*“Ξεφορτώνονται” κινεζικές μετοχές και ομόλογα τα funds. Ανησυχίες λόγω Country Garden, Zhongrong. Alert από τις αγορές ομολόγων, σε υψηλά 15ετίας οι αποδόσεις.
*Η μία μετά την άλλη οι οικονομίες χωρών μελών της Ε.Ε σε ύφεση. Δεύτερο αρνητικό 3μηνο για την Γερμανία. Δυσοίωνες εκτιμήσεις ενόψει φθινοπωρινής-χειμερινής περιόδου.Επιβαρυντικό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις το ενεργειακό κόστος (4 με 5 φορές ακριβότερο το φυσικό αέριο σε σχέση με τις αμερικανικές). Στην Αθήνα προσβλέπουν σε διαφοροποίηση της ελληνικής οικονομίας, μίας εκ των 4-5 με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Εάν επιβεβαιωθεί το συν 2% για το ΑΕΠ, τότε η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι πιο εύκολη.
*Θετική και αυτή την φορά για την ελληνική αγορά η Morgan Stanley. Με έναν αστερίσκο ωστόσο, “βλέπει” την επενδυτική βαθμίδα το 2024- και όχι μέχρι το τέλος του 2023- όπως είναι το consensus των οίκων. Για το ΧΑ σε αντίθεση με αρκετά ευρωπαϊκά “ζυγίζονται” οι συστάσεις οίκων όπως η Morgan Stanley για αγορές ελληνικών μετοχών, ξεχωρίζοντας την Mytilineos (τιμή-στόχος τα 43 ευρώ) και την Πειραιώς (4,40 ευρώ).
*Συνεδρίαση στον ρυθμό των ημερών, της εποχής σε ακόμη μία με αξία συναλλαγών χαμηλότερη των 80 εκατ. (στα 75 εκατ. ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδος) με την αγορά σε κλίση, συμπληρώνοντας 4 σερί εβδομάδες με αρνητικό πρόσημο. Θυμίζω πως, η διόρθωση ξεκίνησε από τις 1.351,68 μονάδες για τον ΓΔ, με τον FTSE25 στις 3.280,71 και τον ΔΤΡ στις 1.117,78 μονάδες. Πωλητές (κυρίως) ξένοι για ακόμη έναν εβδομαδιαίο κύκλο, προφανώς έχοντας κατοχυρώσει σημαντικές υπεραξίες την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου.
*Από Δευτέρα και προς το τέλος Αυγούστου-οπότε θα ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI- θα αρχίσει να προεξοφλείται η στάση των οίκων αξιολόγησης, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.
*Κούτρας-Σίψας, μαζί (; ). Εύλογο το ερώτημα για όσους παρακολουθούν την θεαματική άνοδο των μετοχών Δομικής Κρήτης και ΕΚΤΕΡ, “μεσαίων” μεγεθών του κατασκευαστικού κλάδου. Ακόμη πιο εύλογο όμως για όσους έτυχε να στηθούν στις οθόνες τους, χθες Πέμπτη και να απολαύσουν το “άλμα” αμφότερων των τίτλων, με σχεδόν 10% στα 3,23 για την ΔΟΜΙΚ όπου βασικός μέτοχος είναι ο Δημήτρης Κούτρας (ex ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intrakat) και στα 2,98 για την ΕΚΤΕΡ του Θανάση Σίψα. Ο καθένας τους ξεχωριστά έχει δηλώσει (σε αναλυτές και δημοσιογράφους) πως στόχος του είναι η μεγέθυνση της εταιρείας του, μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΚΤΕΡ κατέστησε σαφέστατη την πρόθεση να “ανέβει” κατηγορία προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου-μεγαλύτερου προϋπολογισμού-. Προς ώρας δικαίωμα συμμετοχής στην Ανώτερη Τάξη έχουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, AVAX, Intrakat. Επίσης ο καθένας τους ξεχωριστά δεν επιβεβαιώνει (αλλά ούτε και διαψεύδει) πως μεταξύ των εταιρειών τους θα μπορούσε να υπάρξει στρατηγικού ( ; ), μετοχικού ( ; ) χαρακτήρα/μορφής συνεργασία.
*Τέταρτη σερί εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο για το ΧΑ- ξεπερνώντας και αυτό των αρχών Μαρτίου με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη και την κρίση στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ- με τις αντοχές των στηρίξεων να δοκιμάζονται στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Χωρίς σημαντικές ειδήσεις/εξελίξεις ο Αύγουστος παραδοσιακά είναι μήνας (και) επενδυτικής…ραστώνης, αναδιάταξης χαρτοφυλακίων σε αναμονή των φθινοπωρινών εξελίξεων. Πέρυσι ήταν ο πληθωρισμός και το ενεργειακό που οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις, φέτος είναι οι συνεχείς προειδοποιήσεις οίκων αξιολόγησης για την οικονομία των ΗΠΑ, τις αμερικανικές τράπεζες, την πολιτική των κεντρικών τραπεζών συν την κρίση που αναδύεται από την οικονομία της Κίνας και την νομισματική αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές.
*Για το ΧΑ, εύλογα μετά από ένα πολύ δυνατό 7μηνο, να έρθει η ώρα της μερικής κατοχύρωσης κερδών- διαμόρφωσης χαμηλότερων τιμών. Ενδεικτικό το γεγονός πως, για τον τραπεζικό κλάδο παρά την σημαντική διόρθωση (με 5%) σε διάστημα μηνός η μεταβολή για τον ΔΤΡ παραμένει στο συν 22,41% στο 3μηνο και 61,92% από την αρχή του έτους (σ.σ. τιμές 16/8 με ΔΤΡ στις 1.037,17 μονάδες). Στα 86,9 δισ. η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων στο ΧΑ, πολύ χαμηλότερη ως προς το ΑΕΠ- σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παραμένει από τα undervalue χρηματιστήρια, βάσει των αποτελεσμάτων 6μηνου, της μερισματικής απόδοσης και των προβλέψεων έτους.
*Μερίδα χρηματιστών, αναλυτών εκτιμά πως η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών (δυνητικών σημείων εισόδου/επαναγορών) θα διευκολύνει όσους ξένους διαχειριστές θα αρχίσουν από Δευτέρα να προεξοφλούν τις αλλαγές λόγω MSCI, την επικείμενη βαθμολόγηση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης (πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίου), την επανεκκίνηση διαγωνισμών και έργων συνακόλουθα επιχειρηματικών διεργασιών κ.λ.π
*Ήδη η Morgan Stanley, με αφορμή την είσοδο της μετοχής της Πειραιώς στο “καλάθι” του MSCI Standard Greece υπολογίζει ότι θα αυξηθεί η “βαρύτητα” της χώρας στην κατηγορία αναδυόμενων αγορών του οίκου MSCI. Πιο ουσιαστική θα είναι η αναβάθμιση της βαρύτητας της χώρας στον δείκτη που αφορά την περιοχής μας (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική – ΕΜΕΑ) και έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας, με τον δείκτη της περιοχής μας MSCI EMEA να αυξάνει τη στάθμιση της χώρας θα αυξηθεί σε 3,8% από 3,6% ή 0,2%. Αναφορικά με την προσθήκη της Τράπεζα Πειραιώς, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι παθητικές εισροές κεφαλαίων στη μετοχή θα είναι της τάξεως των 168 εκατ. δολαρίων ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα.
*Εφαλτήριο τα 6,40 ευρώ για τη μετοχή της Cenergy Holdings και τα 16 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
*Alumil, εάν βγει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός τότε θα δικαιολογεί double σε ορίζοντα 12μηνου.
*Ποιος πήρε τα πακέτα της Jumbo την Δευτέρα; και δη το ultras των 741.000 τμχ στα 26,50 ευρώ, αξίας 19,62 εκατ. Μεγάλο parking και για τα δεδομένα της εισηγμένης. Έως τα 27,14 ευρώ εχθές Πέμπτη “έδινε” 64 pb.
*ΟΚ, να πουληθεί η “Κωτσόβολος” (μάλλον προς Quest πηγαίνει) αλλά όχι και 400 εκατ. mr Currys. Τα ebitdaΧ8 φορές για έναν κλάδο που ο mr Jumbo απαξίωσε με μόλις…3 λέξεις;
*Νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα-είδη διατροφής από τον Σεπτέμβριο. “Καλπασμός” δυσβάστακτος για τον πολίτη, η μετονομασία σε “καλάθι νοικοκυριού” μας μάρανε, αλλά με τα woke friendly δεν χορταίνει ο κόσμος. Αλήθεια με τα υπέρ κέρδη των σούπερ-μάρκετ τι γίνεται; με τον φορολογικό έλεγχο θυγατρικών πολυεθνικών; Πως είπατε; Αλήθεια με τις τιμές στην ακτοπλοΐα έγινε κάτι; έπιασαν τόπο οι πιέσεις της κυβέρνησης. Του χρόνου της Παναγίας, who cares.