Ήταν μια κρίσιμη συνεδρίαση η χθεσινή στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να τοποθετηθεί για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της περιόδου: την ενεργειακή κρίση, η οποία τώρα αρχίζει να δείχνει τα… δόντια της, καθώς φτάνουν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το οικονομικό επιτελείο συνέλεξε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Νοέμβριο, συνυπολόγισε την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που φαίνεται να κινούνται έντονα ανοδικά και δημιούργησε έναν δημοσιονομικό χώρο ώστε να «χωρέσουν» τα τρία μέτρα στήριξης που παρουσιάστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα περίπου 350 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ περίπου είναι ο τελικός λογαριασμός. Δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν πάει κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ πάνω από τις προβλέψεις, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι στην χειρότερη περίπτωση, η χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα (πρωτογενές κατά ESA) της τάξεως του 7,1% δηλαδή οριακά πάνω από τα όσα γράφει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο να καλυφθεί το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται για τα τρία συγκεκριμένα μέτρα κάτι που θα κριθεί και από την πορεία των φορολογικών εσόδων του Δεκεμβρίου. Αυτή είναι και η ενημέρωση που έλαβαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από το οικονομικό επιτελείο.
Φυσικά και ενημερώθηκαν από τους υπουργούς καθώς βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της 12ης αξιολόγησης. Δεν… ενθουσιάστηκαν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά τελικά η ελληνική πρωτοβουλία φαίνεται ότι πέρασε καθώς η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς είχε να κάνει με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για να προστατευτούν οι φτωχότεροι από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης ειδικά τον Δεκέμβριο που θα δούμε τα… χειρότερα στους λογαριασμούς του ρεύματος.