Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Εικόνες χάους στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με το ertnews.gr, εκατοντάδες μετανάστες κατασκήνωσαν για να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο υπό χαμηλές θερμοκρασίες και παραμένουν μέχρι σήμερα κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι δεν άντεξαν και κατέληξαν από το ψύχος.

Βίντεο από την περιοχή δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες να προχωρούν προς τα πολωνικά σύνορα κοντά στο χωριό Κουζνίτσα και κάποιους να προσπαθούν να ρίξουν φράχτη χρησιμοποιώντας φτυάρια και διάφορα άλλα εργαλεία. Εικόνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την πολωνική αστυνομία δείχνουν σκηνές μεταναστών και φωτιές που έχουν ανάψει αυτοί στην λευκορωσική πλευρά του συρματοπλέγματος. Σύμφωνα με την συνοριοφρουρά της Πολωνίας, την οποία επικαλείται το Reuters, περίπου 800 άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στην λευκορωσική πλευρά του φράχτη από ομάδα έως και 4.000 μεταναστών που βρίσκονται εκεί και στα γύρω δάση.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα πως η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ». «Το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων είναι προς το εθνικό συμφέρον μας. Όμως σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης. «Αυτή η υβριδική επίθεση του καθεστώτος (του λευκορώσου προέδρου) Λουκασένκο έχει στόχο όλους μας. Δεν θα αφήσουμε να μας εκφοβίσει και θα υπερασπιστούμε την ειρήνη στην Ευρώπη μαζί με τους εταίρους μας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Πολωνικής κυβέρνησης έφτασε μάλιστα να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι αναμένει ένοπλη κλιμάκωση από τη Λευκορωσία. Ο ίδιος ανέφερε ότι στην Κουζνίτσα εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 4.000 άνθρωποι και εντός της Λευκορωσίας άλλοι 10.000 βαδίζουν προς τα σύνορα με την Πολωνία.

Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας ότι το Μινσκ βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες παράνομης διέλευσης χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.

Τέλος, ο Πολωνός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα σύνορα και αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να αυξηθεί η ένταση τις ερχόμενες ημέρες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ