Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιος φοβάται την αύξηση των επιτοκίων;

Ποιος φοβάται την αύξηση των επιτοκίων;

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Δεκεμβρίου αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μέχρι τότε, θα έχουν δημοσιευτεί τα στοιχεία και για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο και θα έχει φανεί περισσότερο η έκταση της «ζημιάς» από την ενεργειακή κρίση. Μιας ζημιάς που πήρε διαστάσεις τον Οκτώβριο με τον πληθωρισμό να κλείνει στο 4,2% δηλαδή δύο φορές πάνω από το όριο «παρέμβασης» της ΕΚΤ.

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένουν ότι το φαινόμενο της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια θα είναι παροδικό και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μετά το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Παρά τις καθησυχαστικές τοποθετήσεις βέβαια, δεν λείπει ο προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί τελικώς να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων ακόμη και μέσα στο 2022. Ήδη, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν θέσεις… μάχης.

Στην αγορά, όσοι εκταμιεύουν αυτή την περίοδο στεγαστικά δάνεια, επιλέγουν το σταθερό αντί του κυμαινόμενου. Ουσιαστικά είναι μονόδρομος καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το σταθερό είναι φθηνότερο από το κυμαινόμενο κάτι που δε συνηθίζεται. Άρα, η νέα γενιά δανειοληπτών, δεν έχει αναλάβει επιτοκιακό κίνδυνο. Ακόμη και το δημόσιο, αισθάνεται καλά με το δανειακό του χαρτοφυλάκιο καθώς σε ποσοστό άνω του 90%, το ελληνικό χρέος τοκίζεται με σταθερό επιτόκιο. Βεβαίως υπάρχει το θέμα της αύξησης του κόστους για τον νέο δανεισμό, σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμάται ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 4-5 χρόνια, σοβαρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού λόγω τόκων δεν θα υπάρξει.

Που εντοπίζεται το πρόβλημα; Στα δάνεια που χορηγήθηκαν προς 10-15 ετών, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, ελάχιστα έχουν αντιληφθεί το τι σημαίνει επιτοκιακός κίνδυνος καθώς η κρίση μετά το κανόνι της lehman brothers υποχρέωσε όλες τις κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν την πολιτική υψηλότερων επιτοκίων που ακολουθούσαν μέχρι τότε.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αρχίζει να επιστρέφει στο τραπέζι. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ