Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔΕΗ – MSCI: Από το χείλος της χρεοκοπίας στην ελίτ των δεικτών

ΔΕΗ – MSCI: Από το χείλος της χρεοκοπίας στην ελίτ των δεικτών

Η μετοχή της ΔΕΗ θα εισαχθεί στο δείκτη την επόμενη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά την εισαγωγή των 150.000.000 νέων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, όπου θα ανεβάσουν την κεφαλαιοποίηση πέριξ των 4 δισ. ευρώ. Έτσι, στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης 16/11, αναμένεται ισχυρό rebalancing που αν κρίνουμε από την κινητικότητα της μετοχής στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, ίσως είναι εκρηκτικό.

Αντιθέτως, δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες για είσοδο της ΔΕΗ ή της Μυτιληναίος στο δείκτη, ενώ δεν υπήρξε καμιά διαγραφή. Ωστόσο, μια αλλαγή υπήρξε στον MSCI Small Cap Greece όπου διαγράφηκε η μετοχή του ΟΛΠ, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου.

Πλέον, ο MSCI Global Standard Greece περιλαμβάνει έξι ελληνικές μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank και ΔΕΗ), ανεβάζοντας έστω και λίγο τη στάθμιση του Χ.Α. διεθνώς.

Θυμίζουμε ότι στη μετοχή της ΔΕΗ έχουν διακινηθεί στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις 115 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν αλλάξει χέρια 12.614.845 μετοχές. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές εισροές στη μετοχή από τα passive funds που ακολουθούν τον MSCI.

Φαίνεται πως οι τελικές εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ όσες είχε εκτιμήσει η Societe Generale, που παρακολουθεί συστηματικά τους δείκτες MSCI και τις εκάστοτε αναθεωρήσεις. Η Societe είχε εκτιμήσει ότι η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI θα έφερνε εισροές ύψους 47,7 εκατ. ευρώ. Όμως, σε αυτούς τους υπολογισμούς που είχαν γίνει στις 15 Οκτωβρίου δεν είχε ληφθεί υπόψη η «μεγέθυνση» της ΔΕΗ μέσα από την αύξηση κεφαλαίου, το ύψος της οποίας έφθασε τα 1,35 δισ. ευρώ έναντι αρχικού ελάχιστου ορίου 750 εκατ. ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα, η αναβάθμιση εκτιμάται ότι θα φέρει στη μετοχή της ΔΕΗ πρόσθετα κεφάλαια τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως συνήθως συμβαίνει, θα διαχυθούν ευρύτερα στην αγορά.

«Κλείδωσε» χθες με ανακοίνωση του οίκου Morgan Stanley Capital International η είσοδος της ΔΕΗ στο δείκτη MSCI Global Standard Greece, αλλάζοντας τα δεδομένα για την Επιχείρηση αλλά και εν γένει την ελληνική αγορά. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι έως πριν δυόμισι χρόνια η ΔΕΗ ήταν ο απόλυτος συστημικός κίνδυνος με τεράστια χρέη, μηδενική ορατότητα και κεφαλαιοποίηση στα 278 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα μπαίνει στην… ελίτ των δεικτών, με κεφαλαιοποίηση (προσεχώς) 4 δισ. ευρώ, είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ