Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠεριφ. Αττικής: Mε σχέδιο και συνεργασίες, μετατρέπουμε την Αττική σε «Πράσινη Περιφέρεια»

Περιφ. Αττικής: Mε σχέδιο και συνεργασίες, μετατρέπουμε την Αττική σε «Πράσινη Περιφέρεια»

Με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης «Δύναμη Ζωής», σχετικά με τις διαδικασίες που προωθούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνει τα παρακάτω:

Πρώτον, η προηγούμενη Διοίκηση μας παρέδωσε χάος.

Παραλάβαμε από την προηγούμενη Διοίκηση μια απαράδεκτη κατάσταση όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

  • Η Αττική παρήγαγε τα μισά απορρίμματα της χώρας (2,2 εκατομμύρια τόνους), έθαβε χωρίς καμία επεξεργασία σχεδόν το 80% από αυτά και είχε πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης , κάτω από το 16%.
  • Δεν λειτουργούσε καμία νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.
  • Δεν εφαρμοζόταν κανένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης ή διαλογής στην πηγή.
  • Οι Δήμοι ήταν εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους, χωρίς υποδομές, εξοπλισμό και επικαιροποιημένα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Ο ΧΥΤΑ της Φυλής, που θάβαμε ανεξέλεγκτα και χωρίς επεξεργασία τα σκουπίδια μας, ήταν κορεσμένος, με διάρκεια ζωής λίγων μηνών, με ορατό τον κίνδυνο να πνιγούμε στα σκουπίδια.
  • Ο ΠΕΣΔΑ της προηγούμενης διοίκησης ήταν ένα σχέδιο στα χαρτιά, χωρίς όραμα και καμία δυνατότητα υλοποίησης.
  • Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαμε στη διάθεσή μας για κατασκευή νέων πράσινων μονάδων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δεν αξιοποιούνταν για δογματικούς λόγους, με τεράστιο κίνδυνο να χαθούν οριστικά.

Δεύτερον, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, στρωθήκαμε στη δουλειά.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, από την πρώτη μέρα της θητείας μας, στρωθήκαμε στη δουλειά. Με ειλικρίνεια, διάθεση συνεργασίας, ρεαλισμό και υπευθυνότητα, καταστρώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να απαλλάξουμε τους πολίτες της Αττικής από την ντροπή να ζουν σε μια περιφέρεια που θάβει τα σκουπίδια της, θέτοντας  σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής τους.

Τρίτον, υλοποιούμε ένα σχέδιο που στηρίζεται σε πέντε άξονες.

Το σχέδιο άμεσης δράσης της Περιφέρειας Αττικής στηρίζεται σε πέντε άξονες:

Άξονας ένα, δίνουμε έμφαση στην ανακύκλωση και την υποστήριξη των δήμων στο δύσκολο έργο της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.

Άξονας δύο, ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων για να ελαφρύνουμε άμεσα το ΧΥΤΑ Φυλής εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή.

Άξονας τρία , δημιουργία νέων υποδομών για να δρομολογηθεί με έργα και όχι με λόγια το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Άξονας τέσσερα, ενισχύσαμε οικονομικά τους Δήμους για να προχωρήσουν στην αναγκαία επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Άξονας πέντε , επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής και πρόβλεψη για περιφερειακή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, κι όχι διαχείριση μόνον στη Δυτική Αττική όπως συμβαίνει σήμερα.

Τέταρτον, αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση.

Μέσα σε ελάχιστους μήνες, αναλάβαμε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση του έργου των Δήμων για να ανταποκριθούν στις νέες πολύ αναβαθμισμένες και περίπλοκες απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.  Στο πλαίσιο αυτό:

  • Έχουμε ήδη μοιράσει πάνω από 10.000 κάδους για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, σαν ένα πρώτο βήμα διευκόλυνσης των δήμων.
  • Δρομολογήσαμε έγκαιρα το μεγαλύτερο διαγωνισμό εξοπλισμού ανακύκλωσης στην ΕΕ με Π/Υ άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Για 8 από τις 10 ομάδες προμηθειών που περιλαμβάνει ο εν λόγω διαγωνισμός οι διαδικασίες αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν, μετά την έγκριση που πήραμε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ για τις υπόλοιπες δύο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του.
  • Υπογράψαμε 50 προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας για να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν γρήγορα, εύκολα αλλά και με χαμηλό κόστος πράσινες γωνιές, πράσινες νησίδες, να τα συνδέουν αμέσως σε μια κοινή πλατφόρμα ανακύκλωσης που θα επιτρέπει με πλήρη διαφάνεια τη μέτρηση του τι και πόσο ανακυκλώνει ο κάθε δήμος.
  • Επιπλέον, ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση και αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη 60 Κινητά Πράσινα Σημεία που κυκλοφορούν στην Αττική, με πάνω από 700 δρομολόγια,συλλέγοντας υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση. Μέσω του προγράμματος αυτούέχουμε μοιράσει πάνω από 25.000 κάρτες ανταποδοτικής ανακύκλωσης, που επιβραβεύουν τους πολίτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πέμπτο, προωθούμε την ξεχωριστή διαχείριση βιοαποβλήτων.

Το σχέδιο μας προβλέπει ότι με σωστά οργανωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων, μπορούμε να εκτρέψουμε ως και 700.000 τόνους απορριμμάτων από την ταφή. Στο πλαίσιο αυτό:

  • Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας και να εξοικονομήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο δήμων.
  • Εκπονούνται οι σχετικές μελέτες και αναμένεται από το 2022 να αρχίσουν να δημοπρατούνται πάνω από 15 αποκεντρωμένες μονάδες σε όλη την Περιφέρεια Αττικής.
  • Δίνουμε στους δήμους τα απαραίτητα «εργαλεία» να εφαρμόσουν τοπικά προγράμματα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων. Έχουν ήδη διανεμηθεί 80 νέα υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα και 9.000 καφέ κάδοι στους δήμους για να επιταχυνθεί η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ενώ αναμένεται να αρχίσει η διανομή άλλων 100 απορριμματοφόρων σε όλους τους δήμους, εκ των οποίων τα 30 θα έχουν παραδοθεί ως το τέλος του έτους.

Έκτο, προχωρά μετά από 20 ολόκληρα χρόνια η κατασκευή νέων υποδομών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Κλείσαμε 20 ολόκληρα χρόνια, από το 2001 έως σήμερα, στα οποία δεν έχει υλοποιηθεί ούτε ένα  πραγματικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων, με μοναδική εξαίρεση τη λειτουργία της μονάδας μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας που άρχισε να κατασκευάζεται το 1997. Για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση :

  • Προχωρήσαμε άμεσα στη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και τη μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο, ένα έργο Π/Υ 50 εκατομμυρίων ευρώ, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε μεγάλο βαθμό. Ο ανάδοχος έχει ήδη εγκατασταθεί και οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
  • Δημοπρατήσαμετη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού, Π/Υ 70 εκατομμυρίων ευρώ, εκπληρώνοντας τη νομική αλλά και πραγματική μας υποχρέωση για ολοκληρωμένη διαχείριση. εκτιμούμε ότι εντός του 2022 θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου.
  • Δημοπρατήσαμε δύο έργα ΣΔΙΤ, ένα για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα (Π/Υ 386 εκ. ευρώ) και ένα για την εξυπηρέτηση της περιοχής του Πειραιά (Π/Υ 253,2 εκ. ευρώ). Για τα δύο έργα έχουν ήδη κατατεθεί οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος των υποψηφίων αναδόχων και σύντομα θα περάσουμε στην επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.
  • Μέσα σε δύο χρόνια, έγιναν όσα δεν έκαναν οι Διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής των προηγούμενων 20 ετών. Προχώρησαν δύο 2 έργα για κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων. Κι άλλα 2 αντίστοιχα έργα,640 εκατομμυρίων ευρώ , με ΣΔΙΤ.

Έβδομο, σύντομα η Αττική θα είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που θα έχει εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της .

Ξεκινήσαμε έγκαιρα την υλοποίηση ενός νέου ΠΕΣΔΑ και σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσής του. Καθοριστικό στοιχείο του νέου σχεδιασμού είναι η ανάγκη για με στενή, συστηματική και γόνιμη συνεργασία μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και των Δήμων που αποτελούν τον πυρήνα του.

  • Ο ΕΔΣΝΑ, ως ΦοΔΣΑ της Αττικής, έχει ευθύνη για να σχεδιάσει και οργανώσει το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων μέσω του Περιφερειακού Σχεδιασμού, και να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος με την πλήρη επεξεργασία των απορριμμάτων και την απρόσκοπτη λειτουργία των χώρων ταφής.
  • Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη να οργανώσουν τις δράσεις προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση (ανακύκλωση, βιοαπόβλητα, επαναχρησιμοποίηση), καθώς και τα δίκτυα συλλογής – μεταφοράς.
  • Το καινούριο στοιχείο της κατάστασης, είναι ότι οι στόχοι του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου που πρέπει να επιτευχθούν τόσο από τον ΕΔΣΝΑ όσο και από τους Δήμους, προϋποθέτουν στενή και συστηματική συνεργασία.

Με βάση τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας ως κεντρικού πυλώνα της πολιτικής της ΕΕ, αλλά και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΕΣΔΑ του 2020, ο περιφερειακός μας σχεδιασμός έχει συγκεκριμένη στόχευση :

  • Να μετατραπεί η Αττική από προβληματική περιοχή στη διαχείριση αποβλήτων, σε Πράσινη Περιφέρεια, σε Περιφέρεια πρότυπο κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη.
  • Να σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο, αποκεντρωμένο σχέδιο διαχείρισης βιοαποβλήτων με πολλές μονάδες που θα εκτρέπουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνους από τις ΜΕΑ και τους χώρους ταφής.
  • Να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο οι Δήμοι για να επιτύχουν τους στόχους της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση.
  • Να ολοκληρωθεί το αναγκαίο δίκτυο υποδομών επεξεργασίας και να δρομολογηθεί το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε το θέμα των απαιτούμενων μονάδων επεξεργασίας με συγκεκριμένες και διαφανείς αρχές.

  • Ξεκαθαρίσαμε εξαρχής ότι θα πρέπει η διαχείριση των απορριμμάτων στο μέλλον να γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς και ότι καμία νέα δραστηριότητα δεν θα λειτουργήσει εντός των σημερινώνΟΕΔΑ, δηλαδή οι νέες απαιτούμενες μονάδες θα χωροθετηθούν εκτός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ αλλά και εκτός του Σχιστού.
  • Δεν εστιάζουμε μόνον στην κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας, όπως ήθελαν προηγούμενες Διοικήσεις, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα πάρκα κυκλικής οικονομίας στην Αττική.
  • Τελικός μας στόχος είναι με την ολοκλήρωση των περιφερειακών υποδομών επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων να διακοπεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και να υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης.

Αυτό είναι το σχέδιο μας για την Αττική. Ένα σχέδιο διαφανές και ξεκάθαρο, που διαμορφώθηκε με δημόσιες τοποθετήσεις, στα όργανα διοίκησης του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας, κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες , όπως άδικα μας κατηγορεί η αντιπολίτευσης.

Το σχέδιο αυτό έχει ήδη παρουσιαστεί σε γενικές γραμμές τους προηγούμενους μήνες στο πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό της Αττικής και θα παρουσιαστεί ξανά και τις επόμενες ημέρες, αφού θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση με την ολοκλήρωση του περιεχομένου του νέου ΠΕΣΔΑ.

Είναι ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, με το οποίο θα μπορέσουμε να  μετατρέψουμε την Αττική σε «Πράσινη Περιφέρεια».

Με διάλογο, συναινέσεις και συνεργασίες, θα κάνουμε μια νέα αρχή στην Αττική στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ