don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο κύκλος του Ευάγγελου, ο ασυγκράτητος Σωκράτης, ραντεβού στον Κουρσάρο, η κίνηση των 100 εκατομμυρίων του Big John και ο υπουργός που… προτρέχει

*Επειδή έχω καταλάβει, πως σας ενδιαφέρουν και τα… παρα-πολιτικά, λέω να σας ξεκινήσω από το 5ο Συνέδριο του “Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση”, με κεντρικό θέμα/ερώτημα: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα. Χθες και σήμερα διεξάγεται η διημερίδα (και με φυσική παρουσία, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη) με το σημερινό πάνελ (Τρίτη 12/10) να απαρτίζεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον Βασίλη Ψάλτη (συντονιστής ο Κώστας Καλλίτσης). Γιατί εστιάζω στον “Κύκλο Ιδεών…”; επειδή το τελευταίο διάστημα ο μεν Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν δις δηκτικός και προς την κυβέρνηση (στα θέματα της ΑΟΖ/απόρροια της συμφωνίας Ελλάδος-Γαλλίας και των πολλών απωλειών συνανθρώπων μας, λόγω πανδημίας Covid-19). O δε έτερος Ευάγγελος-Μυτιληναίος- με αφορμή την περίφημη-πλέον- ρήση του, πως “ζούμε την τέλεια καταιγίδα…” στο ενεργειακό. Διακρίνω μία σύμπλευση των δύο Ευάγγελων ή κάνω λάθος. Για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου μέσω του διαδικτύου  (Youtube & Facebook Live). Μπορεί επίσης – εφόσον επιθυμεί – να υποβάλει ερωτήσεις και να συμμετάσχετε στη συζήτηση μέσω των ακόλουθων email: ekyklos.gr@gmail.com  & info@ekyklos.gr 

*Σας είχα προϊδεάσει, τελευταία, για το ότι η επόμενη κίνηση του Σωκράτη (ένας είναι…) θα είναι στον ευρύτερο χώρο, όπου δραστηριοποιείται η Intrakat. Και το ότι το δίδυμο Σουρέτη-Κούτρα είναι κοντά σε ακόμη ένα deal. Αυτή τη φορά projects, που είναι υπό την σκέπη της Intra Development (1) και ειδικότερα το τμήμα, που αφορά στην Μύκονο. Branded Hotel Μύκονος • 50%/50% Intradevelopment και London and Regional Properties • Καλό Λιβάδι Μύκονος – 2 ξενοδοχεία 150κλινών σε 90στρ. • Conventional Hotel 75 κλειδιά • Villa Hotel 12 Βίλλες • 1 βίλλα σε ανεξάρτητο όμορο οικόπεδο 8.5 στρ. Το συγκεκριμένο είναι το ζητούμενο, στην συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από δυνατό, πολύ δυνατό αγοραστή.

(1) λεπτομέρειες στο PowerPoint της παρουσίασης του Ομίλου, στην Ετήσια Ενημέρωση των Επενδυτών (στις 20 Μαΐου). Στις σελίδες 18-19 αναλυτικά για το συγκεκριμένο.

*Τι παίζει με τον Καμπά ή Reds επί το νεότερον. Μου κίνησε την περιέργεια, καθώς στην συνεδρίαση της 6ης Οκτωβρίου έγιναν, όλα κι όλα 57 κομμάτια. Και αίφνης, στην χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 1.010.000 τμχ με συναλλαγές στο εύρος των 2,31-2,56 και κλείσιμο στα 2,54 ευρώ, με άνοδο 8,55% σε μία ημέρα που η αγορά διόρθωσε κατά 0,96%. Η απάντηση βρίσκεται στην συναλλαγή, μέσω 2 πακέτων για 820.000 στα 2,30 ευρώ (στις 15.34′.15″) και για 157.000 επίσης στα 2,30 ευρώ (στις 15.34′.54″). Βλέπω εξελίξεις, και μάλιστα άμεσα, σε Μαρίνα Αλίμου και Cambas Project. Για να δούμε, τι μάθουμε από τις κινήσεις του προέδρου (και μέτοχο/κάτοχο του 11,5%) Χρήστου Παναγιωτακόπουλου.

*Αυτό και εάν είναι deal. Ο δισεκατομμυριούχος των τάνκερς John Fredriksen, Νορβηγός που διαθέτει και… χρυσό κυπριακό διαβατήριο αγόρασε το 5,5%  του μεγαλύτερου bluechip του χώρου, της Euronav, που μέχρι το 2015 είχε στις τάξεις της τον Πήτερ Λιβανό και γενικός της διευθυντής σήμερα είναι ο Σταμάτης Μπουρμπούλης. Ο Big John, όπως είναι γνωστός στη ναυτιλία, είναι το Νο1 στα τάνκερς παγκοσμίως. Είναι ο δεύτερος μεμονωμένος μέτοχος σε μέγεθος. Τον τελευταίο μήνα η τιμή της μετοχής ανέβηκε κατά 27,7% και εκτιμάται ότι ήδη ο Big John έχει αποφέρει κέρδη. H τιμή της μετοχής ήταν χθες στα 9,15 ευρώ και ο John έχει στην κατοχή του κάτι παραπάνω από 12 εκατομμύρια μετοχές, αξίας άνω των 120 εκατομμυρίων. Ο Fredriksen έχει δύο κόρες, εξωστρεφείς είναι η αλήθεια, οι οποίες ενέχονται πλήρως στις επιχειρήσεις του. Πριν λίγα χρόνια έκρινε σκόπιμο πως το Κυπριακό διαβατήριο θα του ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και το απέκτησε, κάνοντας τις δέουσες επενδύσεις στο νησί.

*Σχόλια στο επιτελείο, μαθαίνουμε, ότι προκάλεσε πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Άμυνας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η τέταρτη Belharra που είναι optional στη συμφωνία με τους Γάλλους, να αντικατασταθεί με κορβέτες. Δεδομένου ότι οι κορβέτες θα αργήσουν να χτίζονται, δεν ξέρουμε ακόμη που, οι επιτελείς προβληματίζονται ιδιαιτέρως για τη σπουδή του υπουργού να βάλει διαζευκτικό. Τα ελληνικά ναυπηγεία είναι ακόμη ανέτοιμα να βάλλουν μπροστά κορβέτες και τα γαλλικά έχουν προτεραιότητα τις φρεγάτες. Οπότε καλό είναι, λένε οι πηγές μας στο πεντάγωνο, να πάμε κατά γράμμα μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας και στη συνέχεια το όποιο ”βάθος” μπορεί να έχει αυτή, να εκτιμηθεί τότε. Η απόφαση αγοράς οπλικών συστημάτων για την άμυνα της χώρας είναι σαφώς πολιτική, το modus operandi ωστόσο το καθορίζουν οι επιτελείς. Τουλάχιστον επιβάλλεται επιχειρησιακά να το καθορίζουν εκείνοι.

*Ώρα… διαφάνειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Την ώρα που οι καταναλωτές αρχίζουν να παραλαμβάνουν τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ουδείς είναι σε θέση (ή δεν θέλει) να απαντήσει στο ακόλουθο βασικό ερώτημα: «τελικά πόσο κοστίζει μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην κρίση;». Οι εταιρείες εμπορίας εξακολουθούν να προβάλλουν την (χαμηλή) τιμή του τιμοκαταλόγου τους, αλλά δεν ξεκαθαρίζουν ότι πέραν αυτής, υπάρχει και μια «ρήτρα αναπροσαρμογής», η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και υπερδιπλασιασμό της ονομαστικής τιμής. Η αγορά με τις ρήτρες έχει γίνει άνω-κάτω. Κάθε εταιρεία εφαρμόζει με διαφορετικό τρόπο την ρήτρα, ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι φθηνότερος από τον ανταγωνιστή του χωρίς να διαψευστεί και ο καταναλωτής μένει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Όσοι γνωρίζουν προειδοποιούν. Αν δεν υπάρχει δραματική βελτίωση στις διεθνείς αγορές, τον χειμώνα και ειδικά στο πρώτο δίμηνο του 2022 που θα φτάσουν οι «χειμερινοί» εκκαθαριστικοί λογαριασμοί, θα πέσει πολύ… κλάμα. Καλό είναι λοιπόν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να διασφαλίσει πλήρη διαφάνεια στην αγορά πριν ανάψουν… τα αίματα (και γεμίσει πάλι η αγορά απλήρωτους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων).

*Για συνάντηση τριών ισχυρών παραγόντων στον Κουρσάρο, των Β.Π, θα σας ενημερώσω την Τετάρτη. Αφού ενημερωθώ ενδελεχώς από την πηγή μου, που- ευτυχώς, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ- δειπνούσε στο διπλανό τραπέζι. Για να σας ιντριγκάρω λίγο, ο εις εκ των τριών έχει μακρινές καταβολές από το Παγκράτι και συγκεκριμένα από το παλιό ΙΖ’ Γυμνάσιο Αρρένων.

*Εισηγμένος, μου λένε, πως ενδιαφέρεται σφόδρα για το παλιό διατηρητέο στη Μητροπόλεως 72. Στο κτήριο στεγάζεται-τώρα- κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος, ανήκει σε μέλη της οικογένειας Χυτήρογλου και βγαίνει σε πλειστηρίαση, από την doValue, με τιμή εκκίνησης τα 3,7 εκατ. Λεπτομέρεια, που ενδεχομένως να κάνει την διαφορά; υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποκτήσει άδεια λειτουργίας boutique hotel λ.χ. Relais & Chateaux.    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask