Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑAlpha Bank: Πόσο επηρεάζει το δημογραφικό πρόβλημα την Ευρώπη

Alpha Bank: Πόσο επηρεάζει το δημογραφικό πρόβλημα την Ευρώπη

Τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι οικονομίες της Ευρώπης, λόγω του δημογραφικού προβλήματος, τονίζει σε ανάλυσή της η Alpha Bank.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, με τους ρυθμούς γεννήσεων να μειώνονται κατακόρυφα, όλο και περισσότερες κοινωνίες βαδίζουν σε μια εποχή πληθυσμιακής συρρίκνωσης και γήρανσης, η οποία είναι αναπόφευκτη. Ως εκ τούτου, οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που προκύπτουν είναι μεγάλες.

  • Οι  οικονομίες  θα  πρέπει  να  προσαρμοσθούν  στη  νέα  πραγματικότητα  των  λιγότερων  εργαζομένων, αποταμιευτών,  φορολογουμένων,  ενοικιαστών,  αγοραστών  κατοικιών,  επιχειρηματιών,  καινοτόμων, καταναλωτών και ψηφοφόρων. Η μείωση του πληθυσμού θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα  ασκήσει  πίεση  στα  συστήματα  κοινωνικής  πρόνοιας  των  κρατών,  αυξάνοντας  τις  συνταξιοδοτικές δαπάνες και δυσχεραίνοντας,  έτσι,  τις  προοπτικές  τους  για  συνεχή  ευημερία. Συνεπώς, θεωρούνται επιβεβλημένες  οι  αλλαγές στις κοινωνικές  δομές  και  τις  κυβερνητικές  πολιτικές  που  αφορούν  στη φορολογία και τις κοινωνικές δαπάνες, ώστε οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τη μείωση του εργατικού δυναμικού, την υποχώρηση των αποταμιεύσεων και των επενδύσεων, τις αυξημένες κοινωνικές δαπάνες και, επομένως, τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα (“The Age of Depopulation”, Foreign Affairs, Οκτώβριος 2024).
  • Η μετανάστευση θα αποκτήσει νέα οικονομική σημασία, μεγαλύτερη από αυτή που έχει σήμερα. Ωστόσο, δεν θα είναι όλες οι οικονομίες ικανές να αφομοιώσουν και να εντάξουν στο εργατικό δυναμικό τους νέους μετανάστες.  Επίσης,  δεν  θα  είναι  όλοι  οι  μετανάστες  τόσο  παραγωγικοί,  ώστε  να  συνεισφέρουν αποτελεσματικά στις χώρες υποδοχής, ειδικά δεδομένης της σημαντικής έλλειψης υψηλής εκπαίδευσης και δεξιοτήτων που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος των πολιτών που μεταναστεύουν.
  • Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η γήρανση του πληθυσμού ασκεί πίεση στους δείκτες δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες-μέλη, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες και μειώνοντας τη δυνητική ανάπτυξη. Η δημογραφική αλλαγή επηρεάζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους των κρατών, αφού μεταβάλλει τόσο τον αριθμό των ατόμων σε ηλικία εργασίας, όσο και τα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό  δυναμικό  διαφόρων  ηλικιακών  κλιμακίων.  Ceteris  paribus,  ένα  συρρικνούμενο  εργατικό δυναμικό  σημαίνει  χαμηλότερο  ΑΕΠ  και,  ως  εκ  τούτου,  υψηλότερο  λόγο  χρέους.  Η  γήρανση  του πληθυσμού αυξάνει, επίσης, τις δημόσιες δαπάνες για τους ηλικιωμένους μέσω υψηλότερου συνολικού κόστους  συντάξεων  και  κόστους  υγειονομικής  περίθαλψης.  Προκειμένου  οι  ευρωπαϊκές  χώρες  να διατηρήσουν υπό έλεγχο τους δείκτες χρέους και να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ είναι αναγκαίο να πετυχαίνουν   ικανοποιητικά διαρθρωτικά πρωτογενή ισοζύγια (“How demographic change will hit debt  sustainability in European Union countries”, Bruegel, Σεπτέμβριος 2024).

Προκειμένου   να   αποφευχθεί   η   συμπίεση   των   κρίσιμων   δαπανών   των   κρατικών   προϋπολογισμών, διατηρώντας ταυτόχρονα το χρέος βιώσιμο, οι χώρες  αλλά και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να  ασχοληθούν  πιο  εντατικά  με  τις  μεταρρυθμίσεις  που  απαιτούνται  για  την  άμβλυνση  των  αρνητικών επιπτώσεων  του  δημογραφικού  στις  οικονομίες.  Για  παράδειγμα,  ο  συνδυασμός  μεταρρυθμίσεων  που στοχεύουν στην αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και των γυναικών), την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την αύξηση της μετανάστευσης (εργατικό δυναμικό νεαρότερων ηλικιών) και τα κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων, μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά τη δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται για την αντιστάθμιση του υψηλότερου  κόστους γήρανσης.

Τέλος, αξίζει να γίνει μία σύγκριση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.  Διαχρονικά, οι ΗΠΑ παρουσίαζαν αξιοσημείωτη  δυναμική  στα  δημογραφικά  στοιχεία,  λόγω  της  μεγάλης  μετανάστευσης  και  των  σχετικά υψηλών ποσοστών γεννήσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη αύξηση του πληθυσμού σε σχέση με την Ευρώπη. Επιπλέον, οι Αμερικανοί εντός των συνόρων τους ήταν πιο πρόθυμοι από τους Ευρωπαίους να μετακινηθούν μεταξύ των Πολιτειών για την αναζήτηση νέας εργασίας. Αυτός ο δυναμισμός συνέβαλε στη δημιουργία ενός ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, οι εκάστοτε  πολιτικές των κομμάτων και η πανδημική κρίση επιδείνωσαν την παραπάνω δημογραφική τάση των ΗΠΑ που, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την ΕΕ. Ενδεικτικά, ο αριθμός των γεννήσεων ανά γυναίκα στις ΗΠΑ έχει μειωθεί, πλησιάζοντας τον αντίστοιχο αριθμό της Ευρώπης, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που υπερβαίνει τα 65 έτη έχει αυξηθεί, παραμένοντας, όμως, σε επίπεδα κάτω του αντίστοιχου ποσοστού της ΕΕ .

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ