Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧ.Α.: Η ανθεκτική ζώνη των 910 μονάδων, το +3,38% του μεσαίου χώρου...

Χ.Α.: Η ανθεκτική ζώνη των 910 μονάδων, το +3,38% του μεσαίου χώρου και οι εισροές στη ΔΕΗ

Η διάψευση των προσδοκιών για ενδεχόμενη είσοδο κι άλλων μετοχών πέραν της ΔΕΗ στον MSCI, σε συνδυασμό με τα καθημερινά ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα, έφεραν «μούδιασμα» των αγοραστών στην ελληνική αγορά που την Παρασκευή συμπλήρωσε το 4ο διαδοχικό αρνητικό κλείσιμο. Η αγορά φλέρταρε με την υπέρβαση των 920 μονάδων, ώστε να βάλει πλώρη για την αντίσταση των 930 μονάδων που είναι τα προηγούμενα υψηλά, όμως δεν κατάφερε να την ολοκληρώσει.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γ.Δ. κέρδισε 0,78% το πενθήμερο και αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα είναι ότι ισχυρή διάθεση ρευστοποιήσεων που θα οδηγούσαν την αγορά κάτω από την περιοχή των 910 – 900 μονάδων, ακυρώνοντας τα έως τώρα κεκτημένα, δεν υπήρξαν. Ένα άλλο στοιχείο της εβδομάδας ήταν η αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών που ανήλθε στα 72 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 20,7% έναντι της αμέσως προηγούμενης.

Φυσικά, η αύξηση των συναλλαγών οφείλεται στη ΔΕΗ που στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις έχει διακινήσει 137 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 14,7 εκατ. μετοχές, λόγω της εισαγωγής της στον MSCI Global Standard Greece.

Η μετοχή της ΔΕΗ θα εισαχθεί στο δείκτη την επόμενη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά την εισαγωγή των 150.000.000 νέων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, όπου θα ανεβάσουν την κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης πέριξ των 4 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές εισροές στη μετοχή από τα passive funds που ακολουθούν τον MSCI, οπότε στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης αναμένεται ισχυρό rebalancing που αν κρίνουμε από την κινητικότητα της μετοχής στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, ίσως είναι εκρηκτικό.

Φαίνεται πως οι τελικές εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσες είχε εκτιμήσει η Societe Generale, που παρακολουθεί συστηματικά τους δείκτες MSCI και τις εκάστοτε αναθεωρήσεις. Η Societe είχε εκτιμήσει ότι η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI θα έφερνε εισροές ύψους 47,7 εκατ. ευρώ. Όμως, σε αυτούς τους υπολογισμούς που είχαν γίνει στις 15 Οκτωβρίου δεν είχε ληφθεί υπόψη η «μεγέθυνση» της ΔΕΗ μέσα από την αύξηση κεφαλαίου, το ύψος της οποίας έφθασε τα 1,35 δισ. ευρώ έναντι αρχικού ελάχιστου ορίου 750 εκατ. ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα, η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα φέρει στη μετοχή της ΔΕΗ πρόσθετα κεφάλαια τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως συνήθως συμβαίνει, θα διαχυθούν ευρύτερα στην αγορά.

Στον αντίποδα δεν επιβεβαιώθηκαν κάποια σενάρια για είσοδο της Εθνικής (ή και της Μυτιληναίος) στο δείκτη MSCI Global Standard Greece, ενώ παρέμεινε στο δείκτη η μετοχή της Jumbo, για την οποία υπήρχαν φόβοι ότι θα διαγραφεί. Πλέον, ο MSCI Global Standard Greece περιλαμβάνει έξι ελληνικές μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ), με τις τρεις τελευταίες να έχουν εισαχθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Ξεχώρισε ο Mid Cap το πενθήμερο

Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της εβδομάδας που παρήλθε ήταν η σημαντική βελτίωση της εικόνας των μετοχών του μεσαίου χώρου, καθώς ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 3,38% το πενθήμερο, επανερχόμενος ξανά πάνω από τις 1.500 μονάδες. Ο Mid Cap στη συνεδρίαση της Πέμπτης βρέθηκε πολύ κοντά στις 1.519,90 μονάδες που είναι τα υψηλά δεκαετίας, στα οποία είχε κλείσει στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Στην περιοχή των 1.520 μονάδων ο Mid Cap είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2011.

Πιέσεις στην Εθνική, στο +3,62% τα ΕΛΠΕ

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή της Εθνικής πιέστηκε σε ποσοστό 3,14% λόγω της διάψευσης των προσδοκιών εισόδου στον MSCI, ενώ η Jumbo έκλεισε στο +1,28% λόγω παραμονής σ’ αυτόν. Από εκεί και πέρα, ξεχώρισε θετικά (+3,62%) η μετοχή των ΕΛΠΕ ύστερα από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την Πέμπτη, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν και οι Motor Oil, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, πτώση άνω του 2% είχαν οι ΟΤΕ και ΟΛΠ, στο -1,98% η Πειραιώς, ενώ πλέον του 1% έχασαν οι ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, ElvalHalcor και ΕΥΔΑΠ. Στον Mid Cap κέρδη 4,08% είχε η Attica Bank και άνω του 1% οι Autohellas, Profile και Πλαστικά Θράκης, ενώ υποχώρησαν οι Intrakat (-3,42%), ΕΥΑΘ, Quest Συμμετοχών, Έλτον και Τεχνική Ολυμπιακή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ