Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτην τελική ευθεία μπαίνει το Ταμείο Φαιστός - 31 εταιρείες έχουν εκδηλώσει...

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Ταμείο Φαιστός – 31 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

Με εντατικές διεργασίες προχωρά η Συμμετοχές 5G το επενδυτικό ταμείο Φαιστός την ώρα που το ενδιαφέρον για συν-επενδύσεις στην Ελλάδα, στον κλάδο των ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με το 5G, εντείνεται.

Το στάδιο του fund raising, η ανεύρεση δηλαδή των κατάλληλων ιδιωτών επενδυτών που θα αυξήσουν την αρχική προίκα των 93 εκατ. ευρώ του Ταμείου, προχωρά με την Συμμετοχές 5G να συνομιλεί ήδη με επενδυτικά σχήματα.

Την ίδια στιγμή μάλιστα ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο εγχείρημα υπάρχει κι από εταιρείες, με 31 εξ αυτών να έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα του Ταμείου διερευνώντας τις δυνατότητες που θα τους προσφέρει.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Συμμετοχές 5G, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, στο πλαίσιο του InfoCom World 2021, το ενδιαφέρον για συν-επενδύσεις στην Ελλάδα, στον κλάδο των ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με το 5G, είναι μεγάλο, παρότι το εν λόγω εγχείρημα είναι πρωτοπόρο για τα ελληνικά -και όχι μόνο- δεδομένα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα η Συμμετοχές 5G έχει προχωρήσει σε μια σειρά άτυπων επαφών με 31 εταιρείες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό οι οποίες θέλουν να ενημερωθούν για την δυνητική συμμετοχή τους στον επενδυτικό κύκλο του Ταμείου. Να θυμίσουμε ότι ο επενδυτικός κανονισμός του Ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ έχει ολοκληρωθεί ήδη από το καλοκαίρι και μόλις προχωρήσει η ανεύρεση ιδιωτών επενδυτών οι εταιρείες θα μπορούν να επιδιώξουν να μπουν στον επενδυτικό κύκλο του Ταμείου.

Οι εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον προέρχονται από κλάδους όπως αυτός των logistics, της διασυνδεσιμότητας και της κυβερνοασφάλειας, ενώ μεγάλες προοπτικές υπάρχουν δυνητικά και για τον κλάδο των διαστημικών τεχνολογιών.

Διαφοροποιητικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι κάποιες από τις εταιρείες που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον δεν δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα στη χώρα, προκειμένου όμως να συμμετάσχουν στο ΦΑΙΣΤΟΣ σκέφτονται να μεταφέρουν μέρος της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα. «Υπάρχει εταιρεία η οποία ήθελε στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της να δημιουργήσει ένα ερευνητικό κέντρο στη Γερμανία και μετά τις συζητήσεις με το ελληνικό θεματικό fund υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να το κάνει τελικά στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Συμμετοχές 5G.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό Αξιολόγησης επενδυτικών προτάσεων της Συμμετοχές 5G προβλέπεται ότι η υποβολή Επενδυτικής Πρότασης μπορεί να γίνει από επιχειρήσεις οι οποίες ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είτε εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε συνεργαζόμενη τρίτη χώρα, όπως οι τελευταίες ορίζονται από το άρθρο 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167), είτε δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή και ανάπτυξη προϊόντων ή και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα.

«Ο στόχος μας όταν δημιουργήσαμε το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ ήταν διπλός. Πρώτον μεν να φτιάξουμε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα για να προσφέρουμε χρηματοδότηση. Δεύτερον, να προσφέρουμε τα εργαλεία, δηλαδή τους στρατηγικούς και λειτουργικούς πόρους, προκειμένου οι εταιρίες να αναπτυχθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζωρτζακάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Συμμετοχές 5G μέσα από στρατηγικές συνεργασίες έχει χτίσει ήδη ένα ευρύ δίκτυο υποστήριξης και παροχών, πέραν της χρηματοδότησης, το οποίο θα βοηθά τις εταιρείες να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην ανάπτυξη του προϊόντος τους αυτού καθεαυτού και να ανέβουν πίστα μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την παραχώρηση φάσματος σε υποψήφιους επενδυτές, το οποίο και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για δοκιμή των προϊόντων τους. Προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο έχει ήδη συνάψει μνημόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Corallia, τη Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και την Cosmote.

Τα σχέδια είναι φιλόδοξα και αναμένεται να προωθήσουν την αγορά των εφαρμογών 5G, η οποία αποδεικνύεται πολλά υποσχόμενη και στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι βάσει των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας που διεξήγαγε η EY για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως το τέλος της δεκαετίας εκτιμάται ότι η προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ