Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι δημοσκοπήσεις και το...δώρο του Τσίπρα στον Κυριάκο

Οι δημοσκοπήσεις και το…δώρο του Τσίπρα στον Κυριάκο

Η αλήθεια είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν κυβερνήσεις. Τις κυβερνήσεις τις βγάζουν οι πολίτες την ημέρα των εκλογών. Θα μου πείτε τώρα τις σας λέω. Τα αυτονόητα σας απαντώ διότι οι ημέρες είναι πονηρές και πάντα κάποιοι εμφανίζονται για να …πυροβολήσουν τους “ταχυδρόμους”. Για αυτό και στο σημερινό μου σχόλιο, δεν θα αναφερθώ καθόλου στα ποσοστά που καταγράφουν τα κόμματα.

Εξάλλου, ότι και να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, όλες μα όλες οι μετρήσεις ακόμη και αυτές που κάνει η Κουμουνδούρου καταγράφουν το ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται δυόμιση χρόνια μετά από τις εκλογές του 2019.

Και αυτό όταν τα δυο από τα δυόμιση χρόνια, κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτό που έχει κυριαρχήσει είναι η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία και στην οικονομία.

Στο μόνο που ποντάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν φθορά της κυβέρνησης, η οποία όμως ούτε ανατρέπει την εικόνα της πολιτικής ζωής, ούτε φυσικά δείχνουν να την εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή όμως στην Κουμουνδούρου αρέσκονται , όταν στριμώχνονται στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, για να βρούν μια δικαιολογία στο ότι για πρώτη φορά, τόσους μήνες μετά από την εκλογική αναμέτρηση, δεν έχουν περάσει μπροστά, να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα ποιοτικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων, που πέρασε στα ψιλά.

Αυτό δεν είναι άλλο από την “ταυτότητα” που δίνουν στους εαυτούς τους οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή σε πλευρά του πολιτικού φάσματος τοποθετούνται.

Επέλεξα αυτό γιατί μπορεί να διαπιστωθεί από τη μια το δώρο που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΔ και παράλληλα να ερμηνευθεί το γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάσει τη Νέα Δημοκρατία ως ένα κόμμα που έχει αγκαλιάσει την ακροδεξιά.

Αναφέρομαι στα στοιχεία που αφορούν τις συσπειρώσεις των κομμάτων, σύμφωνα με την METRON ANALYSIS.

Στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση είναι στο 83% στους δεξιούς, στο 85% στους κεντροδεξιούς και στο 70% στους κεντρώους, δείχνοντας ότι είναι σωστή και πετυχημένη η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για προσέγγιση του κεντρώου χώρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους αριστερούς είναι στο 81%, υποχωρεί στους 72% στους κεντροαριστερούς και πέφτει μόλις στο 49% στους κεντρώους, κάτι που δείχνει ότι τους έχει χάσει από το εκλογικό «καλάθι» που θέλει να φτιάξει ο κ. Τσίπρας.

Με απλά λόγια το σφιχταγκάλιασμα του Αλέξη Τσίπρα με τις “πολάκειες λογικές” και η ατολμία του να καθαρίσει το κόμμα του από τους ακραίους του 3% του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ , αφήνει το μεγάλο κομμάτι των κεντρώων ψηφοφόρων να στρέφονται προς τη ΝΔ.

Χαρακτηριστική είναι η διαφορά των ψηφοφόρων που δηλώνουν κεντρώοι στα δυο κόμματα. 70% στη ΝΔ και μόλις 49% στο ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό και λέμε ότι το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι οι αγγελιοφόροι, αλλά το μήνυμα.

Οσο λοιπόν δεν αλλάζει στρατηγική και πολιτικές τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυριαρχεί στο χώρο του Κέντρου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ