Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε ιστορικά υψηλά η Quest Συμμετοχών, μια ανάσα από τον FTSE 25

Σε ιστορικά υψηλά η Quest Συμμετοχών, μια ανάσα από τον FTSE 25

Μια ανάσα από το να μπει – για πρώτη φορά στην ιστορία της – στην ελίτ του ελληνικού χρηματιστηρίου και στον FTSE, με τις 25 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες της εγχώριας κεφαλαιαγοράς βρίσκεται πλέον η Quest Συμμετοχών. Η μετοχή έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 17,12 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 3,76%, ενώ πλέον η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 611,8 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μετοχή – φαινόμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με… αθόρυβο σχετικά τρόπο έχει δώσει ιλιγγιώδεις αποδόσεις, οι οποίες βεβαίως αντανακλούν την εξαιρετική επιχειρηματική πορεία του ομίλου που τα τελευταία χρόνια πάει από το καλό στο καλύτερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Quest Συμμετοχών ενισχύεται το μήνα Οκτώβρη κατά 22,3% και είναι η πρώτη σε απόδοση τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap, ενώ σε επίπεδο 10μήνου 2021 ενισχύεται σε ποσοστό 63,83%. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι από τα χαμηλά των 0,4267 ευρώ που βρέθηκε στις 7 Ιουνίου 2012, όταν η χώρα φλέρταρε με το Grexit, η μετοχή καταγράφει ιλιγγιώδες ράλι σε ποσοστό +3.912%! Πρόκειται για απόδοση που σπάνια συναντάται στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς παραπέμπει σε εποχές… φούσκας του 1999, όμως η Quest κάθε άλλο παρά φούσκα είναι.

Μάλιστα, ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 29 Οκτωβρίου του 2020 η μετοχή είχε πέσει ενδοσυνεδριακά στα 7,60 ευρώ, που σημαίνει ότι ενισχύεται έκτοτε περί το 120%.

Δεν αποκλείεται από την προσεχή Δευτέρα η μετοχή της Quest Συμμετοχών να ανήκει πλέον στην ελίτ του Χ.Α. και στον Large Cap, κάτι που θα κριθεί στο σημερινό κλείσιμο της μετοχής, σε συνάρτηση με το κλείσιμο κάποιων άλλων τίτλων.

Η Quest Συμμετοχών με κεφαλαιοποίηση 611,8 εκατ. ευρώ βρίσκεται στην 23η θέση της κατάταξης στο σύνολο του Χρηματιστηρίου, όμως αν αφαιρεθούν οι Prodea Investments και Καρέλιας που έχουν περιορισμένο free float (άρα χωρίς πιθανότητες για εισαγωγή σε δείκτες), τότε η Quest ανεβαίνει στην 21η θέση.

Θυμίζουμε ότι η Quest είναι η πρώτη επιλαχούσα για είσοδο στον Large Cap και αν σήμερα μπορέσει και πλασαριστεί στην 20η θέση της κατάταξης των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., τότε αυτόματα θα εισαχθεί στους «μεγάλους». Αν ξεπεράσει στο σημερινό κλείσιμο τη Σαράντης που υπερέχει μόλις κατά 1 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, τότε θα εισαχθεί στον FTSE 25, εκτοπίζοντας τη μετοχή της ΕΧΑΕ της οποίας η κεφαλαιοποίηση έχει κατέλθει στα 224,19 εκατ. ευρώ.

Ιλιγγιώδη μερίσματα το τελευταίο 10μηνο

Η Quest οδεύει για την ιστορικά καλύτερη χρήση της, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση 111,9% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ) φτάνοντας τα 23,39 εκατ. ευρώ. Και βέβαια, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Cardlink στον όμιλο Worldline, έχει «χτίσει» ένα καθαρό ταμείο που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, «κουμπαράς» που ελάχιστες εισηγμένες έχουν.

Πρόσφατα ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 1,25 ευρώ ανά μετοχή μετά την πώληση της Cardilink, διένειμε 0,285 ευρώ τον περασμένο Ιούνιο, ενώ είχε μοιράσει και άλλο 0,30 ευρώ ανά μετοχή το Δεκέμβριο του 2020. Έτσι, μέσα σε περίπου δέκα μήνες έχει κάνει κεφαλαιακές διανομές που φτάνουν στα 1,835 ευρώ ανά μετοχή!

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ