Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜαύρα σύννεφα ξανά πάνω από τον τουρισμό – Δηλώσεις Αλ. Βασιλικού

Μαύρα σύννεφα ξανά πάνω από τον τουρισμό – Δηλώσεις Αλ. Βασιλικού

Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, αλλά και το μπαράζ των lockdown σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και επιμέρους πόλεις ή κρατίδια, αλλάζει εκ νέου το σκηνικό στον τουρισμό, ενώ ήδη έχουν αρχίσει πολλαπλές ακυρώσεις για τις ημέρες των εορτών.

Ειδικά μετά το «κλείδωμα» της μεγαλύτερης τουριστικής αγοράς για την Ελλάδα (Γερμανία), ο στόχος των 12 δισ. ευρώ που είχε αρχίσει να φαίνεται ρεαλιστικός λόγω του εξαιρετικού τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτέμβρη, δεν θα επιτευχθεί. Και τούτο διότι το τελευταίο δίμηνο του έτους (Νοέμβριος και Δεκέμβριος) θα είναι ξανά προβληματικό, ακυρώνοντας το momentum που είχε διαμορφωθεί. Πλέον, αρκετοί παράγοντες που έχουν γνώση των δεδομένων σημειώνουν πως θα είμαστε ευχαριστημένοι αν τα έσοδα «κάτσουν» στα 10 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας (5ου International Hospitality Forum) που θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο 27/11 σηματοδοτώντας την έναρξη της έκθεσης XENIA 2021, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε πως «πάμε για έναν δύσκολο χειμώνα στον ελληνικό τουρισμό, καθώς ήδη υπάρχουν πολλές ακυρώσεις».

Ο ίδιος τόνισε πως «δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία που βρίσκεται πάλι σε έξαρση αλλάζοντας εκ νέου τα δεδομένα, κάτι που δείχνει ότι τα πάντα είναι πολύ ρευστά και “απαγορεύουν” ασφαλείς εκτιμήσεις για νούμερα. Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνει λόγο για 500 χιλ. νεκρούς από Covid-19 παγκόσμια έως το Μάρτιο αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τη βιομηχανία τουρισμού», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Βασιλικός.

Το πλάνο για τα έσοδα του 2022 και οι προκλήσεις

Όλο το βάρος πλέον πέφτει στο 2022 καθώς ό,τι και να γίνει έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά την κατάσταση, θετικά ή αρνητικά. Αντιθέτως, οι προσδοκίες και όλα τα συμφραζόμενα για το 2022 δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία, καθώς διεθνώς ο τουρισμός φαίνεται πως θα επιστρέψει, πλησίον των επιπέδων του 2019.

Για την Ελλάδα, ο πήχης για το 2022 στα τουριστικά έσοδα έχει ανέβει στα 15-16 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου στο 80% του 2019 που οι εισπράξεις είχαν φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 18,2 δισ. ευρώ. Αυτή είναι και η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου με βάση τα αναγραφόμενα στον Προϋπολογισμό του νέου έτους. Όπως σημειώνουν παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος της φετινής χρονιάς μέσα από τις προκρατήσεις θα υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που θα παραπέμπει σε μια ασφαλή πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά. 

Πάντως, σχολιάζοντας τις προσδοκίες για τη νέα σεζόν ο Αλέξανδρος Βασιλικός τονίζει πως «όντως το ’22 έχει δυνατή τάση έως τώρα, υπάρχει momentum, όμως όλα είναι στον αέρα, μπορεί να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή, εφόσον η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Επίσης, οι προκρατήσεις που υπάρχουν, όσο πολλές και να είναι, δε λύνουν το πρόβλημα του cash flow των ξενοδοχείων, καθώς δεν υπάρχουν προπληρωμές».

Το 5ο International Hospitality Forum

Η χαρτογράφηση της νέας τουριστικής πραγματικότητας στην μεταπανδημική περίοδο και οι λύσεις για την επιτυχημένη προσαρμογή των ελληνικών ξενοδοχείων σε αυτή, θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας που θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο 27/11.

Το κορυφαίο φόρουμ για τον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα, που διεξάγεται και φέτος σε συνεργασία με την Phocuswright – μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών Consulting παγκοσμίως με εξειδίκευση στον Τουρισμό – θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Metropolitan Expo, και θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της έκθεσης XENIA 2021.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ κορυφαίοι εκπρόσωποι διεθνών ξενοδοχειακών brands θα δώσουν το στίγμα της εποχής, ενώ προσωπικότητες που επικυριαρχούν στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, θα αποκρυπτογραφήσουν την επόμενη ημέρα της βιομηχανίας φιλοξενίας στην μετά-covid περίοδο.

Το 5ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας με τίτλο: ”Hospitality in the post-covid era – Η Φιλοξενία στη μετά-covid εποχή”  θα έχει υβριδικό χαρακτήρα και θα διεξαχθεί σε δύο ενότητες, ενώ θα ακολουθήσει ξεχωριστή συζήτηση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τον πρόεδρο και CEO της Accor Sébastien Bazin. Ειδικότερα οι ενότητες είναι οι εξής:

  • Ξενοδοχειακή ανάκαμψη: φέρνοντας την επανάσταση στο μάρκετινγκ, στην διανομή & λειτουργία
  • Επανεφεύρεση ξενοδοχείων: η βιωσιμότητα ως η ύψιστη προτεραιότητα.
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ