Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΔΕΗ: Πιθανή η αναβάθμιση από Standard & Poor’s στους επόμενους 6-12 μήνες

ΔΕΗ: Πιθανή η αναβάθμιση από Standard & Poor’s στους επόμενους 6-12 μήνες

DEHΈχοντας αλλάξει επίπεδο τα τελευταία δυόμισι χρόνια, καθώς από την αποτίμηση των 278 εκατ. ευρώ την άνοιξη του 2019 πλέον έχει φτάσει στα 3,74 δισ. ευρώ, με ασύγκριτα καλύτερους χρηματοοικονομικούς δείκτες, η ΔΕΗ ετοιμάζεται για ακόμη καλύτερη συνέχεια.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεσή της η S&P διατηρεί τη βελτιωμένη αξιολόγηση του Ιουνίου του 2021 και επιπλέον:

1. Τονίζει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒΒ- μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες εφόσον η λειτουργική απόδοση παραμένει ίδια ή η Ελληνική Δημοκρατία αναβαθμιστεί σε ΒΒ+.

2. Διατηρεί το αξιόχρεο της Επιχείρησης στο Β+ παρά το γεγονός ότι μειώθηκε το ποσοστό του Δημοσίου. Η S&P εκτιμά πως η στήριξη του Δημοσίου παραμένει ισχυρή ως εγγυητικός παράγοντας.

3. Αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο Ομίλου σε ό,τι αφορά τη μείωση του επιχειρησιακού κινδύνου και για το λόγο αυτό αναβαθμίζει τον ανάλογο δείκτη (αντιμετώπιση επιχειρησιακού ρίσκου) σε «εύλογο» (fair) από «αδύναμο» (weak). Η αναβάθμιση αυτή δίνει μεγαλύτερη πιθανότητα για νέα αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

4. Σημειώνει πως η ΔΕΗ έχει ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα αυτού, βλέπει μικρότερο ρίσκο υλοποίησης στο στρατηγικό επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ και αξιολογεί θετικά το αναβαθμισμένο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

5. Τέλος, ο οίκος τονίζει την αποδεδειγμένη ικανότητα της ΔΕΗ να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ φέτος – ύστερα από έναν 7ετή αποκλεισμό από τις αγορές – έχει καταφέρει να «σηκώσει» 2,625 δισ. ευρώ. Μέσω των τριών ομολογιακών εκδόσεων με ρήτρα αειφορίας η ΔΕΗ έχει μαζέψει 1,275 δισ. ευρώ, ενώ μέσω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου άντλησε 1,35 δισ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ