Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως οι τιμές ενέργειας στην Ε.Ε. δοκιμάζουν το green deal και την...

Πως οι τιμές ενέργειας στην Ε.Ε. δοκιμάζουν το green deal και την κοινοτική συνοχή

Τρόπους ανακούφισης των Ευρωπαίων πολιτών από την πίεση που θα ασκηθεί στα πορτοφόλια τους από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας αναζητεί το Eurogroup σήμερα. 

Ήδη κράτη μέλη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν καταθέσει μια σειρά ιδεών που ωστόσο δύσκολα αναμένεται να υιοθετηθούν Ο λόγος για ένα Πανευρωπαϊκό Ταμείο Αντιστάθμισης της αύξησης των τιμών (Hedging Fund) που θα αντλεί έσοδα από τις δημοπρασίες του ETS, δηλαδή του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Εκεί καταγράφηκε ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας μια δυστοκία για ενδεχόμενη συμφωνία καθώς και στο μέτωπο αυτό ο διαμοιρασμός των βαρών συναντά αντιδράσεις. Επίσης στη συζήτηση έχουν ενταχθεί προτάσεις για μειώσεις στο ΦΠΑ ή άλλων φόρων που συνδέονται με τα ενεργειακά προϊόντα, προγράμματα στήριξης των ευάλωτων κ.λπ.  

Πιθανότατα η επόμενη Σύνοδος Κορυφής να λάβει τις αναμενόμενες πολιτικές αποφάσεις ωστόσο, η εκτίναξη των τιμών ενέργειας θέτει σε αμφισβήτηση το εγχείρημα πράσινης μετάβασης με το φιλόδοξο σχέδιο «Fit for 55». Ήδη με τις τιμές στα ύψη ο λιγνίτης φαντάζει για πολλές χώρες που τον διαθέτουν και πάλι ως λύση.

Με κόστη παραγωγή περίπoυ 100 ευρώ/ Mwh οδηγεί χώρες που ήδη αντιδρούσαν στα σχέδια για απολγνιτοποίηση, όπως η Πολωνία, σε δεύτερες σκέψεις. Άρα το εγχείρημα για συνδυασμό της προσπάθειας για ανάσχεση της ενεργειακής φτώχειας που φαίνεται να απειλεί 80 εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών αλλά και διατήρησης σε τροχιά του Green Deal θα αποδειχτεί σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο για την ηγεσία της ΕΕ.

Πάντως τα μέλη του Eurogroup ενημερωθούν από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Christian Zinglersen ενώ αναμένεται να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση για τις δημοσιονομικές αντοχές των προϋπολογισμών εν όψει των σχεδιαζόμενων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης θα τεθεί και το θέμα του πληθωρισμού που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και απειλεί να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα τελευταία ανάλυση της Oxford Economics για την πορεία της αγοράς φυσικού αερίου, η ζήτηση την Ασία, τα προβλήματα προσφοράς, τα εξαντλημένα αποτελέσματα και ο επικείμενος βαρύς χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, που σημαίνει εκτίναξη της ζήτησης, αναμένεται να διατηρήσουν στα ύψη τις τιμές έως και την άνοιξη του 2022.

Όπως τονίζεται η λειτουργία  αγωγός Nord Stream 2 θα μπορούσε να προσφέρει μια κάποια ανακούφιση, ή εναλλακτικά, η προμήθεια υγροποιημένου αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο η Oxford Economics παραδέχεται ότι αυτές οι λύσεις δεν μπορούν προς ώρας να λετουργήσουν αποτελεσματικά με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι πέντε κι έξι φορές πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι, τέτοιαν εποχή. «Οι παράγοντες που πυροδότησαν τις εκρηκτικές ανατιμήσεις είναι δομικής φύσης και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εν μία νυκτί» σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics ενώ ήδη από τον προηγούμενο μην καταγράφονται στις αγορές αυξήσεις άνω του 50%.

Γιώργος Αλεξάκης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ