Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτην ελίτ του Χ.Α. και στον FTSE 25 πλέον η Quest Συμμετοχών

Στην ελίτ του Χ.Α. και στον FTSE 25 πλέον η Quest Συμμετοχών

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του FinUpnews.gr μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο Σε ιστορικά υψηλά η Quest Συμμετοχών, μια ανάσα από τον FTSE 25 | FinUpNews.gr, η επιτροπή δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου χθες ανακοίνωσε ότι η μετοχή της Quest Συμμετοχών μπαίνει στην… ελίτ της αγοράς, ήτοι στον FTSE 25, στη θέση της ΕΧΑΕ που υποβιβάζεται στον Mid Cap.

Από τις 17 Δεκεμβρίου λοιπόν, η Quest Συμμετοχών θα είναι μέλος του Large Cap του Χ.Α. Πρόκειται για μια δικαίωση για την Quest Συμμετοχών που κάποτε ξεκίνησε ως μια μικρή εταιρεία πληροφορικής, γιγαντώθηκε ως τέτοια, εισήλθε στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου το Δεκέμβριο του 1998, πέρασε μεγάλες δυσκολίες μετά το «σκάσιμο» της φούσκας των dot coms, όμως κατάφερε και επιβίωσε.

Και όχι μόνο επιβίωσε, αλλά αποτελεί μια εξαιρετική επιχειρηματική περίπτωση, πολυσχιδής και απλωμένη σε αρκετούς κλάδους, καταφέρνοντας να είναι κερδοφόρα σε όλους.

Χθες ο όμιλος ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία του σε επίπεδο ενεαμήνου, καταγράφοντας ενοποιημένες πωλήσεις 669,3 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 57,9 εκατ. ευρώ ενώ πενταπλασιάστηκαν τα καθαρά μετά φόρων κέρδη (λόγω και της πώλησης της Cardlink). Ευρύτερα, το 2021 εξελίσσεται ως μακράν η καλύτερη χρήση της ιστορίας του ομίλου που ξεκίνησε το 1981.

Συνάμα, ως μετοχή είναι φαινόμενο, καθώς με… αθόρυβο σχετικά τρόπο έχει δώσει ιλιγγιώδεις αποδόσεις, έχοντας ράλι την τελευταία εξαετία (από 10/11/2015) σε ποσοστό +1.590%, ενώ φέτος βρίσκεται στο +62%, ευρισκόμενη μέσα στις πρώτες των αποδόσεων σε FTSE 25 και Mid Cap.

Πλέον η Quest Συμμετοχών έχει κεφαλαιοποίηση 604 εκατ. ευρώ, που τη φέρνει στην 20η θέση (με χθεσινά κλεισίματα) στον FTSE 25. Η Quest εισέρχεται στον FTSE Large Cap με ποσοστό στάθμισης 20%, ενώ σε επίπεδο σταθμίσεων αυξάνεται τόσο εκείνη της ΔΕΗ (από 49% σε 56%) όσο και της Πειραιώς Financial (από 47% σε 55%).

Επιλαχούσες μετοχές για είσοδος στον Large Cap είναι η Cenergy Holdings, η Autohellas, η Πλαστικά Θράκης, η Κρι Κρι και η Epsilon Net. Η τελευταία ασφαλώς αποτελεί μεγάλη έκπληξη, καθώς έως πριν ενάμιση περίπου έτος, διαπραγματεύονταν στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. ως μια μικρή εταιρεία πληροφορικής.

Οι υπόλοιπες αλλαγές στους δείκτες

Κατά τα λοιπά, στο δείκτη Mid Cap της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εισάγονται πλην της ΕΧΑΕ και οι Entersoft και Epsilon Net στη θέση των ΟΛΘ και Έλτον. Η ΕΧΑΕ θα έχει στάθμιση 30%, ενώ η Entersoft στάθμιση 43%. Σ’ ό,τι αφορά τις διαγραφές, ΟΛΘ διαγράφεται λόγω χαμηλής ρευστότητας (κάνει ελάχιστα κομμάτια καθημερινά).

Σημειώνεται πως οι συντελεστές στάθμισης (Capping Factors) των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση των δεικτών θα υπολογιστούν με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου 2021. Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ