσφέρει η Alpha Bank. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν τόσο στην ενίσχυση, με κεφάλαια κίνησης, της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων, όσο, κυρίως, στην πρόθεση της Τράπεζας να στηρίξει με συνέπεια επενδυτικά σχέδια που ενισχύουν την εξωστρέφεια, την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη οικονομία. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Βασίλης Ψάλτης και ο γενικός διευθυντής Wholesale Banking κ. Γιάννης Εμίρης. 

Β. Ψάλτης: «Αποστολή της Alpha Bank είναι να σταθεί στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας προόδου» 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την επίδειξη αποφασιστικότητας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – την πολιτεία, το τραπεζικό σύστημα και τον επιχειρηματικό κόσμο – προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευκαιρία των κοινοτικών ταμείων για ένα μέλλον ανθεκτικότητας και ανάπτυξης για τη χώρα. «Αποστολή της Alpha Bank σε αυτό το νέο περιβάλλον είναι να σταθεί στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας προόδου. Όχι μόνον με την αξιοποίηση της ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσης, αλλά και με την εμπειρία και την υψηλή εξειδίκευση των εκατοντάδων Στελεχών μας σε όλη την Ελλάδα. Η δική μας αποστολή είναι να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες, να προετοιμαστούν εγκαίρως για το νέο διεθνές περιβάλλον, να διαγνώσουν ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο απαντά καλύτερα στις ανάγκες τους και, φυσικά, να τους συνδράμουμε, στην πορεία ωρίμανσης και επιτυχίας του επιχειρηματικού τους σχεδίου». 

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που δημιουργούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες, προκειμένου να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρηματοοικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε πως μαζί με τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς πόρους, προσφέρεται «μία μοναδική ευκαιρία στη γενιά μας να καλύψει το επενδυτικό κενό περίπου 100 δισ. ευρώ που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση». 

Εξειδικεύοντας τις προϋποθέσεις ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως η πολιτεία «πρέπει να παραμείνει αμετακίνητη στη στρατηγική της επιλογή για αναβάθμιση των υποδομών, την απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά και να συνεχίσει την ήδη καρποφορούσα προσπάθεια για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και τη Δικαιοσύνη». 

Αναφορικά με τον ρόλο των τραπεζών και ειδικότερα της Alpha Bank, ανέφερε πως κύρια ευθύνη είναι η ισχυρή στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, όχι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, απλώς με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, «αλλά και με δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας που χρηματοδοτούν νέα επιχειρηματικά σχέδια». 

Τέλος, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank ανέδειξε την ανάγκη κινητοποίησης του ίδιου του επιχειρηματικού κόσμου «του πιο κρίσιμου παράγοντα στην εξίσωση της ανάπτυξης», εξηγώντας πως η επιτυχία του όλου εγχειρήματος της ανάπτυξης εδράζεται στην αποφασιστικότητα των επιχειρήσεων να αναλάβουν την πρωτοβουλία, δεσμεύοντας κεφάλαια για νέες επενδύσεις. 

Μ. Σχοινάς: «Εμβληματικό υπερ-όπλο το ΤΑΑ» 

Το τρίπτυχο ανάπτυξη, επενδύσεις και επιχειρηματικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση. 

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως «εμβληματικό υπερ-όπλο και μία ιστορική τομή για την Ευρώπη», καθώς για πρώτη φορά πραγματοποιείται από κοινού δανεισμός, στη βάση ενός απόλυτα ισοσκελισμένου κοινοτικού προϋπολογισμού, για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε κράτη μέλη «με σκοπό την ανάκαμψη από μία κοινή κρίση και την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας και της συνοχής των οικονομιών και των κοινωνιών μας». Τονίζοντας τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο τις παραγωγικές δυνάμεις της, με έμφαση τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων ιδίως των μικρομεσαίων, «για να μπορέσουμε να εξελίξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με λίγο πάνω από 30 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που προβλέπεται να κινητοποιήσουν έως και 60 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στη χώρα την επόμενη πενταετία». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την παροχή κεφαλαίων, «για την άμεση στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως είναι και η Alpha Bank». 

Ομιλίες Θ. Σκυλακάκη και Ν. Παπαθανάση 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε πως το δανειοδοτικό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα χορηγηθεί στις επιχειρήσεις χωρίς καμία ανάμειξη από πλευράς Δημοσίου και κάλεσε τις επιχειρήσεις να υποβάλουν, άμεσα, τα επενδυτικά τους σχέδια προς τις τράπεζες, «ώστε να αποκτήσουν το πλεονέκτημα στο ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο, ύψους 0,35%, που συνοδεύει τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης». Επιπρόσθετα, ανέφερε πως είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ηλεκτρονικά – διαδικασία μάλιστα, που από 1.6.2022 καθίσταται υποχρεωτική, προσθέτοντας πως είναι έτοιμο και το Μητρώο Αξιολογητών για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε οι αξιολογητές να ελέγχουν την επιλεξιμότητα των επενδυτικών έργων, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους επενδυτικούς φορείς. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε σε όλο το εύρος των αναπτυξιακών εργαλείων που προσφέρει η πολιτεία, ώστε να υποστηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε τόσο τις δυνατότητες που θα προσφέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προς τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και κατανομή των πόρων στους κλάδους της οικονομίας, όσο και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Νόμος περί Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και ο Νόμος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, που ενισχύει επενδυτικά σχέδια στις περιοχές απολιγνιτοποίησης. 

Συζήτηση Στελεχών Wholesale Banking της Αlpha Bank: «Το στοίχημα για το αύριο» 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου, με τη συμμετοχή των στελεχών της Alpha Bank κ. Τηλέμαχου Γεωργάκη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εμπορικής Τραπεζικής, κ. Νίκου Νεζερίτη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων και κ. Ευάγγελου Καλαμάκη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank. Ο κ. Γεωργάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πως η Τράπεζα στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με επίκεντρο τη μεγέθυνση, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, ενώ υπογράμμισε το τεράστιο απόθεμα τεχνογνωσίας και εμπειρίας, που διαθέτει η Τράπεζα τόσο στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και των κλάδων του τουρισμού, της βιομηχανίας, των έργων υποδομών, της ενέργειας και της ναυτιλίας. 

Ο κ. Νεζερίτης επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Alpha Bank στη χρηματοδότηση σύνθετων και σημαντικών έργων υποδομών, όπου η χρηματοδότηση κάλυψε πολλαπλές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη χρηματοδότηση από την Alpha Bank της αποκατάστασης του «Πύργου Πειραιά», που συνιστά μία «καλή πρακτική» επένδυσης αστικής ανάπλασης, με αιχμή την πράσινη μετάβαση, με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων και των θεσμικών χρηματοδοτών. Ο κ. Καλαμάκης σημείωσε πως ο ρόλος της Alpha Bank στην κάλυψη του επενδυτικού κενού είναι σίγουρα θεσμικός, αλλά παράλληλα και πρακτικός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ και δεκαετίες και μέσα από πολλές και έντονες κρίσεις, βοηθάμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να φτιάξουν, να «χτίσουν πράγματα», καθώς το δύσκολο δεν μας αποτρέπει, αλλά μας κάνει να επιμένουμε να λύνουμε την εξίσωση για τον Πελάτη». Υπογράμμισε, στο πλαίσιο αυτό, την έμφαση που προσδίδει η Alpha Bank στην παροχή ολιστικών λύσεων, που, εκτός από τα τραπεζικά δάνεια, περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό και την προσέλκυση του κατάλληλου μίγματος χρηματοδότησης. Σε αυτή την πρακτική εντάσσεται και το TAA. 

«Χρηματοδότηση, Επενδύσεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη» 

Στην επόμενη ενότητα της εκδήλωσης με θέμα «Χρηματοδότηση, Επενδύσεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη», ο κ. Βασίλης Ψάλτης, ο κ. Γιάννης Εμίρης και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ευτύχης Βασιλάκης συζήτησαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, με άξονα τον τομέα του Τουρισμού. Με αφορμή πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank για τον τουριστικό κλάδο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως ο Τουρισμός, λειτούργησε ως «σωσίβια λέμβος», κατά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που εκδηλώθηκαν, ενώ υπογράμμισε πως συνολικά ο κλάδος, με τα πρότυπα που θέτει και τα έσοδα που διασφαλίζει, έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Εξειδικεύοντας τον θετικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο του Τουρισμού, υπογράμμισε πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις «πρώτον, κινητοποιούν και «χρηματοδοτούν» επενδύσεις υποδομών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων, δεύτερον, βελτιώνουν συνολικά τους όρους του εμπορίου, ενισχύοντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την ενσωμάτωση της τεχνολογικής προόδου, και τρίτον, παράγουν σημαντικές εξωτερικές οικονομίες, που πρακτικά συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα με συμμετοχή και από άλλους τομείς της οικονομίας». Αναφερόμενος, μάλιστα, στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank προέταξε, ως ένα νέο παγκόσμιο megatrend, τις προτιμήσεις των τουριστών να προσδίδουν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στην «εμπειρία» που αποκομίζουν από την επίσκεψή τους σε έναν προορισμό. Από την πλευρά του, ο κ. Εμίρης σημείωσε ότι η στήριξη που προσφέρει η Alpha Bank στον Τουρισμό τα τελευταία 10 έτη είναι πολυεπίπεδη, «καθώς ενίσχυσε τα καινοτόμα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων του κλάδου, αξιοποιώντας τα αναπτυξιακά εργαλεία της χώρας και τα κεφάλαια της Τράπεζας με συμφέροντες όρους». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «υποστηρίξαμε τον Τουρισμό με μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που καλύπτει τις ανάγκες του κλάδου για Πάγιο κεφάλαιο, και παράλληλα με τον συμβουλευτικό μας ρόλο, αξιοποιώντας την βαθιά και πολυετή γνώση της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας». Συμπλήρωσε δε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών και παρά τις διαδοχικές κρίσεις, η Alpha Bank έχει σταθεί με συνέπεια, κατανόηση και ετοιμότητα δίπλα στο ελληνικό επιχειρείν». 

Ιδίως για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησε η πανδημία, η Alpha Bank ήταν η πρώτη Τράπεζα που υιοθέτησε προκαταβολικά την παράταση δόσεων δανείων. Ο κ. Εμίρης υπογράμμισε επίσης, την εκτεταμένη εμπειρία της Τράπεζας στη χρηματοδότηση σημαντικών υποδομών που άπτονται του τουριστικού κλάδου, όπως για παράδειγμα τα Περιφερειακά Αεροδρόμια. 

Ο γενικός διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank μίλησε τέλος για τη σημασία της βιωσιμότητας στις χρηματοδοτήσεις, καθώς αυτή «περιορίζει τα απρόβλεπτα και διασφαλίζει την ανθεκτικότητα των επενδύσεων». Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε πως ο Τουρισμός έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό brand name, τονίζοντας πως με εφαλτήριο την πανδημική κρίση υπήρξε ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα σε σχέση με το παρελθόν, με νέα προϊόντα και καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου στις υψηλές προσδοκίες των τουριστών, που αναζητούν συνέχεια, συνέπεια και τη βέλτιστη εμπειρία εξυπηρέτησης στους προορισμούς που επιλέγουν. Η βιωσιμότητα στον Τουρισμό, τόνισε ο κ. Βασιλάκης, «έχει δύο συνιστώσες, τη διαχρονικότητα, υπό την έννοια της ανταπόκρισης στις ανάγκες των καιρών, όπως το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και την ανθεκτικότητα, υπό την έννοια της ετοιμότητας των επιχειρήσεων, με κατάλληλα εργαλεία και σχέδια, να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις». Υπογράμμισε, ακόμη, πως για να υπάρξει διάχυση του τουριστικού προϊόντος απαιτείται χωροταξική-γεωγραφική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας εντός της χώρας, που θα επιτρέψει και την αναλογικότερη επένδυση σε υποδομές, και διεύρυνση της χρονικής διάρκειας της τουριστικής περιόδου, γεγονός που, όπως σημείωσε με έμφαση, θα δημιουργήσει και ελκυστικότερους όρους απασχόλησης για τους εργαζομένους του κλάδου. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε την ανάγκη για μεγέθυνση και σταδιακή εξειδίκευση στον τουριστικό τομέα, ενώ ανέφερε πως είναι σημαντικό να υπάρξει αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και για τη δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης των εργαζομένων στον Τουρισμό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) κ. Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μετάβαση από την ψηφιοποίηση που αποτελεί την απλή αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που είναι η ουσιαστική ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις καθημερινές διαδικασίες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ