Ψηφιακό δείχνει να είναι το μέλλον του τομέα της ενέργειας, με τα στελέχη του κλάδου να αποδίδουν στην τεχνολογία ρόλο-κλειδί για την εξασφάλιση μακροχρόνιας ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των CEOs στην ενέργεια σχεδιάζει αύξηση των επενδύσεων σε καινοτόμες τεχνολογίες, σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Επιπρόσθετα, το 86% των CEOs στην ενέργεια βλέπουν το disruption στην τεχνολογία περισσότερο ως ευκαιρία παρά απειλή, φανερώνοντας μια ισχυρή αίσθηση αισιοδοξίας σχετικά με την τεχνολογική καινοτομία και τις μελλοντικές επιπτώσεις της.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα CEO Outlook της KPMG για το 2021. Η έκθεση για το 2021 δείχνει σημαντική αύξηση του αριθμού των CEOs του κλάδου της ενέργειας, που θεωρούν τον περιβαλλοντικό κίνδυνο ως την μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τομέα του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού.
Σχεδόν το ένα τρίτο των CEOs υποστηρίζει ότι η πρόσληψη και η διατήρηση των εργαζομένων αποτελεί την κορυφαία λειτουργική προτεραιότητα. Ειδικότερα, ο “πόλεμος των ταλέντων” βρέθηκε στο προσκήνιο για τους CEOs της ενέργειας, ως η κορυφαία λειτουργική προτεραιότητα, με το 29% να υπογραμμίζει την προσέλκυση και διατήρηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού ως το κλειδί για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια.
Πόλεμος ταλέντων
Η προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού επίσης φαίνεται να δίνει ώθηση στις προσλήψεις, με το 86% των επικεφαλής του κλάδου της ενέργειας να σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολούμενων την περίοδο αυτή. Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το ένα τέταρτο των CEOs πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο όφελος για έναν οργανισμό με ποικιλομορφία και χωρίς αποκλεισμούς είναι η ικανότητα προσέλκυσης ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων των Gen Z και των millenials – που έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό ανταπόκρισης σε αυτήν την κατηγορία.
Συνεργασίες με startups
Οι συνεργασίες επίσης συγκεντρώνουν την προσοχή του κλάδου, με περισσότερους από τους μισούς (59%) CEOs να σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινοπραξίες του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από το ένα τρίτο (37%) των ηγετικών στελεχών του κλάδου αναζητούν συνεργασίες με καινοτόμες start-up εταιρείες στους τομείς του FinTech, InsurTech ή HealthTech.
Επίσης, 50% των CEOs εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας των δικών τους προγραμμάτων επιτάχυνσης (accelerators) και θερμοκοιτίδων (incubators). Επιπλέον, η διάθεση για στρατηγικές δραστηριότητες στην αγορά και επενδύσεις σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης παραμένει αμετάβλητη.
Σε ποσοστό 26%, οι επικεφαλής του κλάδου λένε ότι οι Εξαγορές & Συγχωνεύσεις θα ενταχθούν στους στρατηγικούς στόχους τους τα επόμενα τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από το ένα τρίτο (31%) των CEOs διερευνούν στρατηγικές συμμαχίες με τρίτους.
Επιπλέον, το ένα τέταρτο (25%) των CEOs του κλάδου εξετάζει εναλλακτικές οργανικής ανάπτυξης, όπως η καινοτομία, η Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D), οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και οι προσλήψεις.