Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο υδρογόνο και το βιομεθάνιο μπαίνουν δυναμικά στην ενεργειακή ατζέντα

Το υδρογόνο και το βιομεθάνιο μπαίνουν δυναμικά στην ενεργειακή ατζέντα

Οι επενδύσεις που γίνονται σε δίκτυα φυσικού αερίου, αλλά και οι στρατηγικές ανάπτυξης που προωθούνται από τις εταιρίες του κλάδου πλέον συμπεριλαμβάνουν τη νέα γενιά καυσίμων, όπως το υδρογόνο ή το βιομεθάνιο. Αν και ακόμη μένουν πολλά να γίνουν σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης με αιχμή τα δυο νέα αυτά καύσιμα όλοι εστιάζουν στο πώς θα τα αξιοποιήσουν ως διάδοχα των συμβατικών καυσίμων.  Δεν είναι τυχαίο, όπως παρατηρούν, παράγοντες της αγοράς ότι στη Γερμανία με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από ερευνητικά  έργα με αιχμή το υδρογόνο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Energean

Στο φόντο αυτό σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας από το βήμα του 4ου Athens Investment Forum, «η πράσινη μετάβαση που οραματιζόμαστε απαιτεί μια ολιστική αντιμετώπιση, που αφορά τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά ενέργειας και εστιάζει ταυτόχρονα στο παρόν και το μέλλον». Για αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας θέτει τις βάσεις για μια βιώσιμη οικονομικά πορεία προς την πράσινη ενέργεια, επενδύοντας  στο φυσικό αέριο που είναι το καύσιμο-γέφυρα, αλλά και σε καινοτόμες λύσεις και νέες τεχνολογίες.

«Οι υποδομές φυσικού αερίου, στις οποίες επενδύουμε, θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στον δρόμο προς την απανθρακοποίηση, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν αργότερα και για νέες μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο» υπογράμμισε ο κ. Ξιφαράς, που υπενθύμισε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου με το έργο White Dragon, ενώ έχει εισέλθει δυναμικά στις ΑΠΕ με ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW.

Υπενθυμίζεται ότι και η Energean προωθεί σχέδιο για τη δημιουργία της μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και παραγωγής υδρογόνου στη Βόρεια Ελλάδα κοντά στην πετρελαιοφόρα περιοχή του Πρίνου.

Ο ΔΕΣΦΑ

Επίσης ο κ. Παναγιώτης Πανούσος, Διευθυντής Ενεργειακής Μετάβασης του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας την Πέμπτη στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργάνωσε το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου σημείωσε ότι 14 10 2021 | 16:11

Στη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης και στο ρόλο του υδρογόνου αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Πανούσος, Διευθυντής Ενεργειακής Μετάβασης του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας την Πέμπτη στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στα επενδυτικά πλάνα του Διαχειριστή, ο κ. Πανούσος σημείωσε ότι οι επενδύσεις «κοιτούν προς το μέλλον» όπως αυτό διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και με τους νέους όρους που θέτουν η εξοικονόμηση ενέργειας, ο εξηλεκτρισμός και τα ανανεώσιμα αέρια.

«Το υδρογόνο θα έχει το ρόλο του στο σύστημα, η αγορά υδρογόνου πρέπει να καλύπτει το κομμάτι της βιωσιμότητας και της αξιοπιστίας και να αναπτυχθεί με έναν οικονομικά συμφέροντα τρόπο για τον καταναλωτή» σημείωσε και πρόσθεσε ότι μελλοντικά θα αναπτυχθεί και το πράσινο υδρογόνο το οποίο βασίζεται στις ΑΠΕ.

Ως προς το ρόλο του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Πανούσος τόνισε ότι ναι μεν ο Διαχειριστής θα μεταφέρει το υδρογόνο που θα παράξει η αγορά αλλά όπως τόνισε η εταιρεία θέλει να έχει το ρόλο της στη διαμόρφωση του μελλοντικού πλαισίου. Για το λόγο αυτό ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει στα διεθνής φόρα και στους οργανισμούς ενώ σε εθνικό επίπεδο συμμετέχει στην εθνική επιτροπή που σχεδιάζει τη στρατηγική για το υδρογόνο.

Ο κ. Πανούσος επεσήμανε και το ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ για το βιομεθάνιο, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγή. «Μιλάμε πολύ για υδρογόνο στην Ελλάδα αλλά ξεχνάμε το ρόλο του βιομεθανίου. Προσπαθούμε να αναδείξουμε την αλυσίδα αξίας παραγωγής του βιομεθανίου, μπορεί να παραχθεί σε σημαντικές ποσότητες στη χώρα μας και χωρίς να χρειάζεται μετατροπή το σύστημα μεταφοράς ή η τελική κατανάλωση», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Πανούσος σημείωσε ότι η στρατηγική του ΔΕΣΦΑ διαμορφώνεται πλέον μέχρι το 2050 λαμβάνοντας υπ’  όψν όλα τα νέα δεδομένα ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Διαχειριστή σε σημαντικά έργα που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του υδρογόνου όπως το White Dragon για παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.

Το White Dragon

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο κατατέθηκε η εθνική πρόταση «White Dragon» στην ελληνική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου από μία ομάδα εταιριών στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου, σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, την Motor Oil, την Σωληνουργεία Κορίνθου, τον TAP και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπέβαλαν, προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ε.Ε., την επενδυτική πρότασή τους, συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. Ευρώ, για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελληνική επικράτεια, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Το έργο «White Dragon» θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας. Η παραγόμενη θερμότητα, ως παραπροϊόν της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, data centers, θερμοκήπια κ.λπ.).

Επιπλέον, βασικός στόχος του έργου «White Dragon» αποτελεί η ανάπτυξη, από τις συνεργαζόμενες εταιρίες, ενός ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Ερευνητικού Κέντρου Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κόμβου Υδρογόνου Υψηλής Τεχνολογίας, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία.

Ιδιαίτερα σημαντική, τέλος, είναι και η σκοπούμενη αναβάθμιση και κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών (ηλεκτρικά δίκτυα και αγωγοί φυσικού αερίου). Πρωτίστως οι αγωγοί φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την μεταφορά του πράσινου υδρογόνου για άλλες χρήσεις, όσο και για την έμμεση αποθήκευσή του. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί, η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για Ενεργειακό Συμψηφισμό (Energy Net Metering), ως μία επιλογή μετάβασης έως την πλήρη ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου. Για την επιτάχυνση αυτής της ανάπτυξης, στο πλαίσιο του «White Dragon», αρχικά θα γίνει προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ώστε να μπορεί να δεχθεί αυξανόμενα ποσοστά υδρογόνου, που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του καυσίμου και θα βοηθήσουν στο ξεκίνημα της αγοράς του υδρογόνου.

Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί μελέτη και κατασκευή ενός αποκλειστικού αγωγού μεταφοράς υδρογόνου στην Ελλάδα (hydrogen backbone pipeline), καθώς και η υλοποίηση των πρώτων έργων υδρογόνου για τον κλάδο των μεταφορών (απορριμματοφόρα, φορτηγά, τραίνα, αυτοκίνητα) με τις κατάλληλες υποδομές για τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου (HRS) και την οδική μεταφορά και διανομή του. Ο αποκλειστικός αγωγός μεταφοράς υδρογόνου θα  προσφέρει δυνατότητες διασύνδεσης των αποκεντρωμένων μονάδων παραγωγής πράσινου υδρογόνου με τους μεγάλους τελικούς  καταναλωτές (διυλιστήρια, βιομηχανικές μονάδες, κ.λπ.) ώστε να τους βοηθήσει να «πρασινίσουν» τις παραγωγικές τους διαδικασίες, αλλά και τις δυνατότητες διασύνδεσης με αντίστοιχα συστήματα γειτονικών χωρών. Τέλος, μέσω του ολοκληρωμένου έργου «White Dragon» θα διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και η εξαγωγής υδρογόνου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, που ήδη συνδέει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές αγορές.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ