Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕξοικονομώ - αυτονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα;

Εξοικονομώ – αυτονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα;

Τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Εξοικονομώ, όπως ανέφερε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου.

Όπως ανέφερε η πλατφόρμα είναι έτοιμη, ωστόσο γίνεται μια συστηματική διαδικασία ελέγχου ώστε να αποφευχθούν αστοχίες κατά την επίσημη λειτουργία της.

Παράλληλα ενός του πρώτου εξαμήνου του 2022 αναμένεται να ανοίξουν και τα προγράμματα Εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων για τις επιχειρήσεις αλλά και το «Ηλέκτρα», που αφορά τα κτήρια των Δήμων και το Δημόσιο.

Τα κονδύλια και η επιδότηση

Στο μεταξύ με  αυξήσεις της τάξης των 15% στα κονδύλια για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς αναμένεται να τρέξει το όλο πρόγραμμα καθώς καταγράφεται εκτίναξη του κόστους σε πολλά υλικά που χρησιμοποιούνται για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

.Μάλιστα,  πρόσφατα,  μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, πριν μία εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για πιθανή αναθεώρηση του προϋπολογισμού του προγράμματος. Τόνισε ότι «λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στα δομικά υλικά αποφασίσαμε την αύξηση του ανώτατου ορίου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά τετραγωνικό μέτρο στα 200 από τα 180 ευρώ, όπως επίσης αυξάνουμε κατά 15% τις μέγιστες τιμές κόστους ανά υλικό. Επίσης, αυξάνουμε την επιδότηση από 1.500 σε 2.500 ευρώ για επένδυση που αφορά στο λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», δηλαδή σε έξυπνες συσκευές, πρίζες, αισθητήρες, θερμοστάτες που μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση μέσα από την ορθολογική διαχείριση της καταναλισκόμενης ενέργειας.»

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, για τη νέα φάση του Προγράμματος, το ποσοστό ενίσχυσης θα φθάνει έως 75% και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 632 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέτρα για τα κτίρια – Κλιματικός νόμος

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είπε η ηγεσία του ΥΠΕΝ παρουσιάζοντας τον κλιματικό νόμο πέρα από το Εξοικονομώ στο πλαίσιο της στήριξης της προσπάθειας για μια «πράσινη μετάβαση» αναμένονται κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Άλλωστε με βάση το σχέδιο για τον κλιματικό νόμο προβλέπεται:

o Από το 2023, απαγόρευση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο Φ/Α σε νέες οικοδομές.

o Από το 2025 απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

o Από το 2030 απαγόρευση χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

o Στα ειδικά κτίρια (βιομηχανίες, αποθήκες, εμπορικά κτίρια κλπ.) με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ. για τα οποία οι οικοδομικές άδειες υποβάλλονται από την 1ηΙανουαρίου 2023, εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων και των ναών, καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης. Προβλέπεται δυνατότητα εξαιρέσεων σε μεμονωμένα κτίρια για λόγους μορφολογικούς ή αισθητικούς ή σε περιοχές με θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας, όπως παραδοσιακοί οικισμοί και διατηρητέα κτίρια

• Από 1 Ιανουαρίου 2023 οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ποσοτική καταγραφή μειώσεων/αυξήσεων εκπομπών CO2 που θα προέλθουν από τη λειτουργία του έργου.

o Το μέτρο αφορά στις εξής εγκαταστάσεις:

▪ Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών (ΧΥΤΑ, βιολογικοί καθαρισμού, ΚΔΑΥ κλπ.).

▪ Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης κτιριακού τομέα αθλητισμού και αναψυχής.

▪ Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες.

▪ Βιομηχανικές δραστηριότητες και συναφείς εγκαταστάσεις.

Όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις υποχρεούνται σε  κατ’ ελάχιστον μείωση εκπομπών CO2 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2022, αναγόμενα στην κατάλληλη μονάδα προϊόντος/έργου, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.

o Δίνεται η δυνατότητα αντιστάθμισης με φυτεύσεις/δασώσεις, πράσινα πιστοποιητικά κλπ..

o Για την παρακολούθηση των μέτρων, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοιες εγκαταστάσεις θα πρέπει να συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις. Η μη υποβολή επισύρει πρόστιμο το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

o Η πραγματοποίηση των ελέγχων όλων των εγκαταστάσεων ανατίθεται από τον φορέα εκμετάλλευσης εγκατάστασης σε πιστοποιημένο επαληθευτή.

o Πρόστιμο σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου μείωσης το οποίο δεν υπερβαίνει το 0,5% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ