Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕπίθεση στο Λίβερπουλ: Υπενθύμιση της ανάγκης για απόλυτη επαγρύπνηση;- Γράφει ο Κ....

Επίθεση στο Λίβερπουλ: Υπενθύμιση της ανάγκης για απόλυτη επαγρύπνηση;- Γράφει ο Κ. Αλαφογιώργος

Ο φερόμενος ως δράστης της έκρηξης, που σημειώθηκε σε ένα ταξί στο Λίβερπουλ (βόρεια Αγγλία) την Κυριακή, προετοίμαζε την επίθεση επί “τουλάχιστον” επτά μήνες. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία. Πρόκειται άραγε, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, για μια υπενθύμιση της ανάγκης για απόλυτη επαγρύπνηση; Ας εξετάσουμε την σειρά των γεγονότων:

Την Κυριακή εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός μέσα σε ένα ταξί στην πόλη της βόρειας Αγγλίας, Λίβερπουλ. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε από έναν επιβάτη του ταξί, ο οποίος και σκοτώθηκε από την έκρηξη. Αρχικά, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως γνωρίζει την ταυτότητα του επιβάτη, αλλά δεν είναι σε θέση να τη δημοσιοποιήσει, ενώ χαρακτήρισε “τρομοκρατική ενέργεια” το περιστατικό και σημείωσε ότι το κίνητρο δεν είναι σαφές. Μια ημέρα μετά και συγκεκριμένα Δευτέρα βράδυ, η βρετανική αστυνομία έδωσε δημοσιότητα το όνομα του άνδρα που βρίσκεται πίσω από την έκρηξη.

“Οι έρευνές μας βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο νεκρός είναι ο 32χρονος Ιμάντ αλ Σουαλμίν” δήλωσε ο Άντριου Μικς από την Αστυνομία του Μείζονος Μάντσεστερ σε ανακοίνωσή του.

Ο ήρωας… οδηγός αποτρέπει μια φρικτή καταστροφή

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο οδηγός του ταξί, Ντέιβιντ Πέρι, θεώρησε ότι ο επιβάτης είχε ύποπτη συμπεριφορά και τον κλείδωσε μέσα στο ταξί προτού διαφύγει. Ο οδηγός τραυματίστηκε από την έκρηξη και ο επιβάτης σκοτώθηκε.“Ο οδηγός με τις ηρωικές προσπάθειές του κατάφερε να αποτρέψει αυτό που θα ήταν μια απόλυτα φρικτή καταστροφή”, δήλωσε η δήμαρχος του Λίβερπουλ Τζόαν Άντερσον στο BBC, επιβεβαιώνοντας ότι είχε “κλείσει τις πόρτες” του αυτοκινήτου.

“Τρομοκρατική ενέργεια- Να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση”

Την επομένη της έκρηξης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η εν λόγω έκρηξη σε ταξί έξω από νοσοκομείο στο Λίβερπουλ, το οποίο η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια, είναι μια υπενθύμιση της ανάγκης “να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση”.

“Δεν μπορώ να σχολιάσω τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ή το κίνητρό της, αλλά είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να παραμείνουμε όλοι σε απόλυτη επαγρύπνηση”, τόνισε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας παράλληλα πως “ο βρετανικός λαός δεν πρόκειται ποτέ να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία”.

“Σοβαρό” το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο βρετανικό έδαφος

Εν κατακλείδι, αστυνομία και Μπόρις Τζόνσον θεωρούν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο και σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία, μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί κάποιο ιδεολογικό κίνητρο, αλλά τονίζεται από την αστυνομία πως “οι έρευνές έδειξαν πως ο Αλ Σουίλμιν υπέφερε από επεισόδια ψυχικής ασθένειας, κάτι που θα αποτελέσει εν μέρει τη βάση των ερευνών μας”.

Σημειώνεται παράλληλα πως οι τέσσερις άνδρες, που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την έκρηξη αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ανάκρισή τους, ενώ ο οδηγός του ταξί, ο οποίος τραυματίστηκε από την έκρηξη, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκε.

Η Βρετανία δεν έκατσε πάντως με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς αναβάθμισε σε “σοβαρό” το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο βρετανικό έδαφος. Ως εκ τούτου δηλώνει ότι θα “παραμείνει σε επαγρύπνηση”.

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ