Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑABB: Πως η βιομηχανία μπορεί να εξοικονομήσει έως και 437 δισ. δολάρια...

ABB: Πως η βιομηχανία μπορεί να εξοικονομήσει έως και 437 δισ. δολάρια ετησίως

Το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας (EEM) δημοσιεύει μία νέα έκθεση που αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλάβουν άμεσα δράση, για να αντιμετωπίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο μία νέα πρόκληση: την εκπλήρωση των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με ταυτόχρονη κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης. Το EEM είναι ένα παγκόσμιο οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από την ΑΒΒ και αποτελείται πλέον από περισσότερους από 400 οργανισμούς, οι οποίοι μοιράζονται ιδέες, καλές πρακτικές και δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός ενεργειακά αποδοτικότερου κόσμου.

Η έκδοση «The Case for Industrial Energy Efficiency» έχει ως στόχο να δώσει στους ηγέτες της βιομηχανίας βασικές πληροφορίες για 10 δράσεις που στηρίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες, συμβάλουν στον περιορισμό του συνολικού κόστους και των εκπομπών και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς την ανάγκη πολύπλοκων διαδικασιών. Είναι βασισμένη στο Playbook για την ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία, που δημοσιεύτηκε το 2022 από το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας, με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τα δικά τους εταιρικά προγράμματα. Η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι επενδύσεις στην αποδοτικότητα μπορούν να χρησιμεύουν ως πολύτιμο αντιστάθμισμα στην αστάθεια των τιμών ενέργειας και άνθρακα, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη προαιρετικών και ρυθμιστικών στόχων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ)1, ο διπλασιασμός της ενεργειακής αποδοτικότητας έως το 2030 θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σχεδόν στο ένα τρίτο, σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας εκτιμά ότι εάν εφαρμοστούν σε ολόκληρη τη βιομηχανία οι 10 απλές δράσεις που περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη έρευνα, θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1,5 γιγατόνους ετησίως έως το 2024 και κατά 4 γιγατόνους έως το 2030, που αντιστοιχεί με την απομάκρυνση περίπου του 60% των οχημάτων εσωτερικής καύσης από τους δρόμους. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε πιο μετριοπαθή σενάρια και ισοδυναμούν με μείωση 11% των εκπομπών άνθρακα έως το 2030 με οικονομικά οφέλη για τη βιομηχανία που ανέρχονται σε 437 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030 σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δράσεις που επισημαίνονται στην έκθεση μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη πραγματοποίηση ενεργειακών ελέγχων, την αναδιάρθρωση και τη διασύνδεση του βιομηχανικού εξοπλισμού και τη χρήση ηλεκτροκινητήρων υψηλής απόδοσης.

«Ενόψει του COP28 (σ.σ. Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή) είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι υπάρχουν στη διάθεση μας δοκιμασμένες λύσεις τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που πηγάζουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε ο Tarak Mehta, πρόεδρος Τομέα Συστημάτων Κίνησης της ΑΒΒ. «Δεδομένου ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αποτελούν μόνο ένα μέρος της λύσης, ο κρίσιμος ρόλος της ενεργειακής αποδοτικότητας στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης προς την επίτευξη του net-zero μέχρι το 2050 είναι αναμφισβήτητος. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και πρέπει να δράσει άμεσα. Η νέα αυτή έκθεση έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην ταχύτερη υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τις επιχειρήσεις.»

Πρόσφατα, ο IEA ζήτησε την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας από 2,2%, που είναι σήμερα, σε πάνω από 4% ετησίως έως το 2030, συστήνοντας τον τριπλασιασμό των ετήσιων επενδύσεων που σχετίζονται με την ενεργειακή αποδοτικότητα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και συγκεκριμένα από 600 δισ. σε 1,8 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας θεωρεί αυτή την έκθεση ως έναν “οδηγό” που συμβάλλει στην ικανοποίηση του παραπάνω αιτήματος από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα αποτελέσματα για τη μείωση των εκπομπών, την εξοικονόμηση βιομηχανικών πόρων και την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) βασίζονται σε οικονομικές αναλύσεις ενός ανεξάρτητου παρόχου, της εταιρίας Development Economics με τον οποίο συνεργάστηκε το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2023, η Development Economics ανέλαβε να δημιουργήσει μία αυστηρή μοντελοποίηση των οικονομικών οφελών και των συνολικών εκπομπών για κάθε προτεινόμενη δράση που περιλαμβάνεται στην έρευνα. Η μοντελοποίηση ενσωμάτωσε τα καταλληλότερα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς και στοιχεία εμπειρογνωμόνων από κορυφαίους βιομηχανικούς φορείς, όπως η ABB, η Alfa Laval και η Microsoft. Συμβουλευτική παρείχαν επίσης οι ειδικοί εμπειρογνώμονες από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ