Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSCenergy Holdings: Ιστορικό ρεκόρ στο ανεκτέλεστο έργων, πάνω από 800 εκατ. ευρώ

Cenergy Holdings: Ιστορικό ρεκόρ στο ανεκτέλεστο έργων, πάνω από 800 εκατ. ευρώ

Ιστορικό ρεκόρ στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για τους δύο κλάδους (Καλώδια και Σωλήνες) πέτυχε στο φετινό 9μηνο ο όμιλος Cenergy Holdings καθώς έφτασε στα 808 εκατ. ευρώ, έναντι 500 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2020.

Ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco βρίσκεται στην πλέον αναπτυξιακή και δημιουργική φάση της ιστορίας του, εν μέσω ανάληψης σημαντικότατων έργων σε παγκόσμιο επίπεδο, ευρισκόμενος μάλιστα στην αιχμή των εξελίξεων λόγω της «πράσινης» στροφής του πλανήτη.

Χθες ο όμιλος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου, με τη λειτουργική κερδοφορία να φτάνει στα 34,4 εκατ. ευρώ, 5 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, με τη διαφορά να οφείλεται στον τομέα των σωλήνων χάλυβα. Το αντίστοιχο ποσό για το εννεάμηνο του 2021 ανήλθε σε 82 εκατ. ευρώ, 14% υψηλότερο σε ετήσια βάση (εννεάμηνο 2020: 72 εκατ. ευρώ), επιβεβαιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης του ομίλου.

Ο κύκλος εργασιών στο φετινό εννεάμηνο έφτασε στα 766 εκατ. ευρώ, 21% ισχυρότερος από τα 635 εκατ. ευρώ που ήταν το 9μηνο του 2020. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη έφτασαν στα 35,2 εκατ. ευρώ, έναντι 24,2 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 30,6 εκατ. ευρώ, έναντι 18,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 4,0% των εσόδων (έναντι 2,9% στο 9μηνο 2020).

Η εμπορική ομάδα της Σωληνουργεία Κορίνθου εξασφάλισε σημαντικές παραγγελίες από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2021, ενισχύοντας την αισιοδοξία που έφερε η αύξηση της παραγωγής κατά το ίδιο τρίμηνο, αν και ο κλάδος καλωδίων εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη μερίδα του συνολικού ανεκτέλεστου. Πλέον όλα τα εργοστάσια του ομίλου είναι σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, κάτι που έδωσε ώθηση στη σημαντική βελτίωση μεγεθών το 9μηνο αλλά και το 3ο τρίμηνο.

Τα καλώδια και η επιστροφή του κλάδου σωλήνων

Ο κλάδος των καλωδίων προχώρησε αρκετά έργα που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης, όπως τα καλώδια inter-array για το έργο Doggerbank A και Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο και το καλωδιακό σύστημα για το αιολικό πάρκο Καφηρέας ΙΙ.  Η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων συνεχίστηκε επίσης ιδίως στις κύριες αγορές, σε Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επέστρεψε σε πλήρη παραγωγικό ρυθμό, καθώς ξεκίνησε την παραγωγή σωλήνων για τα έργα Israel Natural Gas Lines (INGL) και Snam που ανατέθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος.

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, το αρνητικό αποτέλεσμα μετάλλου στον κλάδο των καλωδίων που παρατηρήθηκε κατά το 2ο τρίμηνο εν μέρει αντιστράφηκε, αυξάνοντας το EBITDA κατά 17 εκατ. ευρώ. Συνάμα, τα περιθώρια κερδοφορίας παρέμειναν σε ικανοποιητικά διψήφια επίπεδα, τόσο για το τρίμηνο όσο και για την περίοδο έως σήμερα, παρά τον πληθωρισμό τιμών στις πρώτες ύλες και άλλους βασικούς πόρους.

Ηγέτης τα καλώδια, ανακάμπτουν οι σωλήνες

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings Αλέξης Αλεξίου με αφορμή τις ανακοινώσεις μεγεθών, «ο κλάδος των καλωδίων συνεχίζει μεν να οδηγεί την κερδοφορία του ομίλου, η Σωληνουργεία Κορίνθου όμως επέστρεψε σε πλήρες πρόγραμμα παραγωγής και λειτουργική κερδοφορία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε σημαντικά ενεργειακά έργα και αυξήσαμε το ανεκτέλεστο υπόλοιπό μας σε επίπεδα ρεκόρ. Οι πρόσφατες αναθέσεις της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου στην Ελλάδα, ενός αγωγού HFW στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα για λογαριασμό της Aker BP και του πρώτου υποθαλάσσιου έργου με τη Vattenfall στη Δανία είναι μερικά παραδείγματα των πετυχημένων προσφορών κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τέλος, η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς της Παραγράφου 232 συνεπάγεται ότι τα προϊόντα μας θα είναι και πάλι ανταγωνιστικά στην αγορά των ΗΠΑ όπου και θα κρίνονται αποκλειστικά από την υψηλή ποιότητά τους και την έμφαση στην εξυπηρέτηση που παραδοσιακά προσφέρουμε στους πελάτες μας στις ΗΠΑ».

Συνολικά, η Cenergy Holdings αναμένει ένα θετικό έτος, με σταθερές ροές εσόδων και ικανοποιητικά λειτουργικά περιθώρια, καθώς τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας των εταιρειών της και η στιβαρή λειτουργική τους δομή αποτελούν τη βάση για σταθερή βιώσιμη ανάπτυξη και εξέλιξη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ