Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα resort στο επίκεντρο και το 2022

Τα resort στο επίκεντρο και το 2022

Τις καλές επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς αναμένεται να διατηρήσουν και για τη συνέχεια, τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων της χώρας και τα resorts, παίρνοντας περαιτέρω ώθηση από την νέα παύση ταξιδίων που απειλεί την χειμερινή τουριστική βιομηχανία λόγω μετάλλαξης Όμικρον και ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ήδη από τις προκρατήσεις τα resorts και τα καταλύματα πολλών αστέρων εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση, τάση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί χάρη στις χαμηλές επιδόσεις που υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει ο χειμώνας. «Όλοι και του χρόνου θα … δουλέψουν για τα resort» τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς βάσει των καταγραφών των tour operators.

Να θυμίσουμε ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες των υψηλών κατηγοριών, ήταν μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων και της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο «έπιασαν» σχεδόν τις πληρότητες του 2019, που είναι το έτος αναφοράς (πληρότητες άνω του 90%). Εξίσου καλά μάλιστα φαίνεται να κινήθηκαν και τον Οκτώβριο όσες τουλάχιστον εξ αυτών παρέμεινα ανοιχτές μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η τάση είναι εμφανής από τις υπάρχουσες προκρατήσεις και καταδεικνύει πέρα από την επιθυμία των ταξιδιωτών να ταξιδέψουν και το γενικότερο ενδιαφέρον που υπάρχει για την χώρα μας. Σημειωτέον ότι οι προκρατήσεις του 2022 για τέτοιου τύπου καταλύματα ανέρχονται ήδη στο 40%, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο της Eurobank, κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου. Όπως μάλιστα ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 750 εκατ. ευρώ της τράπεζας που θα κατευθυνθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις «η ζήτηση για τον κλάδο δείχνει να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας κι αν δεν ανακοπεί από την νέα μετάλλαξη και συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, θα φτάσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου στο 70% των συνολικών δωματίων και κλινών των τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων της χώρας».

Τα ποσοστά είναι ενθαρρυντικά ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς και τις τιμές των προκρατήσεων, οι οποίες δείχνουν να ακολουθούν την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε φέτος. Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank μάλιστα εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, του 2019. Να θυμίσουμε ότι η εκτίναξη των τουριστικών εισπράξεων κατά 139% στο φετινό 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 οφείλεται κατά 89% στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και κατά 25,5% στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την διάθεση για ταξίδια στη χώρα μας και την αύξηση της τουριστικής δαπάνης επιβεβαίωσε και ο Walter Lo Faro, Senior Director, Market Management Southern Europe της Expedia. Βάσει των όσων είπε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η τάση ο κόσμος να δαπανά περισσότερα χρήματα για διακοπές και διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τα ταξίδια μάλιστα να υπερτερούν έναντι άλλων τρόπων διασκέδασης.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία της Expedia, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία παγκοσμίως, οι αναζητήσεις ταξιδίων το τρίτο τρίμηνο του έτους για ταξίδια στην περιοχή ΕΜΕΑ αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή ένας στους πέντε ταξιδιώτες εκτιμά ότι θα δαπανήσει περισσότερα για ταξίδια από ότι για άλλους τρόπους διασκέδασης, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν από το να λάβουν μια αύξηση μισθού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ